Nytt spännande bryggeri i Örebro

24 maj

orebro brygghus logga

Trots sitt centrala läge och närhet till Systembolagets depå har det inte hänt mycket på bryggerifronten i Örebro de senaste 10 åren. Men nu är ett nytt bryggeri äntligen på gång: Örebro Brygghus. Nu tänker ni säkert: ”Jaha, ett till bryggeri, det ploppar ju upp fler bryggerier i veckan än ölfläckar på Svammels skjorta”. Jo det är sant, men det är inte så ofta ett bryggeri startas med så här mycket potential. Det är nämligen ett gäng erkänt duktiga bryggare som står bakom bryggeriet. De har jobbat på högt rankade kommersiella bryggerier och tagit medaljer i både hembryggartävlingar och på kommersiella festivaler. Som ni kanske förstår så har jag alltså druckit deras öl tidigare och vet vad de går för. Samtidigt bör ni veta att jag är partisk då jag bryggt med dessa herrar tidigare.

I helgen besökte jag så äntligen bryggeriet. De är fortfarande i uppbyggnadsfasen men det är inte mycket kvar tills de kan sparka igång. Lokalen har totalrenoverats och de har satsat på ny modern utrustning och en lokal som de kan växa i. De har även börjat bygga på ett labb för att hålla koll på ölen. Känslan jag fick var inte av ett nytt bryggeri, snarare ett äldre bryggeri som flyttat till större och modernare lokaler. Ett bryggeri som troligtvis funnits i deras tankar under flera år.

På en av bilderna här nedan ser ni tre av de öl som de planerar att brygga, jag känner igen dem då de är baserade på deras hembrygder. Till en början kommer det bli denna typ av öl samt en del öl syrad med lacto. Öl med brett eller andra aggressivare jästkulturer är möjligtvis ett framtida projekt.

Jag tror Örebro Brygghus kan bli en aktör att räkna med i framtiden. Nästa gång jag besöker dem hoppas jag att de är uppe och snurrar med bryggningarna för fullt och uppfyller mina högt ställda förväntningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De kommer brygga på ett nytt brittiskt bryggverk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nya jäskärl på 2000 liter styck och det finns utrymme för två ytterligare rader med jäskärl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Även maltlagret har bra utrymme för expansion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laboratorium under uppbyggnad.

orebro bryggus ölen

De tre första ölen som ska lanseras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De hade lite experimentbrygder på gång, här en berliner weisse med havtorn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samt en berliner weisse med hallon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lite väl flashig för en smiskarpaddel men den får duga. 😉

One thought on “Nytt spännande bryggeri i Örebro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *