Ölprovningar

olprovning med olsvammel liten Det går att hyra in mig för ölprovningar, t.ex. till den sociala aktiviteten med arbetskamraterna, svensexan/möhippan, föreningen eller bara göra något kul med kompisgänget. Jag kommer till er och håller provningen på plats, glas och tallrikar står jag för. Priset är 250 kr/person inkl. moms för min standardprovning. Då ingår detta:

 • Grundprovning med 6 st öl som varierar i stil och ursprung för att ge en bred bild av ölvärlden
 • provningsbricka med passande tilltugg, t.ex. olika ostar och choklad
 • häfte med information om ölen ni provar
 • föreläsning om öl och hur öl tillverkas
 • smaka och lukta på ingredienser som ingår i ölbryggning

Det går att välja bort tilltugg eller göra provningen mer avancerad.  Kontakta mig gärna för mer info:

 • Stefan Björnsbacka
 • stefan@olsvammel.se
 • 070-357 46 58

OBS! Jag är bosatt i Örebro, men håller provningar på andra orter mot en avgift. Processed with VSCOcam with c1 preset Jag håller även provningar på Örebro Ölcafé.  För att boka en provning så kontaktar ni Ölcafét direkt på: 019-12 70 70. Provningar som är planerade just nu:

olprovning olcafe

5 thoughts on “Ölprovningar

 1. Men nu är ju Porter och Stout exakt samma stil faktiskt. För det är ju faktiskt alltihopa porter, stout betyder ju stark. Stout Porter = Stark Porter. Om vi nu bortser från olika ABV och alla fräcka smaksättningar etc, så finns det vääääldigt många kolsvarta porters och lika många brunaaktiga stouts, och vice versa. Så det är ju inte riktigt så enkelt alltid. Tycker det borde talas mer ofta om att Porter är faktiskt grundölen, sedan hur det dom sista 100 åren har svävat ut till dry stout, porter, stout-porter, imperial stout, imperial porter, foreign stout, oat stout, vanilla dry smoked porter, etc etc etc är bara jobbigt.
  Grymt förenklat………

 2. Janne: Jag håller med om att det var så förr. Men stilerna har förändrats sedan dess och jag tycker inte de är exakt samma sak. Men oerhört snarlika. Sen ska man ha i åtanke att många bryggerier väljer att kalla sina stouts för porters och tvärtom. Närkes Stormaktsporter är t.ex. en Imperial Stout.

  Överlag tycker jag det stämmer rätt väl att Porter är mörkbrun snarare än kolsvart som stouten och att stouten också är mer rostad. Det här är dock inget jag kommit på själv utan något jag lärt mig av diverse bryggare men som jag tycker stämmer väl med verkligheten. Dock finns det som du säger en del undantag, men det gör det även i andra stilar. Många bryggerier som kallar sina APA för IPA t.ex.

 3. Stefan, jag är med och driver ett mikroskopiskt microbryggeri i Örebro.
  Skulle det gå att få till en träff och utbyta erfarenheter om bryggning och kanske lite utbyte av färdig vara?

  Vänligen
  Jonas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *