Ölbryggarboken – Brygg ditt öl hemma

7 Dec

Ölbryggarboken 1

För ett par år sen fanns det bara en bok om hembryggning skriven på svenska och den var dessutom svår att få tag på. Jag lyckades efter många försök få tag på ett ex av Håkan Lundgrens bok. Men sedan dess har hembryggningen exploderat och det finns nu fyra ytterligare böcker om hembryggning på svenska. Samtliga är dessutom mycket lättare att få tag på. Två är översättningar av utländska författare: ”Öl – Brygg ditt eget – 75 recept” av Dave Law och Beshlie Grimes samt ”Brygg ditt eget öl” av Greg Hughes. Två är dock skrivna av svenskar och det är dels ”Brygg öl” av Henok Fentie och Karl Grandin och den bok jag nu ska fokusera på ”Ölbryggarboken  – Brygg ditt öl hemma” av Peter M. Eronsson.

Boken är snygg och enkel att ta till sig, det är lätt hänt att man bläddrar några extra sidor. Bilderna är snygga och jag tror många av dem är tagna av fotografen Robert Hellberg som också intervjuas i boken. Boken går igenom grunderna i hembryggning och beskriver processen för ett antal olika bryggmetoder. Det hela illustreras av bilder för att förtydliga vad som står i texten. Boken går inte bara igenom grunderna utan går även in på ämnen som vattenbehandling och har även med tabeller för malt och humle. Här och där intervjuas hembryggare och de får ge sin syn på hembryggning, hur de började, vilka fel som uppstod o.s.v.

Mot slutet av boken presenteras ett 50-tal recept som man kan prova på. De kan antingen följas till punkt och pricka eller så kan du använda recepten som inspiration till dina egna. Det finns även instruktioner hur man kan omvandla mängden malt till motsvarande mängd maltextrakt. Boken avslutas med en felsökningsguide. Ett antal frågor om fel på ölen besvaras med orsaker.

Så, hur står sig den här mot andra nybörjarböcker om hemryggning? Jag har inte läst de två översatta böckerna än men den är mer utförlig än ”Brygg Öl” och ger mer valuta för pengarna. Den är samtidigt inte lika detaljerad som t.ex. ”How To Brew” av John Palmer, men den är lättare att ta till sig och ”Ölbryggarboken” är anpassad för den svenska marknaden vilket ”How to brew” inte är (skriven på engelska bl.a.). Så är du ute efter att lära dig brygga öl så är ”Ölbryggarboken” ett utmärkt alternativ. Framförallt är det bra instruktioner med pedagogiska bilder som jag tror de flesta kan följa med gott resultat.

Boken finns t.ex. att beställa här:

Humlegården

Beer & Beyond

 

En liten bonus är att en viss svamlare dyker upp på bild i boken. Sa jag inte att det var fina bilder? 😉

Ölbryggarboken 2

Denna bok var ett varuprov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *