SKA Decadent Imperial IPA

9 aug

SKA Decadent Imperial IPA (65 cl bottle) 10%

SKA Decadent kom även förra året som en tillfällig nyhet, den gången var jag inte så imponerad, den kändes trött och tråkig. Vilket var en besvikelse då jag älskade deras IPA, Modus Hoperandi, som kom under sommaren samma år. I år kommer Modus Hoperandi till det fasta sortimentet i oktober.

.

Stil: Double/Imperial IPA

Kostnad: 83,00 SEK

Tillgänglig: Från den 1:a augusti och så länge lagret räcker.

Artikelnummer: 11643

.

Beska———-Sötma———-Syra———-Intensitet—–Kropp

□□■□□□□□—-□□□□□■□□—–■□□□□□□□—□□□□■□□□—-□□■□□□□□


Utseende: 5/5

Vätskan är nästan helt klar och mörkt gyllene. Skummet lägger sig snyggt på toppen och ligger kvar länge, när den drar sig tillbaka bildar den dalar och berg. Visst växer den ur glaset snyggt?

Doft: 7/10

Doften är väldigt söt och maltig. Men det finns en del humle där också, framförallt noterar jag en väldigt frisk citrus-arom som drar åt lime-hållet. Jag hade gärna haft mer humlearom.

Smak: 7/10

Även smaken domineras av en söt maltighet, nästan lite vinös eller så där torkad frukt söt som många barley wines är. Jag noterar faktiskt en del sviskon, russin och liknande torkad frukt. Sötman matchas inte riktigt upp mot beskan som liksom poppar upp över ytan för att sen snabbt försvinna igen. Avslutningen är något spritig, men inte så pass att det blir obehagligt. Det jag saknar i denna är humlearom, det känns som att den är en dimension kort. Det finns en del humle i bakgrunden men den överskuggas till stor del av maltigheten.

Munkänsla: 4/5

Hyfsat len, relativt lätt kropp för stilen och låg mängd kolsyra.

Kommentar:

Det här är en öl som hamnar lite mellan stolarna om man tittar på stilar. Den är lite som en östkust DIPA, men med för mild beska och lätt humlearom, eller som en amerikansk barley wine men med för lätt kropp och ja, även här lite för dåligt med humle. Man kanske skulle kunna beskriva den som en american strong ale, men egentligen tycker jag inte att det spelar så stor roll vilket fack man placerar detta öl i. Det är bara ett sätt för mig att beskriva vad det är för typ av öl och vad ni kan förvänta er av den. Det här är helt enkelt ett öl som går sin egen väg och jag kommer inte dömma ut den för att den inte passar in i en speciell stil. För stilmässigt hade den fått ett mycket lägre betyg.

Jag bör även nämna att det finns risk att den gått och blivit gammal då den har ett bäst före datum som är satt till februari 2013. Men om de kör med 1 års bäst före så är den bara 6 månader gammal, så fort ska inte humlen försvinna från en DIPA. Jag har druckit öl som är flera år gammal som har mer humle kvar än denna. Den Stronzo Walrush Punch jag drack innan var rejält mycket mer humlearomatisk än denna och då är det bara en IPA. I grund och botten tror jag den helt enkelt har lite för låg mängd humle för att matcha den relativt stora mängden malt.

Om man då ska titta på den för vad den är så tycker jag den är väldigt trevlig att dricka. Perfekt att stita och sippa på framför TV:n eller ihop med ett kompisgäng. Dock så tycker jag den saknar en dimension, jag skulle gärna haft lite mer beska och humle, alternativt en ännu maltigare kropp. Men gillar man söta och maltiga öl så kommer man uppskatta denna, föredrar man torra och humliga med kraftig beska så kommer man inte finna så stor njutning av detta.  Jag står fast vid min tidigare åsikt att deras IPA håller bättre klass. Men skulle SKA ta detta recept och fila lite på det så tror jag den kan bli grym, eller helt enkelt byta namn på den då det bara förvirrar att kalla den Imperial IPA. Nu blir resultatet en öl som snuddar mot mycket bra.

Total: 3,7/5

3 thoughts on “SKA Decadent Imperial IPA

 1. Hej !
  Kanon rescensioner som vanligt.
  Själv skulle jag knalla ner till mitt systembolag och hämta ut min låda med Gregorius Trappistenbier,
  döm om min förvåning att det var slutsålt. Då jag beställde fanns det, suck.
  Men det är bara att ta nya tag.

 2. Hasse: Synd att den var slut. Jag tror att farsan ska besöka det nya trappistbryggeriet i höst så då hoppas jag han tar med en flaska hem. Förutsatt att de tar emot besökare d.v.s.

 3. Pingback: Decadent Imperial IPA - Ska Brewing | India Pale Ales | Ölrecensioner och funderingar om öl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *