MBCC 2017

14 jun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natten rullade på snabbt och vi trampade med raska steg mot Mikeller Beer Celebration.

MBCC 1

Mycket smidigt att ta sig in i år då de hade ett förområde så att folk kunde få sina band och glas innan eventet öppnade. Sen slussades alla in på några minuter genom huvudentrén. En skillnad mot förra årets festival var att de i år använde hela lokalen och att bryggerierna var betydligt mer utspridda. Förra året var det mer kompakt i en del av hallen.

En annan förändring var att det fanns betydligt fler sittplatser i år och även ett gäng stå-bord vilket jag verkligen uppskattade. Gärna mer stå-bord i framtiden. Det var oftast inga problem att hitta en sittplats någonstans och folk höll inte på platserna på samma sätt i år. Mer rotation. Däremot stod borden i vissa fall lite väl nära utställarna vilket skapade döyta på områden som folk inte rörde sig på. Borden borde i vissa fall ställas mer åt sidan för att ge mer plats framför bryggarnas bås.

Det var väldigt långa köer hos Omnipollo och Bokkereyder så de var de enda två utställare jag inte besökte alls. Fick dock tag på några öl av kompisar som köat. Övriga utställare hade köer lite då och då, men jag väntade lite och några minuter senare kunde det vara tomt vid samma utställare. Jag har lite svårt att förstå att man vill köa när det finns så många bra öl att tillgå, men det är ju förstås upp till var och en.

MBCC 3

Farsan framför New Talents.

På ena sidan fanns ett en grupp bryggerier som gick under samlingsnamnet New Talents. Bland dessa tyckte jag det var extra kul att prova de asiatiska bryggerierna. Några hade riktigt bra öl och andra hade experimenterat med sånt som rostad bovete. Kul grej och det tog inte många minuter att prova igenom allting.

MBCC 5

Jag träffade ett gäng grabbar som om möjligt var ännu mer förberedda än vad jag var. Clip boards och ett ställ för fyra glas. Respekt! 🙂

Imponerande att den annonserade öllistan stämde i så stor grad. Det var ytterst få förändringar på det utställarna tagit med sig och oftast var det bara så att de hade slattar kvar från tidigare pass.

Det var väldigt många suröl i år, 197 stycken om man räknar de som angetts som syröl. Men då var också många av de som angetts som saison syrliga, vilket får mig att tro att det snarare var närmare 250 suröl. Det blev lite jobbigt att dricka efter ett tag när halsen blev rivig. Skönt då att kunna variera med en söt imperial stout som också var en populär ölstil, oftast över 10%.

En annan ölstil som fått stort genomslag var New England IPA (NEIPA). En medvetet grumlig IPA med fräsch tropisk humlearom och låg beska. Juicigt fruktiga och lätta att dricka. I vissa fall hade bryggarna valt att köra på kraftig beska men då tyckte jag det skar sig, det blev både beskt och astringent i de flesta fall.

Förra året var det många öl som kryddats med hallon, men det var inte alls lika populärt i år. Då var mango en populärare frukt.

Allt som allt ytterligare en väldigt lyckad festival, faktiskt bättre än förra året. Kul att se att de fortsätter utveckla konceptet, antar att de kommer fortsätta slipa på detta.

Vi avslutar med lite bilder:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Örebro Brygghus var på plats och stod sig bra i konkurrensen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det fanns en del öl att köpa inne på festivalområdet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De asiatiska bryggerierna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med Öl & Kakel tischan i högsta hugg.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *