Örebro Öl & Whisky 2013 – Del 1

6 dec

I fredags (förra veckan)  besökte jag Örebro Öl & Whisky. Måste börja med att säga att de fått till upplägget mycket bättre i år. Tidigare år har ölen huserat främst på vänstra sidan sett från ingången och det har varit långt till toaletten för majoriteten av besökarna. I år fanns ölen mycket närmare ingången och framförallt mer centrerad i lokalen. Sen kändes det som att det var större utrymme för öl detta år. Vilket känns helt rätt då det är ölen som drar mest folk i Örebro. På fredagen var det mycket folk men långt från trångt, var inga problem att ta sig fram eller få plats vid de olika utställarna.

ÖÖWF 17

På årets festival fick jag sällskap av en av mina bästa vänner, vi kallar han kort och gott för Bjunge. Det blir alltid lite konstigt att gå runt med någon annan och samtidigt ha press/blogg-leg. Men om någon utställare läser detta så förväntar sig inte personer som råkar gå runt med mig (eller står bredvid mig) att de ska få gratis smakprov. Det gör inte jag heller för den delen och jag har alltid ett gäng sedlar/kuponger i fickan ifall att utställarna vill ha betalt. Jag bara råkar ha kompisar som tycker det är gott med öl. Ja just det, sen har jag en del släktingar som gillar öl också. 😉

ÖÖWF 15

Bjunge och hans förebild (och troligtvis farsa) Ron Jeremy.

ÖÖWF 11

Från vänster till höger: Morbror Berra, Jag, Mamma Lena och Pappa Åke.

Det är svårt att sammanfatta hela dagen men jag ska försöka gå igenom några favoriter under dagen. Ölen provades inte i den ordning jag skriver ned dem.

ÖÖWF 1

Mikael Gruvaeus tappar Gnällbältare i Ölcaféts monter.

Närke var uppdelad på två bås och i det stora båset hade de bl.a. Örebro Ölcafé som serverade deras Gnällbältar’n. En öl lågalko-öl på endast 3,2% men det var inte snack om några låga smaker. Humlen från Tyskland, England och USA gav en intressant humleprofil till ölen. Den här kommer bli kalas som husöl, såg flera som drack den på premiären. I Närkes andra monter fanns bl.a. öl från finska Plevna och tyska Gänstaller. Min favorit var helt klart Plevna Weizenbock tätt följt av Gänstaller Bock. Jag hade redan provat alla Närkes öl sedan tidigare så fokuserade inte på dessa. Men jag kunde inte motstå att dricka ett glas av senaste batchen Death By Hops. Undra om den inte var lite bättre än förra året, skulle nog provat den tidigare på kvällen (var sista ölen).

ÖÖWF 20

Nynäshamn hade med sig Jul-IPA? som annars bara finns på Akkurat, Oliver Twist i Stockholm och Rover och Ölrepubliken. En riktigt härlig sessionöl på endast 4,8%. Tyvärr tog jag inget kort på deras nya snygga bardisk.

Eskilstuna Ölkultur hade med sig ett helt gäng nyheter. Min absoluta favorit var helt klart deras Belgo-IPA, galet lättdrucken och jag fick behärska mig för att inte suga i mig hela glaset innan jag hann dricka klart. Deras Barley Wine som togs fram för att fira 10-års jubileumet var också väldigt bra och det ska bli intressant att prova några årgångar. Jag hann också med att prova Eskilstuna Julmust och den var riktigt bra, väldigt smakrik. Finns att köpa på bryggeriet för de som är intresserade.
ÖÖWF 12

All In Brewing, Beerbliotek och Dugges samsades i en monter och här fanns det mycket godis. All In Brewings Bigger Lager som de brygt hos Toccalmato tyckte jag var riktigt bra, de har verkligen lyckats få till snygga humlearomer i den ölen. Den Imperial Porter All In Brewing brygt hos Lervig var också väldigt bra. Den hade nog dagens bästa doft, massor av choklad och kolakakor. Beerblioteks Whoopidoo var också bra, en frisk citrusångande humlebira. De hade också en nyhet från Dugge i form av Dugges Brut, vilket var en öl med brett och det märktes i såväl smak som doft. Göttigt!

ÖÖWF 8

Grythyttan hade med sig två nyheter och de var båda lovande men kändes inte helt genomarbetade. Brick Lane Bitter var populär bland andra besökare när jag stod där men jag saknade de där brittiskt blommiga aromerna som är så vanligt i just bitter. Deras nya IPA hade en skön beska men humlearomen lyckades inte matcha den riktigt.

ÖÖWF 21

Mjödhamnen hade bl.a. med sig två varianter på Mölska Bergslagen. Den gamla hade Riwaka och den nya har Chinook, Galaxy och älggräs. Det var definitivt skillnader mellan de två, jag har skrivit lite konstiga anteckningar men den ena var örtig och den andra kryddig. Den gamla var dessutom grumlig medans den nya var klarare. Det var ett tajt race men jag har för mig att jag föredrog den nya. Plus för att den kommer på 33 cl flaska dessutom. Innan jag gick så provade jag deras Vinter. En söt mjöd med smak av äpplen, päron, lingon och blåbär. Kändes väldigt julig, kan nog bli en perfekt dryck att sippa på efter julmaten. Kanske något att ge i julklapp?

ÖÖWF 7

Hos Galatea hamnade jag förstås hos Jessica Heidrich. Jag provade S:t Eriks Rauchbier som släpptes i måndags på Systembolaget. En riktigt rökare som inte blev kvalmig eller korvig. Jag tyckte det blev lite för mycket rök men Bjunge som var med mig vid Galateas monter älskade den (han har ringt mig efteråt och frågat vad den hette). Jag tror det är en öl som kommer falla rökälskarna i smaken. Min favorit var istället Westbrook Goose vilken varken Bjunge eller Jessica var så värst förtjusta i. Kul när smakerna går isär så där. En annan favorit hos Galatea var Ballast Point Fathom India Pale Lager. Rätt så söt med rostat socker och en hel del humle, en väldigt lättdrucken öl.

Det var mycket folk men långt från trångt på fredagen. Väldigt behaglig mängd faktiskt. Jag fortsätter med del 2 imorgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *