Viven Brewery

7 feb

När jag och farsan var ute och gick på måfå i Brugge så sprang vi på en pub som inte var med på min karta över intressanta pubar. Där nere i källaren såg jag en för mig helt ny öl i listan: Viven Porter. Den här blev en riktig hit hos både mig och farsan och när vi senare besökte öl-shoppen i Ghent så hittade jag några flaskor till från detta bryggeri. Det visade sig att märket startades 1999 av Willy de Lobel som hyrde in sig på De Proefbrouwerij. Då brygde de bara deras Blonde och Bruin. År 2003 bestämmde sig Willy för att lämna över taktpinnen till en ambitiös ung man vid namn Tony Traen som tog vid där Willy lämnade över. Ölen fortsatte bryggas på De Proef och i 2009 beslutade han att införa några ölsorter i portföljen: Viven Ale, Porter och Imperial IPA. Dessa har funnits på marknaden sedan 2010.

När jag var nere i Belgien i höstas så fick jag tag på fyra av dessa öl och här följer några korta recensioner:

Viven Blond – 6,8%

Disigt gul vätska med ett stort krämigt skum. Riktigt snyggt!

Den har en frisk och ganska sött maltig doft, med en hel del fruktighet och runt allting ligger ett moln av jäst. Jag tycker också jag anar en viss citrus ton i bakgrunden.

Frisk och fruktig smak som påminner en hel del om doften. Den här känns väldigt somrig och skulle nog komma bättre till sin rätt under en varm sommardag än den gör under en riktigt kall lördag i januari. Den är välbrygd utan några direkta felsmaker, den lätta citrustonen ger en något personlig touch till ölen.

Betyg: 3,5/5

Viven Bruin – 6,0%

Den har en väldigt mörk och disig bärnstensfärgad vätska med ett mediumstort brunt skum.

Doft av torkad och mogen frukt, även lite så där lätt karamelligt maltig.

Mustig och maltig smak med en hel del karamell och torkad och mogen frukt. En trevlig brin som också är väldigt lättdrucken, vätskan slinker ned som sammet mot strupen.

Betyg: 3,6/5


Viven Porter – 7,0%

En doft av kaffe och choklad slår emot mig när jag häller upp flaskan. En del brända toner och även kakor och kavring.

Smaken är mildare och mer chokladig än kaffe och rostig. Mörkt maltig som kavring dock, men mest choklad. De mer rostade tonerna kommer efter ett tag och då får jag även en del kaffe. Det här känns nästan mer som en stout än en porter. Men nu ska vi inte nörda ner oss i sånt, det här är ju en riktigt god öl.

Betyg: 3,8/5

Viven Imperial IPA – 8,0%

Den har en grumlig gyllen-orange vätska med ett stort glassigt skum. Även denna är riktigt tilltalande.

Väldigt frisk doft, massor av citrus-aromer från humlen och även en markant fruktighet. Jag tycker mig ana både persika och tropisk frukt bakom citrusen.

Smaken är också frisk och det finns en del citrus där, men inte i samma omfattning som i doften. Här är det mer balanserat med fruktighet, grapefruit och andra humlearomer. Det hela backas upp av en distinkt men mycket trevlig beska. Trots att det var flera månader sedan jag köpte denna så känns den oerhört fräsch fortfarande. Jag ångrar faktiskt att jag inte köpte fler flaskor då den inte kostade många euro per flaska.

Betyg: 4,1/5

One thought on “Viven Brewery

  1. De där verkar ju väldans trevliga! Världen verkar innehålla lite för många öl för att man ska hinna dricka dem alla, men man kan ju försöka. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *