Sveriges bästa DIPA?

11 Apr

?

En diskussion dök upp på ölgruppen Öl & Kakel kring svensk DIPA och vilken som är bäst. Så jag bestämde mig för att införskaffa toppalternativen och blindprova dem mot varandra. Ett problem med denna provning är att humle avtar med tiden och det därför finns risk för åldersbias. Jag har därför skrivit upp bäst före-datum och ålder. Ni får helt enkelt se detta som en ögonblicksbild av vad som finns tillgängligt just nu.

Ett annat problem är att jag var tvungen att avgränsa mig, att prova alla svenska DIPA på marknaden skulle bli en onödigt tuff uppgift på egen hand. Så jag begränsade mig till det som finns i fasta sortimentet eller i TSLS, samt öl som imponerat vid tid tidigare provningar. Jag valde även att gå på “brewers intent” och inkludera de öl som bryggts utomlands på recept från svenska bryggare (t.ex. Omnipollo).

Provningen gick till så här: Min fru hällde upp ca hälften av varje flaska i uppmärkta glas. Jag gick sen igenom alla öl och provade först doft och sen smak. Då hade jag en totalpoäng på samtliga öl och en grov rankinglista.  Sen provade jag alla som låg nära i poäng mot varandra för att få en mer detaljerad topplista. När allt var klart tog jag reda på vilken öl som var vilken och skrev in det i listan. Jag gav ölen ytterligare en chans när jag visste vilka det var, men ändrade inte betyg eller rank.

Det blev till slut en hård fight i toppen, kan säga att samtliga fyra i toppskiktet var med i slutfighten och tog ett tag innan jag bestämt mig. Intressant att det inte blev någon direkt korrelation mellan betyg och ålder.

?

7 – Poppels DIPA – 8,0% – Bäst före: 14-09-2016 (B/N 383) – Ålder: 1 månad

En något fadd humlearom som drar åt det vegetabila hållet. Blommig med nässlor och nyponbuske. Smaken drar snarare åt tallbarr och örter med en del grapefruit. kraftig beska. Känns som att den antingen är för gammal eller så har gammal humle använts.

Betyg: 3,5/5

6 – Slottskällans Dubbel-IPA – 8,0% – Bäst före: 10-05-2017 (DIPA1501) – Ålder: 5 månader

Gräsig men lite fadd humlearom. Maltig och karamellig doft med en del vinösa drag. Maltig och karamellig bas med en kraftig och lång beska som ligger och suger i gommen ett bra tag. Beskan dominerar ut humlearomen i smaken men jag känner en del grapefruit och i avslutningen en viss vinös arom. Frågan är om humlearomen har avtagit eller om beskan helt enkelt är för dominant. En öl för de som vill att det suger till i gommen.

Betyg: 3,8/5

5 – Eskilstuna Dubbel IPA – 8,7% – Bäst före: 24-08-2016 – Ålder: 2 månader

Doften drar mot citrus, både grapefruit och lime, men det finns en del hö där också. Även smaken drog åt detta håll med en kraftig beska men inte lika lång som Slottskällans. En DIPA där båda humle och beska får bra utrymme samtidigt som malten står i bakgrunden.

Betyg: 3,9/5

4 – All In Brewing Big Blind – 7,9% – Bäst före: 20-01-2017 – Ålder: 3 månader

Örtigt humlig doft med en del grapefruit och tallbarr. Matchande smak med en bred humlarom som täcker upp såväl citrus, tallbarr och örter. Kraftig beska. Stabil och välgjord DIPA, men den saknar något för att nå de högre poängen.

Betyg: 4/5

3 – Oppigårds Thurbo DIPA – 8,5% – Bäst före: September 2016 – Ålder: 1 månad

Fruktigt humlig arom med en karamellig och sötklibbig fruktarom i bakgrunden. Karamellig smak med grapefruit och en noterbar maltsötma. Kraftig och lång beska. Välgjord DIPA där humlen sitter i förarsätet.

Betyg: 4/5

2 – Brewski Mangofeber DIPA – 8,0% – Bäst före: 07-01-2017 (Batch 18) – Ålder: 3 månader

Frisk humlearom med citrus och mango. den här tävlade med grön och lila om bästa doften. Fruktsöt smak med drag åt mango. Väldigt frisk och fräsch DIPA med en arom som drar mot nyskalad mango.

Betyg: 4,1 /5

1 – Omnipollo Nebuchadnezzar – 8,5% – Bäst före: 17-12-17 – Ålder: 4 månader

Lättare men ren humlearom med drag åt citrus, tropisk frukt och en obestämd fruktighet. Fruktigt och fräsch humlig smak med drag åt tropisk frukt och citrus. Lättare beska än de andra. Fräsch och lättdrucken DIPA.

Betyg: 4,2/5

9 thoughts on “Sveriges bästa DIPA?

  1. Pingback: SM i Dubbel IPA | The Balcony

  2. Beställde hem alla ipaipa som fanns och beställa på systemet förra veckan , missade en favorit Oppigårds Thurbo DIPA som enda 2dipa som fanns på det bolaget , en annan favorit var slut i lager Omnipollo Nebuchadnezzar men fick en ny favorit från Charlis bryggeri

    Är bara Mango Feber som är samma på min smakprovning så ändras snabbt

  3. Min absoluta favorit är O/O&Stigbergets Imperial IPA. Den är fantastisk. Bättre än Neb t.o.m.

    Jag slår också gärna ett slag för mitt lokala alternativ Charlis IPAIPA (som var nämnd i kommentarerna). Mycket bra.

  4. Andreas: Ja O/O & Stigbergets IIPA var inte alls tokig.

    Nu verkar Charlis IPAIPA gå att beställa igen, jag slänger iväg en beställning direkt :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *