Örebro Öl & Whisky 2016

29 Nov

I helgen var det Örebro Öl & whisky. Jag var dit en sväng på fredagen och provade några öl. Det här är hemmaplan för min del och det märktes, jag sprang på gamla bekanta mest hela tiden och tog tillfället att vara extra social.

Nu till ölen och då ska jag nämna några som inte tog kort på. Närke överraskade förstås med en oannonserad öl, det var Närke Kaggen Stormaktsporter Börb’nåhallon. En kalasöl som jag provat tidigare och som jag nu skippade så att fler kan prova den. Även Hantverksbryggeriet överraskade med en nyhet i begränsad utgåva, en saison på 7%. Tyvärr bommade jag den då den kopplades på under lördagen. Jag hann dock prova deras experimentöl Hallon som hade en frisk och fin hallonsmak.

Hos Galatea provade jag Lost Abbey #10, en riktigt bra imperial stout som legat på bourbonfat. Sen svamlade jag loss med Jessica Heidrich och glömde helt bort att ta kort.

Södra Maltfabriken hade med sig Empress, en APA med Citra-humle. Riktigt fräsch och fin med tropisk frukt, citrus och ananas. Där hade de lyckats bra med humlearomen.

20161125_154552 (800x450)

Kul att se att Göteborgsbryggerierna satsade på ÖÖW. Både Ocean, West Coast och Dugges hade med en hel del öl. Tyvärr hade inte Dugges alla sina nyheter påkopplade när jag kom dit men jag hann prova deras Siadamo Dimtu, en Imperial Stout med etiopiskt kaffe. Riktigt bra trots att jag inte dricker kaffe.

20161125_160230 (800x450)

Elixir Wine var ett kärt återseende på mässan, de hade laddat upp med flera riktigt bra danska bryggerier. En ny bekantskap var Gamma som imponerade med samtliga öl, framförallt deras Imperial Milk Stout World Eater var mycket bra. Även nya bryggeriet Bad Seed imponerade.

20161125_160932 (800x450)

Även Flying Couch hade en del bra öl med sig. Bäst tyckte jag faktiskt deras Phister De Noel (Imperial Stout) var.

20161125_162554 (800x450)

Thorslunds Kagge har ett experiment på gång med Närkes Kulturbryggeri. De har lagrat Stormaktsportern på ett ekfat. Först en vecka, sen tappat ur och fyllt på med ny öl som fick ligga en vecka o.s.v. Ölen hade lagrats 1, 2, 4 och 8 veckor på samma fat. Sen fick vi även prova originalet som var olagrad. Det var ingen större skillnad mellan 1 och 2 veckor (som hade en tydlig ekig-träig ton) men det började hända saker vid 4 och 8 tyckte jag var klart bäst. Där hade ektonerna rundats av och gett en del vinösa toner. De har även 16 och 32 veckors på gång, hoppas jag får chansen att prova dem.

20161125_170641 (800x450)

Det här var något nytt, en syrlig pumpaöl med brettanomyces. Låter konstigt men det funkade faktiskt… för mig, kan tänka mig att det inte faller alla i smaken.

20161125_175601 (800x450)

Nynäshamn hade bl.a. med sig Tjockhult Tjinook på tyskfat. Jag återbesökte även Pickla Pils, det är verkligen en otroligt stabil lager. Tipsade flera bekanta om att prova den, tror det var starten på en ny kärlek för dem.

20161125_182305 (800x450)

Finn hade med sig en ny veteöl: Wheat Blanc. En lätt och fräsch sak.

20161125_195514 (800x450)

Artesanal hade fått med sig en oannonserad laddning med öl och cider som dök upp strax innan mässan. Bland dessa ingick bl.a. öl från belgiska Verzet och Inglorious Brew Stars. Från de sistnämnda provade jag deras Quad, både originalet och den som legat på whiskyfat. Båda var riktigt bra men bäst var originalet. Jag provade även Hanscraft Black Nizza, en riktigt bra imp stout, precis som annan öl jag druckit från bryggeriet.

20161125_194445 (800x450)

Artesanal hade även med sig en humlad cider som föll mig väl i smaken. Den hade en viss funk som ökade komplexiteten på ett positivt sätt.

20161126_182427 (800x450)

Jag var inne en sväng på lördagen för att lösa in oanvända kuponger. Noterade att det var betydligt mer folk då än på fredagen. Vilket det iofs varit tidigare år också men det kändes som att skillnaden var större i år. Så tips till nästa år är att gå på fredagen om ni vill undvika trängsel.

 

Även om det märks att utbudet vattnas ur lite nu när det finns ölfestivaler i de flesta stora städer så tycker jag ändå ÖÖW leverar ett tillräckligt intressant utbud för att vara värt ett besök. Jag har besökt ett gäng ölfestivaler i år och hade ändå ca 70 öl på min prio-lista. Skönt också att lokalen är lagom stor så att man inte behöver knata runt så mycket.

One thought on “Örebro Öl & Whisky 2016

  1. Kul med Artesenal. Drack i princip alla dem du nämnde, även den humlade cidern. Från Verzet (som jag aldrig hört talas om innan) drack jag den vanliga Oud Bruin och sen körsbärsvarianten på den. Den sistnämnda tyckte jag var vass. Testade även den pumpakryddade brettsurisen. Kryddig som tusan, men lite kul på något sätt. Annars var det inte jättemycket som jag tyckte var sådär särskilt intressant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *