Ölprovning Steg 1: Nybörjarprovning

18 jul

Känner du att du skulle vilja utvidga ditt öldrickande? Eller har du en bekant som vill prova något nytt men fastnat i lager-träsket? Då kan det här vara något för dig. Jag har satt ihop tre stycken ölprovningar där den första är inriktad på personer som enbart druckit industri-lager tidigare, sen bygger jag vidare på det i två ytterligare steg. Tanken är att man ska kunna gå till Systembolaget och plocka på sig en påse med öl (5-6 st) som man sedan provar på egen hand i hemmet eller ihop med en kamrat eller två. Ett förslag är att köpa en påse öl, skriva ut texten nedan och ge hela paketet i present till en vän.

Där det är möjligt har jag listat ett antal alternativ ifall att ölen ifråga inte finns på erat Systembolag. Finns inte någon av ölen går det att beställa dessa styckvis om ni besöker en informationsdisk, ringer in eller gör det på nätet. Jag kommer även ge kortare beskrivningar på vad ni kan förvänta er från ölen samt tips på tilltugg där det passar. Tilltuggen har medvetet valts för att passa till flera öl då det underlättar för framtida provningar. Ölen kan provas i den ordning de listas nedan.

OBS! Detta är ett levande dokument och jag ska försöka uppdatera provningarna utifrån förändringar i Systembolagets utbud. Kom gärna med egna förslag och idéer i kommentatorsfältet. Jag planerar att utöka listan på alternativ samt utveckla texten och tipsen på tilltugg. Jag ska förresten inte ta åt mig hela äran för denna provning, jag har bollat en del idéer med medlemmarna på BS Forumet.

Steg 1: Nybörjarprovning

Den här provningen är tänkt som en mjukstart med några lättare ölsorters som oftast är lätta att ta till sig. De flesta av dessa borde finnas på samtliga systembolag.

_____________________________________________

Veteöl: Weihenstephaner – 1526 (alt Schneider Weisse Original, Franzizkaner)

Veteöl bryggs med ca 40-60% vete (+50% för att kallas veteöl i Tyskland), men smakerna du känner kommer framförallt från jästen. Många associerar smaken/doften till skumbanan. Ölstilen som är tysk och även kallas Hefe-Weizen är ljus och läskande och funkar klockrent som törstsläckare på sommaren. Njuta gärna i stort glas. Det finns även en belgisk variant som heter witbier och har en annan kryddighet, mer åt koriander-hållet.

Tips på tilltugg: Veteöl är ett perfekt matöl och funkar till det mesta, t.ex. stadig husmanskost som stekt potatis och en schnitzel. Men annars kan ni knappra på en salt pretzel till ölen.

 

_____________________________________________

Bitter: Fullers ESB – 11405 (alt. Nynäshamns Bedarö Bitter, Ängö Ljuva Livets Bitter)

ESB står för Extra Special Bitter och Fullers har varumärkesskyddat namnet. Det finns dock många som gör öl i samma stil utan att kalla det ESB. Men denna är en riktigt bra representant för stilen och rankas högt bland ölfantaster. Fullers ESB är fruktig och blommig i doft och smak. Den har även en hög restsötma och härlig munkänsla. Kolsyran är låg och det är helt i sin ordning, normalt serveras denna typ av öl från handpumpade fat och har ingen kolsyra. Skulle ni inte få tag på Fullers så är Bedarö Bitter ett alternativ, den bryggs i Nynsähamn.

Tips på tilltugg: Tilltugg? Skit i det, sätt på en Premier League match och skrik engelska svordomar mot domaren.

 

_____________________________________________

Premium/Modern lager: Evil Twin Yellow Cab Lager – 1209 (alt Jämtlands HellSigtuna East River Lager,  Slottskällans NelsonNynäshamn LandsortslagerMohawk Unfiltered LagerÄngö Alla Tiders Prima LagerDugges Lager nr 1 o.s.v.)Evil Twin Yellow Cab Lager

Här finns det många öl att välja bland och ni kommer inte bli besviken oavsett vilken ni väljer. Evil Twin Yellow Cab Lager släpptes nyligen och föll mig personligen i smaken. Den är brygd hos BrewDog i Skottland. Den här är humligare än vad som är normalt för stilen. Örtigt humlig och lättdrucken med en noterbar beska.

Tips på tilltugg: Osten gruyere funkar bra till all välhumlad öl. Hacka upp i kuber och njut.

_____________________________________________

Porter: Fullers London Porter – 1634 (Alt. Nynäshamn Smörpundet Porter och Carnegie Porter)

Låt dig inte luras av burken, det här är en mycket kompetent Porter och rankas högt. Smaken är mörkt maltig med chokladiga toner och en krämig känsla. Den är dock inte så tung som den ser ut att vara utan relativt lätt i kroppen och överlag väldigt lättdrucken.

Tips på tilltugg: Den här funkar bra till en chokladkaka med grädde, eller bara en bit choklad.

_____________________________________________

American Pale Ale (APA): Oppigårds Amarillo – 1442 (alt. Sierra Nevada Pale Ale, S:t Eriks APA)

Detta är en ljus ale med amerikansk humle, tydlig humlearom och en något kraftigare beska om man jämför med en vanlig lager. Kroppen är oftast lätt och det är lätt att dricka och funkar bra som törsläckare på sommaren. Sierra Nevada var stilbildande men Oppigårds Amarillo är en av de bästa i stilen och har bl.a. vunnit pris som årets bästa öl på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Tips på tilltugg: Osten gruyere funkar bra till all välhumlad öl.

_____________________________________________

Avsluta nu gärna med en valfri industrilager, t.ex. en Sofiero, Norrlands Guld eller Pripps Blå. Vad känner ni för smaker och dofter? Ni kommer säkert bli överraskad, är ni ett kompisgäng så rekomenderar jag att bjuda på denna avslutande öl blint. Detta är ett kul experiment även för mer erfarna öldrickare.

_____________________________________________

Kostnad för provningen: 100,40 kr

Imorgon kommer steg 2 som innehåller något mer smakrik öl och sedan följer jag upp med steg 3 där de stora kanonerna rullas fram.

6 thoughts on “Ölprovning Steg 1: Nybörjarprovning

  1. Bra idé Stefan och bra innehåll. Det enda jag vill påpeka på är just mängden vete i en veteöl. Det stämmer nog som du säger om 40-60% men för att få kallas för veteöl i Tyskland krävs mer än 50% vete om jag inte missminner mig helt.

    Surdegen Granberg- Bolagare

  2. Granberg: Har kollat runt lite och du verkar ha rätt. Läste det i en hembryggarbok om veteöl. Dock så tror jag det finns en del veteöl som ligger under 50%, tror även det finns ett par som ligger över 60%, men det finns ju risk att vörten sätter sig vid för stora mängder. Såvida man inte kör med risskal eller liknande förstås. Jag ska uppdatera texten hur som helst, tack för påpekandet 🙂

    Hmm jag skulle ju kunna ta med belgisk wit som alternativ också. Eller blir det bara rörigt?

  3. Riktigt bra intitiativ Stefan! Jag tycker också att ölerna är bra ihopkomponerade. Smakerna är olika men kompletterar varandra på ett bra sätt! Jag ser fram emot nästa kapitel!

  4. Mycket bra artikel, jag tyckte om att läsa den! Jag har börjat bli mycket intresserad av öl och det är god kunskap jag får från din webbplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *