Öltidningar

27 jul

CO Hops 3

Nyligen damp första numret av C/O Hops ner i min brevlåda. En mycket efterlängtad tidskrift, jag tror det är den första tidningen som inte är anknuten till någon förening som fokuserar enbart på öl. Jag tyckte tidningen var riktigt bra. Språket är lätt att ta till sig, den känns inte nördig och jag tror väldigt många skulle tycka att det vore kul att läsa den. Den är också väldigt varierad med allt från långa artikler till intervjuer och små notiser. Sen märks det att den är skriven av folk som har en passion för öl, det skiner igenom i varje artikel vilket jag verkligen uppskattar. Vissa har klagat på att de använt olika papperstyper i tidningen och att vissa bilder är amatörmässiga (de är tagna av artikelförfattarna i vissa fall). Men det var inget som störde mig alls, kanske för att jag är allt för van vid den typen av foton. Vissa har klagat på priset och visst, den är dyrare än de flesta motsvarande tidningar.  Denna kritik kan jag förstå, jag tror visserligen att de mest inbitna ölnördarna kommer köpa den ändå, men känner en mer återhållsam öldrickare att det är värt det? För egen del så är detta en av få tidningar som jag faktiskt läst allt i jämfört med många andra prenumerationer jag haft där jag bara valt ut ett par artiklar. Så jag kan helt klart rekomendera en prenumeration, väljer man 4 nr:s erbjudandet så kommer man ner runt 100 kr för ett nummer dessutom.

Om ni läst tidningen så är ni säkert bitna att läsa något mer. Personligen är jag medlem i Svenska Ölfrjämjandet och Svenska Hembryggarföreningen och får hem deras medlemstidningar. Jag har även provat på amerikanska Brew Your Own men insåg att jag sällan hann läsa särskilt mycket av den tidningen. Numera köper jag tidningen via Humlegården om det verkar vara ett intressant nummer.

Svenska tidningar

C/O Hops
En renodlad öltidning utan koppling till någon förening. Fyllig och varierad med ett språk som gör den lätt att ta till sig. Vid start av prenumeration så får man senaste numret fram tills det att nästa nummer publiceras.

Nummer/år: 4

Kostnad/år: 119 kr för ett nummer, 4 nr kostar 399 kr.CO Hops 5

Hemsida: http://cohops.se/

Hembryggaren
Svenska Hembryggarföreningens tidning. Fokus ligger på hembryggning givetvis men ibland letar sig även en del artiklar som påminner om Maltesen in i tidningen. De har nyligen gjort förändringar i redaktionen och en hel del nya skribenter har anslutit. I och med detta så fick tidningen en mer stilren form. Snyggt och lätt att ta till sig tycker jag, det känns dock att detta är en mindre tidning än Maltesen. Denna går även att köpa styckvis via Humlegården och således även indirekt via Malt Magnus.
Nummer/år: 4
Kostnad: 200 kr/år  (500 kr för tre år) – 59 kr/st hos Humlegården.
Hemsida: www.shbf.seMedlemskap
Övriga förmåner: Medlemskap i Svenska Hembryggarföreningen ger bl.a. rabatt på vissa krogar, t.ex. Monks Café (10%), men även rabatt på inträdet till hembryggarfestivaler. Det sistnämnda gör att detta medlemskap i princip blir gratis, förutsatt att man besöker några hembryggarfestivaler förstås.

Humlebladet
Det här är Sällskapet Malte – Skånes Ölentusiasters egna tidning.
Nummer/år: upp till 3
Kostnad: 100 kr
Hemsida: http://www.sallskapetmalte.net/CO Hops 6
Övriga förmåner: Medlemskap i Sällskapet Malte – Skånes Ölentusiaster.

Maltesen
Svenska Ölfrämjandets tidning (ingår i medlemskap). De tar sig an öl på bred front. Några exempel på artiklar som brukar förekomma: öl i politiken, recensioner av öl, öl-resor, öl-korsord o.s.v.
Nummer/år: ?
Kostnad: 250 kr/år
Hemsida: www.svenskaolframjandet.seMedlemskap
Övriga förmåner: Medlemskap i Svenska ölfrämjandet ger bl.a. rabatt på vissa krogar, t.ex. Monks Café (10%).

Engelskspråkiga tidningar

Det finns många tidningar på engelska. Här kommer ett urval som jag antingen läst själv eller fått rekomenderad via BS-forumet. Jag har valt att inte ta med alla tips jag fick i den tråden av olika anledningar. Vissa finns tillgängliga via  tidningsbutiken.se.

All About Beer
En engelsk-språkig tidning som likt Maltesen och skriver brett om öl.
Nummer/år: 6
Kostnad/år: 510 kr
Hemsida: www.allaboutbeer.com

Brew Your Own
En amerikansk tidning med fokus på hembryggning. Den går in i detalj-nivå på ölbryggning och är i allra högsta grad nördig med ett språk som jag tror kan vara svårt att ta till sig. Det är helt enkelt en mastig lunta med text. De kör också en del special-nummer som t.ex. 100 populära klon-recept, humlespecial o.s.v. Även om den fokuserar på hembryggning så finns det mycket intressant att läsa även för icke-hembryggare, framförallt de som vill fördjupa sig i ölkunskap.
Nummer/år: ?
Kostnad: 45 dollar för 8 nummer – 49-59 kr/st hos Humlegården, 69-89 kr för specialnummer.
Hemsida: www.byo.comUtländsk prenumeration

Draft Magazine
En amerikansk tidning. Många bra reportage
Nummer/år: 6
Kostnad: 20 dollar för 1 år, 30 dollar för 2 år och 15 dollar för 1 år av den digitala utgåvan
Hemsida: http://draftmag.com/

CO Hops 2

Passa på att läsa och njuta i sommar.

 

2 thoughts on “Öltidningar

  1. Tjena Johannes. Ursäkta det sena svaret, jag har knappt suttit vid datorn de senaste dagarna. Den går att beställa styckvis via hemsidan. Utöver det vet jag inte vart den går att köpa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *