Med bil i Hansans Tyskland – del 1

21 Jul
?

Det maffiga rådhuset i Hamburg.

“Vad ska ni till Tyskland och göra? Det är ju bara grått, brunt och industriellt.” Så uttrycker sig en del, främst de som aldrig varit i Tyskland. För Tyskland kan vara otroligt vackert och älskar man körv, surkål och öl så kan det vara rena paradiset. I förra veckan bilade jag och frugan runt i norra Tyskland. Vi tog vägen över Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden ned och 10 timmar senare landade vi i Hamburg. Därefter besökte vi såväl Schwerin som Lübeck innan vi bilade norrut igen. Eftersom jag reste med frugan så var inte öl i fokus men jag hann ändå med att besöka såväl bryggpubar som ölbutiker.

I Hamburg började vi med ett besök på Brauhaus Joh. Albrecht. En stor bryggpub som verkar ingå i en större kedja och vi slog oss ned vid ett av borden på uteserveringen som låg vid en av de många kanalerna. Trevligt ställe att sitta och hänga på. Vi käkade schnitzeln som var helt ok och de hade tre öl på fat som alla var bra (3-3,5/5), bäst var helt klart veteölen.

Morgonen därpå åkte vi direkt till hamnområdet för att spatsera längs vattnet. Det började regna och som tur var så ligger bryggpuben Blockbräu här så vi kunde söka skydd. Tur va? :) Jag provade veteölen som var bra utan att nå några toppbetyg direkt. Vi stannade dock inte längre än så utan gick vidare för att besöka fiskmarknaden som tyvärr visade sig vara stängd. Vi gick en sväng i Reeperbahn-området men kände att det var för tidigt för att besöka någon av pubarna. Det är nämligen så att de bästa pubarna ligger i detta område… tillsammans med en massa strippklubbar och sexshoppar.

?

Bryggverket på Blockbräu.

?

Blockbräu Hefeweizen.

På vägen tillbaka mot centrum gick vi förbi den stora parken Planten un Blommen. En park som är öppen för allmänheten och inte kostar inträde. Något förvånad hittade jag en kiosk mitt i parken som hade en del öl. Rätt trevligt att kunna sitta i skuggan i parken och dricka en öl. Jag provade Ratsherrn Backyard Beach Summer Ale. Helt ok, även om all den humle som fanns med på etiketten inte direkt kändes av.

?

Planten un Blommen hittade vi en liten kiosk som hade en del öl.

Direkt efter parken käkade vi på en riktig turistfälla vid St Michelskyrkan: Restaurant Kramerantstuben. Den ligger fint bland en massa gamla hus (som är ovanliga i Hamburg) men maten var ingen höjdare och det fanns knappt ingen öl samt att servitörerna inte hade nollkoll på öl. Jag fick förslag om att prova en hefe-weizen på fat men fick en dunkel, alltså inte en dunkel hefe-weizen utan en dunkel lager. Frugan chansade på en rätt som visade sig vara lappskojs och som troligtvis kom från burk. Så skippa detta stället, vet inte hur de lyckats få så höga betyg på Tripadvisor.  Efter lunchen tog vi trapporna upp i tornet på St Michelskyrkan, vilket helt klart var värt det även om det började spöregna och blåsa när vi nådde toppen.

Hamburg 8

Här är vi uppe i St Michelskyrkans torn. Strax efter att vi kommit upp drog ett regnoväder in. Det blåste och regnade riktigt ordentligt.

Senare på dagen besöktes Barley & Malt. Ett lätt schizofrent ställe då de verkar vara ett ölhak av internationellt snitt med provbrickor och flera fatöl men samtidigt har de någon form av irländskt tema. Ett ställe som är värt att besöka om ni är i Hamburg dock.

?

Inne på Barley & Malts.

På kvällen käkade vi mat på Gröninger Brauhaus. Ett stort ställe med härlig atmosfär, de hade bara en öl på fat och det var deras lager, helt ok dock. Man sitter i en stor och avlång källarlokal. Kvalitén på maten var lite blandad, jag fick en torr schweinhaxe men frugans var bra. Det är rejäla portioner så en halv schweinhaxe hade räckt till mig trots att jag är stor i maten.

?

Gröninger Brauhaus

?

Bryggverket på Gröninger Brauhaus.

?

En rejäl schweinhaxe på Gröninger.

Jag hade tänkt avsluta mitt besök med att shoppa på Craft Beer Store, men den öppnar först 12:00 så vi åkte till Bierspezi Hoheluft istället. Tyvärr glömde jag ta kort men butiken var mer av en stor lagerlokal där backarna stod staplade på golvet. I ett litet sidorum har de vad de craft beer (deras egna ord) med främst tyska moderna bryggerier men även en del danska, amerikanska och belgiska bryggerier. De traditionella ölen kostade kring 1 euro för 50 cl och craft beer kostade ca 3 euro för 33 cl (vilket är relativt dyrt i Tyskland. Jag shoppade loss och fick tre stycken stadiga väskor att packa i samt en ölöppnare. Sen bilade vi vidare mot Schwerin som ligger ca 1 timma öster om Hamburg, mer om det imorgon.

2 thoughts on “Med bil i Hansans Tyskland – del 1

  1. Vi föredrog faktiskt Schwerin, men kan tänka mig att den staden är för liten för återbesök. Hamburg har ju betydligt mer att välja på. Jag hann ju t.ex. inte med de bästa pubarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *