När allt går fel – Generationsöl batch 2

6 Jan

Igår bryggde jag, farsan och morfar batch 2 av Generationsölen. Det är en Flemish Red som vi ska brygga en gång om året och tappa på ekfat. Vi kommer tappa ur en andel öl varje år och fylla på med färsk öl. Ölet är inspirerat av den vallonöl som bryggs i Uppsala-trakten och brukar vara med på Belgoträffen. Ni kan läsa om förra årets bryggning här.

När vi ändå skulle vara hela dagen i bryggeriet så passade vi på att flasktappa en del SM-öl som blev över samt brygga en liten batch på Braumeistern. Jag vill experimentera mer med brettanomyces och skapade därför en öl som är inspirerad av Orval men med en del skillnader. Den jäst och humle jag ville ha var slut så jag fick ta något snarlikt samt att jag ville ha extra funk så jag valde Brett Lambicus som ska ge en kraftigare karaktär än Anomalus och Clausenii. Dessutom ska jag denna gång prova att tillsätta brett direkt i primären. Så jag gjorde en blandad förkultur på belgisk ale-jäst och brett. Vi får se vad resultatet blir, förkulturen smakade väldigt fruktigt.

Det är även värt att nämna att vi delade upp Generationsölen i två delar. Vi behöver egentligen bara ca 50 liter till ekfatet så resten får jäsa med en vanlig belgisk alejäst så får det bli någon form av belgisk amber, bruin eller liknande.

Men det här blev ingen smidig bryggning. Först var mitt tåg inställt och jag fick istället ta en ersättningsbuss som innebar ett byte och försenade bryggningen med ca 45 minuter. Vi mäskade in båda brygderna och började flasktappa. På första ölen glömde jag släppa på trycket (vi använder mottrycksfyllare) och det sprutade öl överallt. När vi sen skulle börja laka så visade det sig att en propp löst ut och lakvattnet var inte varmt. Vi fick helt enkelt pausa båda bryggningarna i en timma medans lakvattnet värmdes upp. Sen flöt allt på bra tills vi skulle tappa på jäskärl. För att vörten från Braumeistern inte skulle skvätta på golvet så ställde jag jäskärlet på en pall. Pallen var dock lite tajt men jag lät jäskärlet luta lite mot bordet som Braumesitern stod på. Smart va? Nej det var förstås puckat för när jäskärlet blev tyngre så tryckte det bort bordet och ramlade i backen och på vägen ner slots tappkranen av. Ett par liter vört på golvet blev resultatet, förvånansvärt lite faktiskt. Jag och farsan trodde morfar hade trillat omkull då han var ensam i bryggrummet för tillfället. Utöver det gick allting bra förutom att bryggdagen blev längre än planerat.

Längst ner får ni recepten men först två bilder från bryggningen:

?

Här har båda brygderna mäskats in. Bryggeriet har renoverats och det blev riktigt fräscht med klinkers och kakel. Det finns även vattenkranar och slangar placerade på strategiska platser samt tre dishoar (två små och en stor). Otroligt smidigt att städa denna gång.

?

Den obligatoriska gruppbilden. Min brorsa kom förbi med sin son. Gubben längst till höger är min morfar. Det var morsan som tog bilden så det var en riktig släktträff.

Generationsöl Batch 2 (OG 1064)

 • 23 kg Vienna Malt
 • 1 kg Cara Ruby
 • 1 kg (Belgian Special B
 • 1,5 kg (Vetemalt
 • 50 g East Kent Goldings  –  60 min
 • 150 g East Kent Goldings – 30 min
 • Jästnäring –  10 min
 • White Labs WLP575 Belgian Style Ale Yeast Blend
 • Flemish Ale Blend WLP665 (sekundärjäsning i ekfat)

Belgisk Pale Ale med brett (OG 1054)

 • 3 kg Pale Ale Malt
 • 1,1 kg Vienna Malt
 • 0,1 kg Caramel Malt 80L
 • 0,4 kg Strösocker
 • 20,0 g (13,3%) Hallertauer Mittelfrüher (4,2%) – 60 min
 • 25,0 g (16,7%) Hallertauer Mittelfrüher (4,2%) – 15 min
 • 55,0 g (36,7%) Hallertauer Mittelfrüher (4,2%) – 0 min
 • 50,0 g (33,3%) Hallertau Blanc (7,5%) – torrhumling
 • White Labs WLP575 Belgian Style Ale Yeast Blend
 • White Labs WLP653 Brettanomyces Lambicus
 • Jästnäring

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *