Inför Stora Öl – Små Bryggerier 2016 – Nya öl

1 Sep

Nedan går jag igenom en del nyheter som dyker upp på Stora Öl – Små Bryggerier. Jag har då begränsat mig till sånt som antingen släppts i år eller inte funnits i Örebro tidigare. Tanken är inte att gå igenom samtliga öl, för det hänvisar jag till öllistan.

ahlafors-bryggerier-facebook

Ahlafors tar med sig sin Jubileums IPA som tagits fram för att fira Ahlafors 20 års jubileum. Det är en engelsk IPA men med amerikansk och nya zeeländsk humle: Mosaic, Nelson och Simcoe. De har även med sig Disponent Fredings starkporter som vann Porterfestivalen i Göteborg 2013.logo-stenhammaren

Bryggeriet Stenhammaren startade förra året och mig veterligen har de inte haft någon öl i Örebro tidigare. De tar med sig Attaque som är en klassisk engelsk bitter, Kacklan som är en engelsk IPA, Schwartzman som är en stout, Berggrens Bersåer som är en summer ale och Prototyp #3. Sen kommer de även servera sin strong bitter Stora Oredan som real ale.

eskilstuna

Eskilstuna tar med sig sina ekologiska ljusa ale Kysser Sörmlands Jord, samt Torshälla Dubbelbock som återvänt på marknaden. Deras Belgisk Stout är också ny. De har även ett nytt recept på sin Black IPA. En annan nyhet är deras Old Ale och Belgisk Dubbel. En kul grej är att de har med sig Barrantes Coffee Stout som bryggdes ihop med Green Tower för ett gäng år sen, en öl jag trodde var utdöd.

hantverksbryggeriet

Hantverksbryggeriet har med sig en ekfatslagrad variant av sin barley wine Baronen, den har fått ligga på fransk ek. Sen har de även med två nya fruktöl: Rabarber och Krusbär.

helsingborgs-bryggeri_logga

Helsingborg har med sig tre nyheter.  Pacific Pilsner är en pilsner med humle från Nya Zeeland o Australien, torrhumlad med dominans av Nelson Sauvin. What If är något av en hemlighet för tillfället men bryggarna utlovar att varje individ kommer att hitta sina smaker i denna stout. Evil Red är en maltig Red Ale som har amerikansk humle i både kok och torrhumling. Båda de sistnämnda släpps 1:a september på Systembolaget.

Jädraöl_logoskylt.indd

Jädraås har med en ny lager som fått namnet Birdie Nam Nam. Berliner IPA är en mix mellan IPA och Berliner Weisse. Deras Session IPA är också ny, samt derasOktoberfest som är en klassisk märzen. Sen har de även med en ny IPA som fått namnet Elit.csm_Klackabacken_logga_68112ad0ae

Klackabacken har med sig ett par nyheter. What the Duck är en imperial porter på 7,8%. Hallon Berliner är vad det låter som, en berliner weisse med hallon. mango Passion är en India Pale Lager som bryggts med mango och passionsfrukt.
lundabryggLundabryggeriet är ovanliga i Örebro och de tar med sig sin Pilsner, Röde Orm som är en Red Ale, Piraten som är en APA och Björnen Sover som är en Brown Ale.

 

Naas Gardsbryggeri

Nääs tar med sig lite humlade nyheter. De tar med sin APA, DIPA och Pale Ale, samtliga släpptes i början av året och samtliga är fulla med amerikansk C-humle, Simcoe och Amarillo.

Utskrift

Oppigårds har med sig sin nya barley wine Thurbo Old Mill. Det är en engelsk barley wine som fått riktigt bra betyg på Ratebeer så här långt.

qvanum

Qvänum har med sig Q Lager som är en ekologisk pilsner i tjeckisk stil. Samt Stenson QPA som är en IPA med mosaic och chinook. Sen har de även med sig ett eget destillat gjord på öl: Qvänum Brända Bourbon.salens

Sälens Fjällbryggeri tar med sig en nyhet i form av White Horse IPA. Det är en vit IPA med passionsfrukt som är jäst med belgisk alejäst. Humlad med Galaxy, Citra, Cascade & Chinook. Kommer på systemet i november. Sen har de även ändrat receptet på sin Black Rye IPA.logga Tradskogens

Trädskogens Bryggeri ser vi inte så ofta i Örebro, mig veterligen har de inte haft någon öl här tidigare. Till festivalen har de med sex olika öl. Betula är en hopfenweisse och den jag ser mest fram emot då det är en ölstil jag saknar i Sverige. Populus är en saison med ingefära på endast 2,8%. Robur Barrel Aged är en Imperial Brown Ale som lagrats på svenskt whiskyfat. Sen har de med sig två saison med frukt, Sorbus Björnbär och Sorbus Hallon.

Wermlands

Wermlands Brygghus tar med sig sin Kaffestout, det är ett samarbete med Löfbergs där de använt en Cumbiaböna. Kul tycker jag då den ölen var slut i hela Karlstad i somras. Sen har de även med sig en collab med Good Guy Brew som fått namnet A Good Collab Brew No 21.

angoÄngö tar med sig Havtorns Ale, en ale på 4% med havtorn från Öland.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *