Rapport från Örebro Öl & Whisky 2018 – Del 1

27 nov

OOW 1

Efter ett långt uppbrott från ölfestivaler var jag äntligen tillbaka på Örebro Öl & Whiskys mässgolv för att prova öl. Det blev en otroligt trevlig återkomst med många trevliga utställare och besökare. Tyvärr hann jag inte med allt jag planerat och jag hade utan problem kunnat gå runt hela lördagen också. Flera utställare hann jag inte med alls.

OOW 2

Almby Brewery är så lokalt som det kan bli för mig, trots det har jag bara provat ett par lättöl.  Nu fick jag chansen att prova ett par starköl från bryggeriet. Min personliga favorit var Almby White IPA, som nog bäst kan beskrivas som en välhumlad belgisk wit. Mycket uppfriskande. Även bryggeriets NEIPA var mycket bra. Sen tyckte jag Cosmopolitan var en kul öl, fruktig och fräsch.

OOW 5

Några mil västerut från Örebro ligger Karlskoga och där har Gammelbacka Bryggeri startat upp. De hade en del kul grejer. Chilla var en öl med lakrits och chili. Jag brukar normalt inte gilla lakrits, men här var det så pass milt att det funkade. Även chilin låg på en bra nivå med en smygande hetta. Björka var också en udda öl, de har använt 100% björksav och inget vatten vid bryggningen. Resultatet skulle vara en syrlig öl, men jag kände ingen syra, intressant och drickbar öl dock.

OOW 6

Hos Örebro Brygghus fick jag prova något jag aldrig provat tidigare. En suröl med gurka och dill som de gett namnet Sideshow. Den smakade som en blandning mellan öl och smörgåsgurka. Väldigt häftigt och väldigt udda. All öl jag provade hos Örebro höll hög klass, men favoriten var Double Dry Hop IPA, härlig humlearom och lättdrucken. Även Lemmys Lemonade IPA var riktigt bra, en IPA kryddad med apelsin-skal.

OOW 7

I Bishops Arms monter fanns flera bra bryggerier. Jag började med Uppsala Brygghus som huserar i Gamla Slottskällans lokaler, det är förstås personal från Slottskällan som startat bryggeriet. Alla öl var mycket bra men min favorit var deras NEIPA, som visade sig vara en riktigt bra west coast IPA. En annan favorit var Imperial Winter Stout, härligt maltig med en väl avvägd rostning och värmande alkohol.

OOW 8

Det fanns även öl från Fermenterarna hos Bishops, dock var endast Vild Mango påkopplad för tillfället. En fräsch, syrlig öl med mango. Förhoppningsvis får jag chansen att prova fler öl från dem i framtiden.

OOW 9

Från Apex har jag bara provat en öl tidigare, Single Hop Citra som finns på burk på Systembolaget, en öl som imponerat på mer än bara mig. Men nu hittade jag en ny favorit i deras Double Dry Hop Mosaic Single Hop. Härligt juicig och väldigt lättdrucken.

OOW 11

Göteborgs Nya Bryggeri hade med en imperial stout med körsbär vid namn Cherry Noir. Jag gillar tanken på kombinationen chokladig stout och körsbär och det var också min första egna idé till en hembryggd öl. Men min öl blev totalt misslyckad, så det var intressant att prova Göteborgs variant. Föga förvånande hade Göteborgarna lyckats bättre än mig, även om deras öl drogs med samma problem. För mycket syra från körsbären i kombination med för låg sötma. Men klart drickbar öl. Go IPA var också en trevlig öl om än rätt mild med dagens mått mätt.

Vi fortsätter med del 2 imorgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *