Sierra Nevada Ruthless Rye IPA

12 maj

Sierra Nevada Ruthless Rye IPA (33 cl flaska) 6,6%

Jag vet inte så mycket om denna öl förrutom vad namnet säger, att det är en IPA med råg. Jag hittade denna text på Ratebeer:

”Ruthless IPA is brewed with this rustic grain for refined flavors – combining the peppery spice of rye and the bright citrusy flavors of whole-cone hops to create a complex ale for the tumultuous transition to Spring.”

.

Stil: India Pale Ale (IPA)

Kostnad: 33,00  SEK

Tillgänglig: Från den 2:a maj och så länge lagret räcker.

Artikelnummer: 11692

.

Beska———-Sötma———-Syra———-Intensitet—–Kropp

□□□□■□□□—-□■□□□□□□—–■□□□□□□□—□□■□□□□□—-□■□□□□□□


Utseende: 5/5

Nästan helt klar orange-gyllene vätska med ett stort fluffigt skum som tog gott om tid på sig att dra sig tillbaka. Kvar längs sidorna på glaset lämnade det ett tjockt nät av skum. Ser riktigt inbjudande ut måste jag erkänna.

Doft: 7/10

Doften är pepprig och kryddig men det ligger en del humle i bakgrunden och lurar.

Smak: 7/10

Smaken är förvånansvärt mild, inte alls så humlig som jag väntat mig. Framförallt slår pepprigheten från rågen igenom, samt att den har en ganska tunn men aggresiv beska som liksom petar på mig med ett spjut. Det där spjutet sitter i ett tag, men annars är smaken ganska kort.

Munkänsla: 3/5

Reltativt lätt kropp och ganska len. Kolsyremängden är precis lagom.

Kommentar:

Jag hade förväntat mig mer humle från denna, det känns som att rågen tar över. Inte en dålig öl egentligen, jag trodde bara att det skulle ge en humlekick men nu blev det ”bara” en god öl. Faktiskt lite mer än en bra öl, den når dock inte hela vägen till mycket bra.

Total: 3,5/5

9 thoughts on “Sierra Nevada Ruthless Rye IPA

 1. Så man måste ha i svinmycket humle i ett öl för att det skall bli extremt gott och bra?

 2. Måste en sådan här öl ha mycket mer humle i sig för bli något mer än ”bara” ett gott öl? Varför är den inte mer än ett bra öl?

 3. Måste en sådan här öl ha mycket mer humle i sig för bli något mer än ”bara” ett gott öl? Varför är den inte mer än ett bra öl?

 4. I detta fallet så tror jag att ölet hade lyft med mer humle. Den blir helt enkelt för endimensionell med enbart smaken av råg-malten. Dessutom förväntar man sig humle om man döper en öl till IPA. Vilket denna öl inte levererar, jag skulle döpt om den till Rye Ale om jag var Sierra Nevada. Å andra sidan så bedömmer jag inte öl utifrån stil, denna öl skulle jag gett mycket lägre betyg om jag bedömt den som en IPA. Men nu går jag på hur jag själv upplever ölen och om jag tycker det är gott eller inte. God tyckte jag den var, men det finns förbättringspotential.

  Jag vet dock inte vart du läste att den måste ha svinmycket humle för att det ska bli bra. Men ett par gram/liter i slutet av koket och/eller i torrhumlingen hade gjort underverk. Dock ska det inte vara så pass mycket att det döljer smaken som rågen bidrar med.

  I det här fallet hamnar den mellan bra och mycket bra (alltså bättre än bra). 3,5/5 är ett bra betyg tycker jag. Jag är normalt ganska snål med poängen.

  Anledningen till att din kommentar inte kom upp beror på att du inte slog in en mailadress så då måste jag gå in och godkänna kommentaren. Ett tips om du vill svara igen.

 5. Okej, jag förstår. Nej, jag tänkte mer att det var konstigt att du nämnde just ”Inte en dålig öl egentligen, jag trodde bara att det skulle ge en humlekick men nu blev det “bara” en god öl.”. Jag förstod inte riktigt om du dömde den efter stilen eller bara som ett enskilt öl.

  Jaha okej, haha, ser lite dumt ut nu med 3 olika kommentarer. Osäkerheten straffar sig åt säga.
  Vad bra att du tycker det är bra. Ha det fint.

 6. Jag var nog lite för otydlig i recensionen, ska ha det i åtanke i framtiden. Men säg gärna till om det är fler saker som verkar konstigt.

  Hehe ja jag antog att du trodde att det blev fel. Visste inte riktigt vilken kommentar jag skulle godkänna så jag tog alla tre. Normalt är jag lite snabbare men jag satt knappt vid datorn igår så såg din kommentar först på morgonen.

 7. Jag har druckit den några gånger nu och jag håller med Stefan – en bra öl, men saknar en del humle. Drack en i helgen tillsammans med en skvätt Glen Moray Single Malt, en mycket trevlig kombo!

 8. Pingback: Ruthless Rye IPA - Sierra Nevada | India Pale Ales

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *