Rapport från Örebro Öl & Whisky 2018 – Del 2

29 nov

Min dag på Örebro Öl & Whisky rullade vidare och jag hamnade oväntat i en monter med sprit.

OOW 4

I montern med Gammeldansk fanns också en öl, Mikkeller Gammeldansk. Det är en öl som tagits fram för att likna och passa till Gammeldansk. Jag provade inte att matcha öl med sprit, jag nöjde mig med att lukta på spriten. Jag har dock druckit Gammeldansk flera gånger tidigare och tyckte inte de matchade riktigt. Ölen dominerades främst av dill, eller kräftspad. Min gissning är att de använt Sorachi Ace, men det kan också vara kryddat med dill.

OOW 12

Poppels hade med sig ett gäng samarbetsbrygder. Min favorit var Fuzzlord som de bryggt tillsammans med brittiska Signature Brew. En bra Black IPA där de hittat en bra balans mellan de rostade tonerna och humlen.

OOW 13

Den Bryggande Holländaren har jag inte stött på sen de var med på Stockholm Beer för ett par år sedan. Under den tiden har de passat på och bryggt en del kul öl. En av favoriterna var White Lies, en wit med mer humle än vanligt. En annan favorit var Saison de Femmes som är bryggd med hallon och lime.

OOW 14

Beersmiths (tidigare West Coast Beersmiths) var bra senast jag provade deras öl men det känns som att de tagit ytterligare ett kliv på bryggartrappan för ölen jag provade nu var det bästa jag provat från bryggeriet. Old School var en DIPA som påminde om hur DIPA smakade innan hela haze craze-grejen drog igång. Med en stark och djup humlearom och en ”kakig” maltbas. Out 4 Dessert var dock det bästa jag provade här, en tiramisu imperial milk stout. Den var verkligen som en flytande dessert, söt och fruktig med choklad.

OOW 15

Möllys från Eskilstuna har imponerat tidigare och det fortsatte de göra på festivalen. Allt jag provade var riktigt bra men allra bäst var Dubbel La Bomba. En Imperial Stout med kaffe från Johan & Nyström.

OOW 16

Pine Ridge Brewery är ett nystartat bryggeri från Falkenberg. Extra kul då att se att ölen höll hög klass rakt igenom. Min favorit var Raging Rino Trippel IPA som hade ett rejält humle-horn och en beska värdig savannens stridsvagn. Dessutom hade den där kakiga maltbasen som jag gillar i IPA. En annan favorit var Edgy Eagle East Coast IPA, en lättdrucken IPA med fräsch citrus-humle. Måste även tillägga att jag tycker de fått till ett schysst och genomtänkt koncept på logga och etiketter.

OOW 18

Hos Galatea fastnade jag hos representanten för Captain Lawrence och det var också en öl från dem som blev min favorit här, Barrel Select Gold. En suröl som var mer komplex än väntat och hade en härlig syra.

OOW 19

Triplicity är ett bryggeri från Örebro som startades i år. De hade med en öl, Germanica, som är en öl i kölsch-stil. Lätt humlad, ren och lättdrucken. Väldigt stabil start för det här bryggeriet. Fick också veta att duktiga bryggaren Andreas Lundgren är involverad vilket lovar väldigt gott för framtiden.

Efter Triplicity var det dags att röra sig hemmåt. Tiden hade runnit iväg snabbare än väntat och tyvärr missade jag flera utställare, t.ex. Telge, Geflebocken, Strömsholm, Cask Sweden, Dryckesboden o.s.v. Det hade inte varit några som helst problem att fylla ytterligare en dag, speciellt då jag hade öl kvar att prova hos de flesta utställarna.

Överlag måste jag säga att det var bra klass på ölen jag drack. Extra kul då flera av utställarna var bryggerier som startats inom de senaste två åren. Dessutom flera nya lokala bryggerier som fått en lovande start.

 

One thought on “Rapport från Örebro Öl & Whisky 2018 – Del 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *