Ny öl på SBWF 2015 Del 1 – Bryggerierna

21 sep

Jag har gått igenom öllistan och tittat på vad bryggerierna tar med sig för nyheter. Jag kommer inte gå igenom all öl och de bryggerier som inte annonserat några nyheter är inte heller med. De övriga aktörerna kommer senare. Hela listan hittar ni här.

7 Fjell7 Fjell är ett norskt bryggeri som ställer ut för första gången. De tar med sig hela 14 olika öl och flera av sina topprankade öl. Ulriken är högst på listan och det är en DIPA med Horizon, Citra, Simcoe, Summit och Amarillo. Svartediket är tvåa och det är en BIPA som från början kontraktbryggdes hos Lervig. Några andra av deras topprankade öl är Morgenstemning (stout) och Walkendorff (Amber Ale).

 

Barlingbo

Barlingbo Bryggeri har flaggat för att det kommer en överraskning i sin monter men har i övrigt inte annonserat några nyheter. Muren (Blond Ale) och Gumsen (Porter) var inte med förra året men släpptes under 2014. Kul fakta är att 1 kr från varje flaska av Muren går till kampanjen Rädda Ringmuren.

Brasstacks-brewing-636x636_kopiera

Brasstacks Brewing är ett nytt bryggeri från Uppsala och de tar med två öl till SBWF. Blueberry Backbone som är en Imperial Stout med blåbär och kaffe. Samt The Conductor som är en IPA.

brewing koltur

Brewing Költur tar med sig betydligt fler öl i år och ett helt gäng nyheter. Afterskate är t.ex. en öl som beskrivs som: ”A light bright kinda hoppy lagerish-ale”. Thandy Thaithon är en shandy saison med lemonade. De har med två jästexperiment, en Session IPA och en Imperial Pilsner.  Tillsammans med Sthlm Brewing har de tagit fram en IPA med europeisk humle kallad You’re A IPA. De tar även med en ännu ej namngiven öl med humle från Sydafrika.

Brutal Brewing

Brutal Brewing plockar med ett helt gäng nyheter till årets festival. Afternoon Tea beskrivs som en brittisk tebjudning med Earl Grey, citron, honung och kakor. Chococonut är en mörk lager med chokladmalt och massor av kokos. The Bitter Fall är en röd pilsner. The Cream of the Crop är en cream lager som humlats med Ella. The Galaxy Wheat Ale, ja ni har säkert listat ut vad den humlats med. The Sunny Saison beskrivs som en modern brett saison.temp_file_finnssthlmbeer1

Brygghuset Finn har annonserat en öl som heter Winter Special (förutsatt att den hinner bli klar). Jag vet inte mer än att det är deras ”vinteröl”.

proviant_logo_sv_220

Café Proviant är en ny bryggpub i Stockholm och de är med på SBWF för första gången. De tar med tre öl till festivalen: Dark Mild, Frankisk Lager och Pale Ale. Den sistnämnda är okänd i dagsläget.CAP

CAP Brewery tar med sig Absence of Light, en Imperial Stout på hela 12%. De tar också med en fatlagrad variant av ölen. I CAP:s monter kommer även Beer Studio stå och de har flaggat för att det kan dyka upp en del bonusprylar.temp_file_Coppersmiths_220px1

Coppersmiths tar med sig tre nyheter till årets festival. Intermezzo är en Imperial Stout med havre och kaffe som nyligen släpptes på Systembolaget. De tar även med en Amber Lager och en Wit som båda är nyheter.Danderyds

Danderyds Bryggeri ställer ut på SBWF för första året och tar med sig fyra öl. Danderyds Pale Ale som är en Engelsk Pale Ale. Himmelsk Stout som har kryddats med vanilj. Spökharen som i dagsläget är okänd. Viola är en imperial stout som kryddats med lakrits och viol.

dykes_brewery_logo_220px

Dykes Brewery tar med sig en nyhet till årets festival. En Red Ale på 3,5%.

 

eskilstuna

Eskilstuna Ölkultur har expanderat sin verksamhet till att importera öl och de tar med sig öl från ett par intressanta bryggerier. De har bryggt två samarbetsbrygder med spanska La Quince och Bidasoa. Det blev två supersaison, en med citrontimjan som heter Columbus Goes North och en med älggräs som heter Vasa Goes South. Från La Quince har de även med Horny Pilsener. Eskilstuna har även tagit in öl från ett antal belgiska bryggerier: Brouwerij The Musketeers, Brasserie Des Géants, Ellezelloise, Brasserie La Binchoise och Vliegende Paard Brouwers.
Fjaderholmarna

Fjäderholmarnas Bryggeri ställer ut i Bishops Arms monter. För de som besökt bryggeriet ute på Fjäderholmarna (liten ö nära centrala Stockholm) så är samtliga öl nyheter, men för oss andra kommer det endast en nyhet. Short Sale som är en session IPA.

Gamla-Enskede-Bryggeri1

Gamla Eskede Bryggeri tar med sig en nyhet i form av Jul som har kryddats med apelsinskal, muskotblomma, kryddnejlika och kanel.

Hilliardlogo

Hilliard’s Beer ställer ut tillsammans med Paulaner och tar med en nyhet i form av Boombox IPA som humlats med Galaxy och Cascade.

Imperie

Imperiebryggeriet är ett nytt bryggeri från södra Sverige och de ställer ut för första gången. De tar med sig två öl: Barbarossa Imperial Red Ale och Midas Golden Pilsner.

jemtehed

Jemtehed & Brande ställer ut för första gången, men två av de tre öl de tar med sig har funnits på Systembolaget ett tag: Madamoiselle Saison och Östersund City Lager. Den tredje ölen är dock ny och det är Cada Dia, en IPA som humlats med Columbus, Citra och Chinook.

Jädraöl_logoskylt.indd

Jädraås tar med sig tre nyheter till årets festival: Major’n som är en APA. Solkatt som är en Engelsk Pale Ale. Samt Ångtåg som är en california common.

jamtland

Jämtlands Bryggeri tar med en nyhet till årets festival: Jämtlands Golden Ale.

lilla olfabriken

Lilla Ölfabriken står i Bishops Arms monter och det är första gången deras öl finns tillgänglig på SBWF. Det kommer finnas tre öl att tillgå: Bryggarens Lakrits som är en lakritskryddad porter. Fläderweizen som är en veteöl som kryddats med fläder. Äpple-Saison som helt enkelt är en saison med äpple.

 

Macken

Macken Bryggeri ställer ut i Akebonos monter och tar med fem öl. C’Mon Billy är en belgian ale där de tillsatt kanadensisk lönnsirap. Mistress of Taboo är en wee heavy som legat med ekflisor från amerikansk ek i 7 dagar. Shogun Assassin beskrivs som en Ice Sake Ale. Slussen är en ESB som torrhumlats med Cascade och Amarillo. Wovoka är en DIPA som humlats med Cascade, Chinook, Centennial och Simcoe. De har flaggat för att den sistnämnda kommer i begränsad upplaga.

Imorgon kör vi vidare på övriga bryggerier.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *