Malt Magnus Öl-event

20 Mar

Igår deltog jag i Malt Magnus Öl-event i Kumla. Anledningen var att deras nya utbyggnad av lagret är klart. Eventet hölls på Kumla Hotell som ligger i anslutning till tågstationen. Vid ankomst fick gästerna en öl och snittar att smaska på medans lokalen fylldes upp. Ölen vi fick prova var SMASH Ale, en samarbetsbryggd mellan Stränge Brewing och Malt Magnus som bryggdes på ölkryssningen för ett tag sen. Jag lyckades gissa att det var Viennamalt men gick bet på humlesorten, det visade sig vara små mängder Saaz.

Efter öl och snittar intogs scenen av Magnus och Veronica från Malt Magnus. De berättade om företaget och hur det utvecklats. Vi fick bl.a. veta att de planerar ytterligare utbyggnader inom de närmaste två åren. Sen invigde landshövdingen Maria Larsson det nya lagret, inte genom att krossa en flaska champagne, utan genom att krossa malt. Även Petri Karhukorpi från Coppersmith stod på scen och berätta om sitt bryggeri och om öl i Sverige.

Efter detta fick vi hoppa på ett antal bussar för en guidad rundtur i Kumla som avslutades vid Malt Magnus i Åbytorp. Även där fick vi en guidad rundtur och när vi kom ut så fick vi prova hembryggd lättöl (No1) och svagdricka från Närke Kulturbryggeri. Samt tugga på bröd från Lokal, ett lokalt bageri i Kumla som vunnit nationella priser för sitt bröd.

Åter på Kumla Hotell var det dags för lunch. Sen var det återigen dags för tal och efter att H-G från Närke Kulturbryggeri var det min tur att svamla på scen. Jepp ni läste rätt, efter att landshövdingen, bryggeriägarna och maltbaronerna talat så var det ölbloggarens tur. Killen som sitter i kalsongerna framför datorn och tror sig veta ett och annat om öl. Jag svamlade loss om Malt Magnus, hembryggning och ölkulturens utveckling i Sverige. Även vikten av företag som Malt Magnus som möjliggör att såväl hembryggare som kommersiella bryggerier får tillgång till utrustning av högsta kvalitet. Vilket givetvis är bra för ölutvecklingen i Sverige.

Jag hade sen tänkt gå runt och kolla in montrarna som var uppställda från såväl bryggerier som Camurri. Men det var direkt in i konferenssalen för att förbereda inför eftermiddagens ölprovning. Det var hela 55 deltagare och de fick både prova öl och smaka och lukta på ingredienser som tillhandahållits från Malt Magnus. I slutet av provningen hölls en föreläsning om Gotlandsdricku av en äkta gotlänning och vi fick givetvis även smaka på den rökiga brygden. Mycket intressant, gotlandsdricka är något jag har väldigt begränsad erfarenhet av.

Efter ölprovningen blev det ölmingel i puben som var välfylld med öl från Brill, Närke och Coppersmith. Senare på kvällen var det bankett med 3-rätters där flera av rätterna (samtliga?) hade öl som ingrediens. Jag hamnade bredvid italienarna från Camurri och paret Malt Magnus och hade en mycket trevlig kväll.

Dagen kändes väldigt välorganiserad, alla moment flöt på i bra tempo och det var sällan några väntetider och inget strul. Mycket bra anordnat av Malt Magnus och Kumla Hotell, tack för att jag fick delta.

?

Veronica och Magnus invigde dagen och presenterade sitt företag.

?

Landshövdingen invigde det nya lagret genom att krossa malt. En ny tradition?

?

Petri från Coppersmith presenterade sitt bryggeri och talade om öl i allmänhet.

?

Rundtur inne i den “gamla” delen av lagret. Rakt fram ser vi den nya delen.

?

Efter en tur i det nya lagret fick vi prova hembryggd öl och svagdricka.

?

H-G pratade ur skägget.

?

Här svamlar jag loss på scen.

?

Även Camurri var på plats och presenterade sitt företag. Flera av deras bryggverk demonstrerades också.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *