Kölsch till Systembolaget

26 feb

Den 1:a mars kommer Früh Kölsch till Systembolaget. Vad jag vet har det inte funnits någon öl i stilen Kölsch på Systembolaget, åtminstone inte de senaste åren. Men vad är då en Kölsch? Till att börja med så är den överjäst och inte underjäst som man kanske kan tro när man tittar på den. Däremot så lagras ölen oftast som en lager i kallare temperaturer. Ursprunget har ölet i Köln i Tyskland och det är därifrån namnet kommer, det är även namnet på den dialekt som pratas i området. Ölet serveras oftast i ett cylinderformat glas, vilket jag tyvärr inte har hemma så ni får nöja er med en kupa.

Som tur är så har jag fått en flaska Früh Kölsch av de snälla importörerna på Brekeriet så jag ska nu prova den och se vad jag tycker.

Früh Kölsch – 4,8 %

Utseendet är inget speciellt, kristallklar ljusgul-gyllene vätsla med ett medium stort vitt skum som försvann snabbt.

Doften är mild och lätt maltig med en del källartoner, jag noterar bland annat en ton av jord. Dessutom ligger det en del brödig jäst i bakgrunden.

Även smaken är mild men här möts jag av en lätt maltig sötma, en viss fruktighet och även de där källartonerna som jag kände i doften.

Det här ser ut som en lager och smaken liknar en tysk pilsner. Men det är ändå en del saker som skiljer denna mot andra varianter av lageröl.  Den har en fruktighet och en del jästiga toner som jag normalt inte känner i en lageröl. Men jag tror att det här främst är en öl som lager-älskare kommer uppskatta. Framförallt nu under våren och sommaren när det blir lite varmare och man behöver sig en törstläckare.

Betyg: 2,4/5

Även om betyget inte är högt så tycker jag den är värd ett köp. Det är inte var dag man får chansen att prova en Kölsch.

4 thoughts on “Kölsch till Systembolaget

  1. Nu gör du något som jag ofta beskylls för: Först en positiv text och så ett negativt betyg. Vad gillade du inte?

  2. Ja du har helt rätt, jag låter faktiskt ganska positiv i texten. Men det var några grejer jag inte uppskattade. Framförallt tyckte jag den kändes lite väl mild och enkel i smakprofilen, dessutom var munkänslan lite sträv, sen tycker jag inte utseendet var särskilt tilltalande. Så det blir en del avdrag för såna saker. Dessutom har jag lite svårt för lageröl, nu är inte det här en sån men den dras lite med en liknande smakprofil.

    Sen sätter jag betyget utifrån hur jag själv upplever ölen och inte utifrån stilen. Där 2/5 är godkänt och 3/5 är bra. Så den här är mer än godkänd men inte riktigt hela vägen upp till bra.

    Samtidigt så hittar jag inget direkt fel med ölen i form av felsmaker eller liknande. Vilket jag tror gör att texten blir positivare än betyget. Samt att jag tror att det här är en öl som kommer passa bättre för andra än mig.

    Hmm vet inte om det där blev klarare eller bara rörigare. Du får gärna ställa följdfrågor. Hur resonerar du själv när du är positivare i texten än i betyget eller tvärtom?

  3. Beställde en kartong om 20 flaskor i vintras på beställningsortimentet (minimum) för att kunna få känna av en Kölsch i Sverige, hade passat bättre på sommaren, då det är en fräsch törstsläckare som lager men är en överjäst öl! Så den är fin för lagerdrickare, den halsas från 20 cl raka ölglas i rask takt i ölstugorna i Köln, så det är vad den är till för!

  4. Pingback: Ctrl Alt Delete » Ölsvammel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *