Ölprovningar i hemmet

Känner du att du skulle vilja utvidga ditt öldrickande? Eller har du en bekant som vill prova något nytt men fastnat i lager-träsket? Då kan det här vara något för dig. Jag har satt ihop tre stycken ölprovningar där den första är inriktad på personer som enbart druckit industri-lager tidigare, sen bygger jag vidare på det i två ytterligare steg. Tanken är att man ska kunna gå till Systembolaget och plocka på sig en påse med öl (5-6 st) som man sedan provar på egen hand i hemmet eller ihop med en kamrat eller två. Ett förslag är att köpa en påse öl, skriva ut texten nedan och ge hela paketet i present till en vän.

Där det är möjligt har jag listat ett antal alternativ ifall att ölen ifråga inte finns på erat Systembolag. Finns inte någon av ölen går det att beställa dessa styckvis om ni besöker en informationsdisk, ringer in eller gör det på nätet. Jag kommer även ge kortare beskrivningar på vad ni kan förvänta er från ölen samt tips på tilltugg där det passar. Tilltuggen har medvetet valts för att passa till flera öl då det underlättar för framtida provningar. Ölen kan provas i den ordning de listas nedan.

OBS! Detta är ett levande dokument och jag ska försöka uppdatera provningarna utifrån förändringar i Systembolagets utbud. Kom gärna med egna förslag och idéer i kommentatorsfältet. Jag planerar att utöka listan på alternativ samt utveckla texten och tipsen på tilltugg. Jag ska förresten inte ta åt mig hela äran för denna provning, jag har bollat en del idéer med medlemmarna på BS Forumet.

Steg 1: Nybörjarprovning

Den här provningen är tänkt som en mjukstart med några lättare ölsorters som oftast är lätta att ta till sig. De flesta av dessa borde finnas på samtliga systembolag.

_____________________________________________

Veteöl: Weihenstephaner – 1526 (alt Schneider Weisse Original, Franzizkaner)

Veteöl bryggs med ca 40-60% vete (+50% för att kallas veteöl i Tyskland), men smakerna du känner kommer framförallt från jästen. Många associerar smaken/doften till skumbanan. Ölstilen som är tysk och även kallas Hefe-Weizen är ljus och läskande och funkar klockrent som törstsläckare på sommaren. Njuta gärna i stort glas. Det finns även en belgisk variant som heter witbier och har en annan kryddighet, mer åt koriander-hållet.

Tips på tilltugg: Veteöl är ett perfekt matöl och funkar till det mesta, t.ex. stadig husmanskost som stekt potatis och en schnitzel. Men annars kan ni knappra på en salt pretzel till ölen.

_____________________________________________

Bitter: Fullers ESB – 11405 (alt. Nynäshamns Bedarö Bitter, Ängö Ljuva Livets Bitter)

ESB står för Extra Special Bitter och Fullers har varumärkesskyddat namnet. Det finns dock många som gör öl i samma stil utan att kalla det ESB. Men denna är en riktigt bra representant för stilen och rankas högt bland ölfantaster. Fullers ESB är fruktig och blommig i doft och smak. Den har även en hög restsötma och härlig munkänsla. Kolsyran är låg och det är helt i sin ordning, normalt serveras denna typ av öl från handpumpade fat och har ingen kolsyra. Skulle ni inte få tag på Fullers så är Bedarö Bitter ett alternativ, den bryggs i Nynsähamn.

Tips på tilltugg: Tilltugg? Skit i det, sätt på en Premier League match och skrik engelska svordomar mot domaren.

_____________________________________________

Premium/Modern lager: Evil Twin Yellow Cab Lager – 1209 (alt Jämtlands Hell, Sigtuna East River Lager,  Slottskällans Nelson, Nynäshamn Landsortslager, Mohawk Unfiltered Lager, Ängö Alla Tiders Prima Lager, Dugges Lager nr 1 o.s.v.)Evil Twin Yellow Cab Lager

Här finns det många öl att välja bland och ni kommer inte bli besviken oavsett vilken ni väljer. Evil Twin Yellow Cab Lager släpptes nyligen och föll mig personligen i smaken. Den är brygd hos BrewDog i Skottland. Den här är humligare än vad som är normalt för stilen. Örtigt humlig och lättdrucken med en noterbar beska.

Tips på tilltugg: Osten gruyere funkar bra till all välhumlad öl. Hacka upp i kuber och njut.

_____________________________________________

Porter: Fullers London Porter – 1634 (Alt. Nynäshamn Smörpundet Porter och Carnegie Porter)

Låt dig inte luras av burken, det här är en mycket kompetent Porter och rankas högt. Smaken är mörkt maltig med chokladiga toner och en krämig känsla. Den är dock inte så tung som den ser ut att vara utan relativt lätt i kroppen och överlag väldigt lättdrucken.

Tips på tilltugg: Den här funkar bra till en chokladkaka med grädde, eller bara en bit choklad.

_____________________________________________

American Pale Ale (APA): Oppigårds Amarillo – 1442 (alt. Dale’s Pale AleSierra Nevada Pale Ale, S:t Eriks APA)

Detta är en ljus ale med amerikansk humle, tydlig humlearom och en något kraftigare beska om man jämför med en vanlig lager. Kroppen är oftast lätt och det är lätt att dricka och funkar bra som törsläckare på sommaren. Sierra Nevada var stilbildande men Oppigårds Amarillo är en av de bästa i stilen och har bl.a. vunnit pris som årets bästa öl på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Tips på tilltugg: Osten gruyere funkar bra till all välhumlad öl.

_____________________________________________

Avsluta nu gärna med en valfri industrilager, t.ex. en Sofiero, Norrlands Guld eller Pripps Blå. Vad känner ni för smaker och dofter? Ni kommer säkert bli överraskad, är ni ett kompisgäng så rekomenderar jag att bjuda på denna avslutande öl blint. Detta är ett kul experiment även för mer erfarna öldrickare.

_____________________________________________

Kostnad för provningen: 100,40 kr

Steg 2: Fortsättnings-provning

Den här provningen är tänkt som en fortsättning på steg 1. Vi skruvar upp intensiteten på smakerna ett snäpp och tar oss en tur till både Belgien, Skottland och Tyskland för att prova några öl. Dessa kan vara svåra att hitta på samtliga Systembolag. Men man kan antingen besöka ett av de större Systembolagen eller beställa dessa styckvis på plats, på nätet eller via telefon. Leveranstiden bör inte vara mer än några dagar oavsett.

_____________________________________________

Ljus Belgisk Ale: Orval – 1650 (alt. Westmalle Tripel, Duvel, Chimay Vit)

Här har jag medvetet valt att gruppera en massa stilar i en bred kategori. Orval är en av mina absoluta favoritöl och det tar oftast ett par flaskor innan man fattar grejen med denna öl. Det är en öl som har både humle, hästfilt och fruktighet samtidigt som den är förhållandevis torr och lättdrucken. Orval lagras också väldigt bra och utvecklas på ett intressant sätt på ett par år. Övriga öl i denna kategori är helt annorlunda och jag rekomenderar att prova dessa någon gång i framtiden också. Orval är ett så kallat trappistöl och bryggs vid ett trappistkloster i Belgien. Klostret har en avdelning öppet för besökare och de har även en egen pub där man kan prova ölen. Ni kan läsa mitt inlägg om klostret här.

Tips på tilltugg:

_____________________________________________

India Pale Ale (IPA): Ska Modus Hoperandi – 1539 (alt. Punk IPA, Epic Armageddon IPA, Oppigårds Indian Tribute,  Nils Oscar Hop Yard IPA, Napa Smith Organic IPA, Dugges Holy Cow! eller Nils Oscar India Ale. Man kan ta det ett steg längre och köra på Extra IPA t.ex. Mohawk Extra IPA och Sierra Nevada Torpedo Extra IPA)

675590

India Pale Ale eller IPA som stilen normalt kallas är i grunden en engelsk ölstil som amerikanarna återuppväckt och gjort enormt populär. IPA är välhumlad öl med kraftig beska och humlearom, kraftigare än APA som var med i steg 1. Det finns även något som kallas för Extra IPA och är något starkare än en vanlig IPA. En IPA kan vara både lätt och ljus och halv-mörk och maltig. Fokus ligger dock på humle och ni kan förvänta er smaker som citrus, grapfruit, tropisk frukt, gräs, tallbar, persika, kåda o.s.v.

Tips på tilltugg: Osten gruyere funkar bra till all välhumlad öl.

_____________________________________________

Stout: Dugges Kals Stout – 11473 (alt Youngs Double Chocolate Stout,  Slottskällan Svart eller Barney Flats Oatmeal Stout)

Porter och Stout är väldigt snarlika i stilen. Här får ni förvänta er en något mer rostad karaktär med mer kaffetoner jämfört med portern i förra provningen. Ni kommer också notera att stouten är kolsvart medans portern oftast inte är helt kolsvart utan snarare väldigt mörkbrun med en något rödaktig nyans. Det bör även påpekas att många bryggerier väljer att kalla sin stout för porter och tvärtom så det kan ibland bli lite förvirrande med dessa två stilar.

Tips på tilltugg: Chokladkaka brukar funka bra även här och många uppskattar vaniljglass till en stout.

_____________________________________________

Mörk Belgisk Ale: Chimay Blå – 1651 (alt. Westmalle Dubbel)

Även här har jag medvetet slagit ihop flera olika ölstilar och grupperat de på färg. Det blir lite fel, men jag hoppas att det öppnar upp för mer provning av belgisk öl. Chimay är precis som Orval ett trappistbryggeri. Det finns totalt sju sådana bryggerier, sex stycken i Belgien och ett i Holland (ett åttonde är på gång i Frankrike). Det ni kan förvänta er från just Chimay Blå är ett fokus på framförallt jäst men den backas upp av en mörk malt. Ni kommer antagligen stöta på smaker och dofter som torkad och mogen frukt, jäst och karamell. Denna typ av öl är också oftast mycket sötare än vad man är van vid om man mest dricker lager. Även denna öl går alldeles utmärkt att lagra, ibland dyker det upp lagrade flaskor på Systembolaget. Chimay är inte öppet för besökare men har en egen pub, läs mer här.

Tips på tilltugg: Ett något avancerat tilltugg men oj så gott det är. Ta en bit vanlig gouda doppa i senap och sen i sellerisalt, sen är det bara att äta. Detta tilltugg är klockrent till i princip all mörk belgisk öl. Det kan dock vara svårt att få tag på sellerisalt om man inte bor nära en specialistbutik. Essencefabriken i Stockholm säljer denna krydda som lösvikt. Ost överlag funkar annars bra till denna öl.

Edit: Jag har nu fått veta att sellerisalt finns på diverse välsorterade delikatess-butiker samt mindre affärer med exotisk inriktning.

_____________________________________________

Rököl: Aecht Schlenkerla Rauchier Märzen – 1539 (alt. Nils Oscar Rökporter)

Det här är en öl som ni antagligen kommer älska eller hata. Det finns olika typer av rököl och denna har starka drag åt rökta charkuterier. Tänkt rökt bacon och skinka och du ligger nära hur Aecht Schlenkerla Rauchbier luktar. Detta återkommer i smaken men inte riktigt lika kraftigt då malten även slår igenom på ett annat sätt.

Tips på tilltugg:

_____________________________________________

För att fortsätta med experimentslustan från steg 1 så skulle jag här rekomendera att prova en Guiness. Många tycker ju att den är så mastig och smakrik, hur upplever ni den efter att ha provat dessa öl? Denna kan även provas blint om ni är ett större sällskap.

_____________________________________________

Kostnad för provningen: 125,30 SEK (exkl Guiness).

Steg 3: Avancerad provning

I steg 3 blir det hela lite mer avancerat. Nu går vi in på öl som många kan ha svårt att  ta till sig förrens de provat en del öl. Samtidigt kan det vara denna provning som ger den där hallelulja känslan av att man äntligen hittat rätt. Vissa av dessa kan vara svåra att få tag på och kräver ofta att man beställer eller väntar på ett nyhetssläpp. Se till att beställa 1-2 veckor innan ni tänkt prova ölen. Notera också att flera av dessa är väldigt starka och ha det i åtanke när ni kör provningen, ett förslag är att dela upp det på flera dagar om ni inte vill hälla i er 5 flaskor på en gång.

_____________________________________________

Mörk Stark Belgisk Ale/Quadrupel: Rochefort 10 – 1627 (alt. La Trappe Quadrupel)

Rochefort 10 är ytterligare en trappist-öl från Belgien. Det innebär att den brygts inom ett trappistkloster. Jag har varit där men klostret är tyvärr stängt för besökare. Av ölet kan ni förvänta er en mörk, mastig och smakrik öl, med toner av torkad frukt och en stor mängd andra aromer. Denna kommer ni behöva sippa på så ta er tid.

Tips på tilltugg: Vanlig gouda som man hackar upp i kuber, doppar i senap och sen i sellerisalt. Det är gudomligt till denna öl.

_____________________________________________

Imperial Stout: Great Divide Yeti – 1667 (alt Flying Dog Gonzo Imperial Porter, Djævlebryg – Gudeløs eller Nils Oscar Imperial Stout)

Yeti är en stor öl, stark på flera vis och här kommer du märka av rostade toner och kaffe. Men den har även en del humle i sig och når upp till hela 75 IBU vilket ligger i nivå med vissa IPA-sorter. Den här ölen tar lite tid att dricka det är inte mening att man ska bälga i sig utan låta det ta sin tid.

Tips på tilltugg: Även denna kan avnjutas med en chokladkaka eller liknande, jag har även hört att vaniljglass funkar bra.

_____________________________________________

Suröl:  Oude Kriek Boon – 1673 (alt. Rodenbach Grand Cru eller Oude Berseel Oud Gueueze)

716409

Dessa öl skiljer sig faktiskt en del åt men är allihopa mer eller mindre syrliga. Jag har satt Oude Kriek Boon som första alternativ men jag skulle rekommendera att prova såväl Rodenbach som Oude Berseel Oud Gueuze någon gång då den är ruskigt bra. De hamnar dock egentligen i andra stilar än Kriek. Från Oude Kriek Boon kan ni förvänta er en syrlig öl med körsbär, mandelmassa och en del aromer som påminner om stall. Den är frisk och fräsch och kan ni lära er att dricka denna typ av öl så öppnar en ny fantastisk värld upp för er. En bonus med denna typ av öl är att den funkar bra att rensa gommen med och den återställer smaklökarna på ett bra sätt för framtida provningar (anledningen till att jag placerat den i mitten i denna provning). En intressant sak att nämna med denna typ av öl är att den är spontanjäst. Det betyder att man inte tillsatt någon jäst utan låter den naturliga floran sätta sin prägel på brygden och sätta igång jäsningen. På Cantillon (som är det mest kända bryggeriet i denna genre) så pumpar man upp ölen till grunda kärl på vinden och sen öppnas vindsluckorna och luften strömmar in utifrån. Det är viktigt att det inte ändras något i dessa miljöer så spindelväv får sitta kvar och vissa använder 100-årig utrustning. Är ni någon gång i Bryssel så är Cantillon ett rekomenderat resmål, läs mer här.

_____________________________________________

Imperial/double IPA: Oppigårds Thurbo DIPA – 89629 (alt. Electric Nurse DIPAEskilstuna Anders Dubbel IPA eller BrewDog Hardcore IPA)

744076

Nu snackar får ni skruva upp förväntningarna något för här blir det humle och beska. En Dubbel IPA (DIPA) har ca 100% mer humle och 50% malt (skiljer sig en del mellan recept dock) än en vanlig IPA och smaken och alkoholen ökar därefter. Räkna med kraftig beska och intensiv humlearom. Det finns lite olika varianter på DIPA, den kan ha en väldigt lätt kropp och bara tillräckligt med malt för att lyfta fram humlen och en betydligt maltigare variant som gränsar till amerikansk Barley Wine (se nästa öl). Dessa brukar kallas västkust (lätt maltig) och östkust (tungt maltig). Just Thurbo är mer av en västkust-öl och är tämligen lättdrucken.

Tips på tilltugg: Precis som med andra välhumlade öl så är osten gruyere ett bra val.

_____________________________________________

Barley Wine: Nils Oscar Barley Wine – 89474 (alt Sierra Nevada Big Foot)

Barley Wine är ett maltfokuserat öl, hög alkohol, kraftig smak och hög restsötma. Det finns två varianter här, en engelsk och en amerikansk. Den engelska varianten är väldigt maltigt söt och nästan vinös medans den amerikanska varianten är likadan men med en rejäl dos humle som ger en kraftig beska. Den amerikanska ligger nära en amerikansk östkust DIPA i stil. Båda sorterna går bra att lagra och utvecklas bra på ett par år. Just Barley Wine kan vara svårt att få tag på, men Nils Oscars variant (engelsk stil) kan ni beställa styckvis på Systembolaget. Annars kommer det alltid ett par flaskor varje år som tillfälliga nyheter, t.ex. Sierra Nevada Big Foot (amerikansk stil) som är mycket uppskattad, prisvärd och dyker upp varje år.

Tips på tilltugg: En bit ädelost funkar fint, gärna med en fin marmelad på, t.ex. tomatmarmelad.

_____________________________________________

Kostnad för provningen: 190,60 kr

Har ni kommit så här långt så är ni antagligen frälsta redan. Så nu är det bara att prova hej vilt bland ölen på hyllorna på Systembolaget, förslagsvis några av de öl som listas som alternativ i dessa ölprovningar. Missa inte nyheterna som släpps varje månad utom januari och juli. Ni kan även ta er an det lokala beställningssystemet där det finns många bra öl att prova från de svenska mikrobryggerierna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *