Ölsvammels top 10

Nedan har ni min topplista utifrån betyg på Ratebeer. Jag har valt att plocka bort hembrygder och olika varianter av samma öl (annars skulle listan vara överbefolkad av olika Kaggen-varianter).

1. Närke Kaggen Stormaktsporter – 4,9/5

2. Struise Pannepot – 4,7/5

3. Westvleteren 12 – 4,6/5

4. Rochefort 10 – 4,4/5

5. Struise Black Albert – 4,4/5

6. Gänstaller-Bräu/Närke/De Molen Elevator – 4,4/5

7. Three Floyds Behemoth Barley Wine – 4,3/5

8. Westvleteren Extra 8 – 4,3/5

9. Dieu du Ciel Péché Mortel – 4,3/5

10. Oppigårds Amarillo – 4,3/5

Här är en top 10 lista på de öl jag köper regelbundet på Systembolaget. Listan är utan rangordning och tanken är att jag ska uppdatera den allt eftersom ny öl släpps och gamla försvinner.

Ruskigt bra belgare och en av mina favoriter även om jag får välja från all öl jag druckit.

Ett öl som jag aldrig blir trött på, varje gång jag dricker det så upptäcker jag något nytt. Att det dessutom förändras över tiden gör ju inte saken sämre.

Här skulle Weihenstephaner eller Franzizkaner lika gärna fått stå. Jag har en liten förälskelse i hefe-weizen och det händer att jag stoppar på mig någon extra flaska när jag går på bolaget, speciellt under sommartid. Att det blev Schneider beror på att valet oftast faller på den när jag handlar.

Ska jag ha en öl att sitta och njuta och sippa på så hamnar valet ofta på Yeti, en mycket stabil Imperial Stout och vi är priviligerade som har den på hyllorna över hela landet.

Jag blir lycklig varje gång jag ser den här på hyllorna och har aldrig köpt enbart en flaska, det blir alltid så många flaskor som jag känner att jag orkar bära. En öl som jag suger i mig som en svamp.

Den här var jag inte alls förtjust i när den kom, men sen har den växt för varje provning. Är jag sugen på humle med en kraftig beska så faller valet på denna. Jag ser alltid till att ha minst en flaska hemma.

Suröl är det dåligt av på bolaget, men här har vi en av hög klass. Suger det till i surtarmen så blir det minst en sån här flaska. Synd bara att Cantillon Kriek inte säljs längre.

En av de bästa porters jag provat, perfekt att slå upp ett par såna här man sak glo på engelsk fotboll eller käka en kladdkaka med grädde.

Den här har verkligen Jessica (och Sigtuna/Slottskällan) lyckats med, en välhumlad pilsner som man kan dricka många av.

Nytilkommen favorit, det är bara att hoppas att man kan fortsätta beställa denna styckvis ett bra tag framöver. Eller ännu bättre att den hamnar på hyllorna. Perfekt om man vill ha sig en dos humle.

Bubblare: Öl som jag köper, men som inte riktigt kvalificerar sig in på listan. Kan bli ändring på detta i framtiden.

Jag hade svårt att välja mellan denna och Schneidern, ja även Franzizkaner. Denna känns som fadern till alla hefe-weizen… iallafall de jag själv brygger eftersom jag köper deras jäst ;) Det bör även nämnas att den alkoholfria varianten är riktigt bra.

Det här var min storfavorit under förra sommaren. Jag vet inte om jag fördruckit mig på den eller om den tappar när den inte är färsk, men jag har inte uppskattat den riktigt lika mycket de senaste gångerna. Med Amarillo på hyllorna i Örebro så lär jag inte köpa denna särskilt ofta.

Det här är en kalasbra öl om den är färsk. tyvärr hittar jag den så sällan färsk numera att jag nästan slutat köpa den.

Den här gick länge under min radar fram tills jag provade om den för några månader sedan. En mycket kompetent britt som jag gärna tar några pints av.

En öl som är väldigt bra men som jag köper alldeles för lite av för att den ska komma med på listan. Det får bli bättring på den biten i framtiden.

10 thoughts on “Ölsvammels top 10

 1. Äntligen en top 10 där jag faktiskt testat nästan allt. Death By Hops 2 svarar för enda blinda fläcken 🙂

 2. Hehe ja och den kan bli svår att prova. Men på SM kan du prova DBH 4, men den skiljer sig rätt rejält mot DBH2.

  Vad tycker du om dom ölen på listan?

  Hmmm trr jag måste uppdatera förresten, har druckit ett par riktiga go’bitar sen jag skrev detta.

 3. Hm, bara en hembrygd bland Top 10. 🙁
  Vi får nog ta och vässa till oss lite…. 😉

 4. Hmm jag skulle behöva uppdatera denna igen. skulle även behöva re-rate’a några av de öl jag provat igen efter att jag skrev denna.

 5. Andreas: Jag ska se över det, kan bli lite meckigt att hålla det uppdaterat dock. Många av dessa går dock att få tag på via privatimport, vanliga beställningar via Systembolaget eller ett besök på Bishops.

  Hmm och så behöver jag uppdatera listan, har druckit en del sen jag skrev denna.

 6. Nu har jag provat ölen från Italien Birra Baladin.
  Isaac en veteöl kryddad med koriander. Nora som är kryddad medorientaliska kryddor. Super som är en belgo stil men torr. Så kul och sååå bra. Hittade dom av en slup i Stockholm på ristorante Rodolfino.

 7. Anna: Kul att du provat de ölen. De platsar inte riktigt på min personliga topplista, men Birra Baladin gör skoj öl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *