Nyheter på Systembolaget 1:a augusti 2013

30 jul

systembolaget

Då var det återigen dags för nyheter på Systembolaget efter ett uppehåll i juli. Jag tycker det är skönt med ett uppehåll under sommaren så att jag hinner rensa lite i ölförrådet. Nu finns det gott om plats för den öl som släpps under hösten. Plats kommer behövas för Systembolaget rivstartar med ett riktigt kalassläpp så här mitt i sommarvärmen. Tyvärr har jag återigen inte kunnat besöka skribentprovningen (den krockar med jobb) men jag har druckit ett flertal av dessa sedan tidigare och ska sparka liv i minnet för att ge lite åsikter.

40 största Systembolagen

Hop Ottin IPA är en mycket bra IPA, hyfsat snäll beska men kommer funka bra som törstläckare i sommar. Jack Hammer släpptes först som prototyp till aktieägarna tillsammans med två andra öl. Folk fick sedan rösta fram sin favorit som skulle bryggas i större skala. Vinnaren blev Jack Hammer men Cocoa Psycho fick så pass många röster att den också brygdes. Jack Hammer tror jag många kommer uppskatta, den smakar som BrewDog brukade göra innan flytten till nya bryggeriet. Jag tyckte dock att prototypen var bättre än den senare. GD 19th Anniversary Ale är en American Strong Ale som brygts på björksirap och lagrats med/i björkträ. Betygen är skakiga på Ratebeer, jag kommer köpa ändå, men måste ni spara pengar någonstans kan denna vara ett alternativ. Lagunitas-ölen verkar vara någon form av American Strong Ale med goda betyg på RB. Bra pris med tanke på hur pass kraftfull den är, det blir definitivt ett köp. North Coast Old Stock Ale är en barley wine som jag inte är så förtjust i när den är färsk, men spara ett par flaskor några år så har ni en riktigt bra öl att dricka. Omnipollo Aggamemnon är en Imperial Stout med lönnsirap och rökt malt där de använt körsbärsträd för att röka. Det här är nog en riktigt smakbomb med sina 12,5%, jag kommer definitivt köpa en flaska. Rodenbach Caractére Rouge har fått väldigt bra omdömen från skribentprovningen. Gillar ni suröl eller Rodenbach för den delen så är det här ett måste-köp. Öl från Shipyard brukar inte falla mig i smaken och jag har inga höga förhoppningar om den här, men det blir nog ett försök enbart för att jag är förtjust i veteöl. SN Southern Hemisphere brukar vara bra, jag kommer köpa en flaska bara för att jag gillat tidigare årgångar. SN Hoptimum kom till Sverige i bombers för några år sedan, då var den galet överprisatt (jag tror jag betalade 400 kr) och långt från prisvärd. Nu känns det mer balanserat med priset även om den fortfarande känns något dyr. Den Hoptimum jag provade var en rätt aggresiv öl på flera sätt, krafigt kolsyrad, massiv beska och mycket humle, ganska sträv munkänsla. Ingen topp-DIPA men kul att prova. Gillade du Omnipollo Neb så kommer du säkert gilla denna också. Notera dock att jag baserar detta på den öl som släpptes för ett par år sedan och att det kan skilja sig mot den som kommer på Systembolaget. S:t Eriks kommer med ett multipack och jag har provat de två första, tycker de är riktigt lyckade varianter av kryddöl och jag ser fram emot att prova de andra. Det är inga smakbomber och kryddningen är väl anpassad för att komplettera de andra smakerna i ölen. Klart värt ett köp tycker jag. Denna variant av Stone Old Guardian har jag inte provat, men ekad och rökig barley wine brukar vara smarrigt och Stone levererar alltid så här blir det köp för min del. Ugly Ducks kaffe och vaniljporter var bra, men jag är personligen inget fan av kaffe, hade varit intressantare utan kaffet tycker jag då den delen tar över lite för mycket. Helheten blev lite rörig.

BD Abstrakt 13 är en Cherry Imperial Stout som legat på Sheerry-fat i 14 månader (varför inte 13?), den är baserad på en tysk dessert. Låter smarrigt tycker jag, men jag är lite av en körsbärsknarkare. BD 10 Heads High ska vara en fortsättning på Hops Kills Nazis eller en kraftigare 5 AM Saint. Personligen tycker jag både de ölen var bättre än 10 Heads High. Det Lille Bryggeri Black Elixir 200 är jag lite osäker på vilken öl det är, det finns en som heter Black Elixir och en som heter 200. Jag har provat den senare och den var mycket bra och helt klart värt ett köp. Harviestoun Ola Dubh är en ekfatslagrad Imperial Stout. Den har släppts i ett antal olika varianter och brukar alltid vara mycket bra. LA Saints Devotion är en belgisk ale med brett, väldigt bra betyg på Ratebeer och ett givet köp i mina ögon. LA Deliverance är en ekfatslagrad american strong ale och precis som Saints Devotion har den fått mycket bra betyg. Nögne Ö Dark Horizon är en kraftig Imperial Stout med kaffebönor och muscavadosocker. Jag har bara provat den 3rd edition och den var så där (för mycket kokta grönsaker), men 4th har fått mycket bättre omdömen. Uerige släppte en öl precis innan sommaren som togs emot väl, denna Doppelsticke ska tydligen påminna om en tysk barley wine. Det låter ärligt talat riktigt smarrigt i mina öron.

Nu när jag går igenom släppet så inser jag att det är ytterst få sommaröl i det här släppet. Känn som att många av ölen passar bäst under hösten och vintern. Men Hop Ottin, Jack Hammer, Southern Hemisphere, Hoptimum och S:t Eriks-ölen lär funka bra nu under den senare delen av sommaren. Övriga kan man med fördel spara lite på om man vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *