Stone World Bistro & Gardens Berlin

18 feb

Stone 1

Stone har verkligen växt till sig. De har numera bryggpubar i Escondido, Richmond och så i Berlin. Stone var en av huvudanledningar till att vi valde att besöka Berlin och vi åkte nästan direkt från flygplatsen till Stone. Berlins nyaste tillskott Stone World Bistro and Gardens ligger ca 35 minuter från centrala Berlin med taxi. Huserat i en gammal industribyggnad som bidrar med rejäl takhöjd men också härlig atmosfär. Det märks att Stone satsat här, det är kvalité i möbler och dekorationer och de har lämnat mycket luft mellan borden. Baren har 50 fatöl och det finns även en ”mindre” bar med 15 kranar på sidan om som jag antar att man kan hyra för slutna sällskap, den baren var dock större än de flesta pubar jag besökt. De har även en shop där man kan köpa deras öl och merch. Utöver det gigantiska bryggverket (100 hl) fanns också ett pilotbryggverk som de brygger 1000 liters batcher på.

Stone 2

Huvudbaren med 50 kranar.

PR-ansvarige Colin Lenz mötte upp i entrén och ledde oss in i restaurangen där vi fick träffa bryggmästare Thomas Tyrell.

Vi började med att prisa den härliga byggnaden och fick då veta att den byggdes 1901 för att omvandla kol till gas. När muren föll blev det billigare att dra en pipeline till Ryssland. Det finns fortfarande gasrör kvar i marken vilket ställde till det vid bygget.

Thomas startade inte som hembryggare. Han var 15 år och skoltrött och gick igenom en bok om olika yrken, han kom till B när han hittade Bryggare och då bestämde han sig. Så han lärde sig att brygga via skolan och lärde faktiskt sina vänner att brygga hemma trots att han själv aldrig gjorde det. Innan han jobbade på Stone jobbade Thomas på ett par olika bryggerier, under 90-talet jobbade han på en bryggpub i USA. Efter det jobbade han i först Spanien och sen Venezuela innan han återvände till Tyskland. Där jobbade han på Bryggeri Institutet som en bryggkonsult. Han fick en inbjudan till Stone via Institutet. Han såg när Greg Koch ”släppte stenen” och tyckte det var väldigt inspirerande och bestämde sig där och då att han ville jobba på Stone.

Thomas är en klassisk bryggmästare och är ansvarig för allt som händer i bryggeriet, från skapande av recept till att hålla koll på kvalitén. Det roligaste med hans jobb är att arbeta i den här traditionella tyska bryggerimiljön och kunna vara kreativ. Den öl som är roligast just nu är deras IPA:s där de experimenterar en del just nu med olika humlesorter o.s.v. När jag frågade om en normal arbetsdag så var jäsningen viktig, det är nyckeln till bryggning.

Min far frågade om utvecklingen i Tyskland. Thomas svarade att Tyskland inte har upplevt den stora bryggeriboom som vi har i Norden och USA. De har alltid haft ett stort antal bryggerier och de ligger kvar på denna höga nivå fortfarande. Berlin sticker dock ut och utvecklingen liknar mer USA och Norden med många nya bryggerier. Dessutom börjar många traditionella bryggerier bli mer kreativa och brygga annat än de traditionella stilarna. Reinheitsgebot kan ju vara begränsande här men Thomas berättade att de t.ex. fick ansöka om ett speciellt tillstånd för att få brygga Xocoveza (släpptes på Systembolaget i slutet av 2016) då den inte följer reinheitsgebot. Intressant att det går att göra undantag. Både Thomas och Colin nämnde att Sverige är en viktig marknad för Stone. De har ju redan en del öl i Sverige men har planer på fler releaser. Tyvärr ville de hålla lite på dessa.

Stone är ju kända för sin välhumlade öl så jag frågade Thomas om han hade några tips till hembryggare i Sverige. Jag fick då tre ledord: Använd mycket humle. Undvik syre. Drick färskt.

Jag undrade om Thomas såg några trender som var på gång och han nämnde att suröl är något som kommer starkt och har stor potential. Men den måste vara balanserad och inte bli för sur.

Jag undrade om de skickar personal från Stone i USA för att kontrollera så att de sköter sig i Berlin. Det visade sig att Greg Koch kommer på besök och en av de första saker han gör är att testa ölen för att se så att den håller samma kvalité som i USA.

Thomas var nu tvungen att gå men PR-ansvarige Colin tog då över:

Jag undrade varför Stone valde just Berlin. Kan erkänna att jag blev lite förvånad över valet. Att de ville expandera till Europa var inte så förvånande då de kan undvika långa transporter. Men varför just Berlin? En av anledningarna till att Stone valde Berlin var för lokalens skull. Vilket jag kan förstå när jag nu sett den. Brugge var också med länge i beslutsprocessen, men det fanns närmare 130 platser i 9 länder att välja på från början. Några platser valdes bort för att craft beer redan har ett starkt fäste där.

Jag avslutade med att fråga hur lokalbefolkningen tagit emot Stone. Colin har upplevt det som att det här är ett populärt ställe bland lokalbefolkningen. De har flest besökare mellan 18:30 och 22:00 och många som kommer dit går en bryggeritur innan de tar sig an ölen och maten. Han nämnde också att de har många besökare från Norden. Jag fick även en eventlista som kan vara intressant för er som planerar en lista till berlin:

5: mars   – IPA Madness – Stone Brewing och 15 andra tyska bryggerier

23:e april – ReinheitsVerbot – Stone Brewing och andra tyska hantverksbryggerier presenterar öl nd other German Craft Breweries presenting their styles – brewed disregarding the German Reinheitsgebot

May 1 (Mon)     – (Official) Re-Opening of our beer garden

Efter att Colin lämnat oss så passade vi på att prova igenom ett flertal öl och äta en 3-rätters meny. Hela kalaset kostade bara 450 kr/person vilket känns väldigt prisvärt. Jag har varit lite kritisk till att ölen från Berlin inte smakade lika bra som de som kom från USA, framförallt Ruination har varit en besvikelse. Men nu tycker jag de börjar närma sig samma kvalitét

Stort tack till Thomas och Colin för att de tog sig tid att prata med oss.

Stone gruppbild

Farsan, Thomas, jag och brorsan. Colin tog bilden.

Stone 3

Tacos på anka blev min förrätt. Fantastiskt gott, smakade lite som pulled pork.

Stone 5

Till varmrätt tog jag deras öl och ostsoppa där de använt Ruination i soppan. Brödet var bakat med jalapenos.

 

Stone 6

Till efterrätt tog jag chokladfondant med saffran och mangosorbet. En av de bättre chokladfondanterna jag ätit.

Stone 7

Det var rymligt mellan borden.

Stone 4

Deras biergarden ser lovande ut, det var dock lite kallt för att sitta där.

Stone 8

Uppe från terassen hade man en otrolig utsikt över bryggverket.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *