Spontanbesök på Uppsala Beer & Whisky

27 feb

Uppsala 2I förra veckan frågade jag frugan om vi skulle ta en nostalgiresa till Uppsala (vi studerade där för en sisådär 10 år sen). Javisst sa hon och jag svarade då snabbt: ”Vad bra, då kan jag gå på Uppsala Beer & Whisky” medans du går på stan. Sagt och gjort, vi skavde iväg på lördag morgon med en del stopp på vägen. Jag hann sen bara med 2-2,5 timmar på festivalen men det var ändå tillräckligt för att prova en del.

Uppsala 1

Hanscraft delade monter med STHLM Brewing och här provade jag en udda öl. Peppino Menta som är en belgisk wit med gurka. Den smakade verkligen gurka och jag tyckte faktiskt det funkade rätt bra, uppfriskande dryck. Det hela blir extra intressant då Hanscraft ligger i Bayern i södra Tyskland där renhetslagarna är extra hårda. Men enligt bryggaren fick han inte tappa den på flaska så det verkar finnas vägar runt detta.

Uppsala 5

Stockholm Brewing hade med sig en del kul surisar. Bl.a. denna gose med hibiscus och granatäpplen. Jag har lite svårt för hibiscus men granatäpplena funkade bra.

Uppsala 17

Den bästa ölen hos Stockholm Brewing var dock denna pjäs. Nedward, en flemish red som legat med hallon. Ruskigt bra öl, en av de bästa på mässan och kommer nog vara en kandidat till bästa svenska öl jag provat i år. Även Saison de Brett Sour Cherry från samma bryggeri var väldigt bra men inte i samma klass som Nedvard.

Uppsala 9

Tempel hade med en del kul grejer som Perdition som legat på Merlot-fat. Men min favorit blev Semantics som är en hopfenweisse, en ölstil jag saknar på marknaden.

Uppsala 11

Bryggeriet Ångkvarn är en bryggpub som öppnat upp i Uppsala de senaste åren. De hade bra och välbryggd öl, framförallt deras Pale Ale med Citra. Men min favorit blev faktiskt deras Pilsner som var den bästa lagerölen jag drack på mässan. Ren och fin med en brödig maltighet, örtig humlighet och en del drag av hö.

Uppsala 13

Oppigårds hade premiär för en ny öl: New Sweden IPA. Väldigt färsk och humlig med en hel del citrusångande humle. Ska jag vara petig så tyckte jag faktiskt att den var lite för ung (tappad för några dagar sen) och kommer nog vara ännu bättre om en vecka. Men ytterligare en mycket bra välhumlad öl av Oppigårds.

Uppsala 14

Sahlins är ett nytt bryggeri från Borlänge. Här blev jag faktiskt imponerad av deras Pilsner på 3,5%. Framförallt doften var väldigt bra med en brödig maltighet och lätta humliga drag av hö och örter. Kroppen blev av förklarliga skäl rätt så lätt men imponerande att ett nytt bryggeri brygger en så pass ren lager på bara 3,5%, ja det ser man inte så ofta.

Uppsala 15

Geflebockens Bryggeri är också nya på marknaden även om de faktiskt dykt upp i Örebro (Örebro Ölcafé bl.a.). Jag provade bara deras pilnser (Tack och bock!) och DIPA (Ruby Bock). Men jag tyckte pilsner var klart bäst, även här en ren lager med bra maltbas och lätt humlighet.

Uppsala 18

Lokalbryggeriet Jackdaw bjöd på en bred smakupplevelse och udda kryddningar. De hade bl.a. en grönpepparöl som verkligen smakade peppar, jag tror aldrig jag druckit det. De hade även en pale ale som kryddats med väldigt lätt rostade kaffebönor. Så ölen var fortfarande ljus men doftade och smakade kaffe, blev lite mindfuck på den ölen men rätt intressant. Den klart bästa ölen kommer i nästa bild.

Uppsala 20

En suris med hjortron som de bryggt ihop med belgiska Alvinne. Ruskigt bra och i kamp med Stockholm Brewing Nedward om att vara festivalens bästa öl (av de jag provade).

Uppsala 23

Coppersmiths har köpt upp Slottskällan och återlanserat varumärket med ny logga och en del nya öl. Ser fräscht ut men de får jobba lite till på provbryggderna. Pilsnern var metallisk, veteölen hade för lite skumbanan, IPA:n var lite ofräsch och fisig och Svart IPA:n hade bra maltbas men saknade humle.

Uppsala 25

En extra dimension på festivalen var Food Truck Festivalen som pågick på baksidan av Fyrishov. Vi hade tänkt äta lunch här men hittade den inte så det blev bara en snabb tacos på vägen hem. Ruskigt bra tacos dock, skulle gärna äta det igen. Hade faktiskt gärna provat ett par av de där vagnarna. Kul utveckling, hoppas vi får se fler matvagnar framöver, både på festivaler och på stan.

En kul grej jag noterade var att flera bryggerier fått till rätt bra lageröl. Rena och fina med en härligt örtig humlearom. Kul att se, det brukar annars vara ovanligt att små nystartade bryggerier lyckas med detta. Även kul att få prova fler riktigt bra suröl från svenska bryggerier, en utveckling jag uppskattar.

Uppsala var en trevlig festival som jag säkert kommer besöka igen någon gång. Framförallt kul att få prova öl från de lokala bryggerierna.

One thought on “Spontanbesök på Uppsala Beer & Whisky

  1. Skyltningen om Foodtrucks-parkeringen var undermålig redan förra året, borde de kunnat fixa bättre i år kan jag tycka. Jag var ju inte på plats i år så jag vet i och för sig inte hur det såg ut.
    Hur såg det ut hos Tempel i övrig, vet att Arvid har en liten specialare på gång……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *