Tjinooken, Brand X och Anders DIPA

19 maj

Jag har spenderat tre dagar i Stockholm och passade då på att besöka bl.a. Oliver Twist. Det som framförallt lockade var den omskrivna Tjockhults Tjinook. Den är bryggd åt och av OT och Akkurat hos Nynäshamns Ångbryggeri. Dom diskuterade ihop ölen och bryggde den tillsamans. Det hela framställdes i en finurlig marknadsförings kampanj. En obskyr filur kallad Tjinooken gjorde inbrott i bryggeriet och bryggde en öl under natten. Ni kan läsa mer om Tjinooken här.

Så nu var ju frågan, lever den upp till hypen? Ja det måste jag säga att den gör. Dom har lyckats skapa en riktigt välhumlad modern lager med en kraftig men angenäm beska. Väldigt lättdrucken men ändå så pass intressant att man hela tiden vill ha mer. Det är helt enkelt en öl med väldigt hög ”hinkabilitet” och jag tror det kan bli en storsäljare på pubarna under sommaren.

Tjockhults Tjinooken poäng: 3,7/5

En annan öl jag läst en del om men inte hunnit prova är Skebo Brand X. Det är en real ale och jag måste säga att Skebo blir bättre och bättre på att brygga real ale. Den senaste jag drack var deras julöl och den var riktigt bra. Skebo Brand X är en maltig öl med en brödig smak, även en del fruktighet, karamell och rostat bröd. Väldigt lättdrucken och len i munnen. Det vore intressant att se vad dom kunde göra med en riktigt välhumlad real ale.

Skebo Brand X: 3,4/5

Appropå humle så gick resten av kvällen i humlens tecken. Först provade jag Smutty Nose Big A IPA, en DIPA med en enormt kraftig beska. Jag tänkte direkt på Stone Ruination när jag drack denna, den är så där besk att rövhåren krullar ihop sig i fosterställning. Vilket är något jag gillar, men tyvärr tyckte jag inte denna backade upp den kraftiga beskan med tillräckligt mycke humlearom. Så den når inte upp till ruinations höjder, men fortfarande en bra öl, speciellt om du vill ha en besk pungspark.

Smutty Nose Big A IPA: 3,5/5

Dom hade fått in ett par flaskor från ett bryggeri som är helt nytt för mig, McNeill’s Brewery. I kylen fanns deras IPA, DIPA och Imperial Stout. Eftersom vi redan var inne i ett DIPA stim så kunde vi lika gärna fortsätta vår vanding längs humlevägen, det blev en McNeill’s Warlord Imperial IPA. Då det är 65 cl flaskor så delade vi på en flaska (180 kr st). Den här var precis tvärtom mot Big A, väldigt låg beska för stilen, men massor av fruktig humle, framförallt tropisk frukt i alla dess form. En farligt lättdrucken öl, men jag hade gärna haft lite mer bett i denna.

McNeills Warlord Imperial IPA: 3,5/5

Bilden är skamlöst stulen från Allt om öl.

Nästa stopp blev Monks Porter House i gamla stan. Dom har en IPA festival igång (samt en Mikkeller festival) som jag ville kolla på och det tog inte lång tid innan jag hittade ett guldkorn: Anders DIPA från Eskilstuna Ölkultur. Den fanns dessutom på fat vilket måste vara ovanligt att finna i Stockholm. Det här visade sig vara en mycket kompetent bryggd, fruktig humlearom och bra beska samtidigt som den var väldigt lättdrucken. Det enda jag skulle kunna klaga på var en aningen udda maltsmak. Kan inte sätta fingret på vad det var, men kan även ha varit ett lokalt problem då jag inte sett någon annan beskriva det.

Eskilstuna Anders DIPA: 4/5

Efter Anders DIPA bestämde jag mig för att ge upp för kvällen. Det blev en bra resa till Stockholm och det lär ju bli en till snart igen…. jag känner också att jag borde besöka Eskilstuna igen, måste ju se vad mer för gött dom har på gång.

6 thoughts on “Tjinooken, Brand X och Anders DIPA

 1. @Stefan: Kul att du gillade Anders DIPA. Varför inte komma på festivalen i sommar då, så får du chans att prova väldigt många av deras öl?? Bilden du lånat verkar saknas…i alla fall när jag kollade!!
  @Baggen: Hoppas att exemplaren jag köpte åt dig var färska! och naturligtvis att du gillar ölet! Du får återkomma med din dom senare;-)

 2. Smutty Nose Big A IPA låter som en brutal öl. 🙂 Intressant att läsa om Tjockhults Tjinook, har faktiskt inte hunnit testa den än.

  Länkar till det här inläggen från vår Öl-startsida där vi tipsar om aktuella blogginlägg om öl.

 3. Halloj!

  Skulle vilja fråga dig som verkar ha bra koll på öl. Om du skulle rekommendera 3st öl från beställnings sortimentet på systemet, vilka skulle de vara!? Ska bli en present åt min far som inte känner till att man kan beställa!

  MVH Matte

 4. Tomas: Det där var en ny sida, ska kolla närmare på det. Skriver ni något om öl själva eller länkar ni bara från andra bloggar? Hur som helst tack för länkningen 🙂

  Matte: Oj vilken fråga. Känns som att det finns mycket att välja på, men jag hjälper gärna till. Vad gillar han normalt för öl? Är du ute efter exklusiva grejer, eller bara bra öl? Har han tillgång till mitt-i-månaden släppen? Ska det vara 3 flaskor eller 3 olika öl men flera av samma (kolli-krav sätter lite krokben tyvärr)? Jag har fler frågor med samma inriktning. Du får gärna kontakta mig på stefan@beerdrivel.se ifall att du inte vill svara här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *