Med bil i Hansans Tyskland – del 2

22 Jul

Vi lämnade Hamburg för att resa 1 timma österut till Schwerin. Schwerin är huvudstad i området Mecklenburg-Vorpommern. Vi mötes direkt av ett regnoväder men det hindrade inte oss från att spatsera runt i staden med paraplyerna i högsta hugg. Schwerin är verkligen en vacker stad, med sitt magnifika slott och ståtliga parker.

?

Centrala Schwerin.

?

Den stora turistattraktionen är det magnifika slottet som ligger på en i sjön. Men hela staden och dess omgivning var vacker.

För att komma ur regnet dök vi in på en restaurang som utgav sig för att vara “Kartoffelhaus nr 1!”. De var alltså experter på potatis och i princip alla rätter hade potatis i sig. Jag tog en plockbricka med korvar, inlagda grönsaker och senap. Brödet hade givetvis potatis i sig. Erdringer Sommer Weisse var en frisk och humlad veteöl som tyvärr var för mild i veteölstonerna (ni vet skumbanan o.s.v.), men i övrigt väldigt drickvänlig.

?

Mat på  “Kartoffelhaus nr 1!

Efter maten hade regnet lagt sig och vi tittade närmare på bl.a. slottet och gamla stan. Jag hamnade till slut på BierPost Amt, en liten ölbutik med framförallt tysk, belgisk, amerikansk och lite dansk öl. Samma öl som fanns i craft beer sektionen på Bierspezi i Hamburg fanns även här, samt ytterligare en hel del öl. Dessutom var priserna bättre, här var snarare standardpriset 2 euro per flaska till skillnad mot 3 euro i Hamburg. Det fanns även en del rariteter som t.ex. världens starkaste öl Schorsbräus maffiga eisbock på 57%, samt ett par andra varianter kring 40%.

?

BierPost Amt är den stora turistattraktionen för oss ölentusiaster.

?

Delar av utbudet på BierPost Amt.

Efter shoppingen blev det “vattenpaus” på Gassen Krug, den enda bar som fanns registrerad på Ratebeer. Inte så värst imponerad av stället, men de hade ett par öl jag inte provat tidigare. De hade även en husöl som var helt ok men bartendern hade ingen aning om vilken öl det var. Den enda öllistan stället hade satt på väggen vid ett bord så jag fick hänga över bordsgrannarna varje gång jag skulle beställa. En liten mysig uteplats hade de dock.

?

Vielanker Weizen på Gassen Krug

På kvällen gick vi till Altstadtbrauhaus Zum Stadtkrug för att käka mat. För min del blev det en panna med surkål, körv och stekt potatis. Fantastiskt gott i sin enkelhet. Stället verkade populärt bland svenskar då samtliga bord på uteserveringen upptogs av svenskar, servitören kunde några fraser på svenska också. Ölen var inte värd någon omväg, men gick att dricka.

?

Altstadtbrauhaus Zum Stadtkrug

Efter maten gick vi en sväng på stan och utforskade slottsparken närmare. Dagen efter åkte vi vidare till Lübeck där vi inte gjorde något ölrelaterat, så jag avslutar det här inlägget med lite bilder.

?Huvudgatan i Schwerin avslutades i en mindre sjö med en stor fontän i mitten.

?

Slottsparken, fantastiskt fin och förvånansvärt stor.

?

Ytterligare en stor fontän i anslutning till slottet.

?

Sista dagen spenderades i Lübeck.

?

Holstentor är Lübecks gamla stadsport från Hansa-tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *