Inför SMÖF 2013 – Del 3 – Thomas Husing Söderbärkes ölguru

19 okt

???????????????????????????????

Thomas Husing är Söderbärkes ölguru och SMÖFs festivalgeneral. Jag fick tillfället att ställa några frågor till han och jag har även inkluderat en läsarfråga.

Du verkar väldigt passionerad av öl. Men hur uppstod ditt intresse för öl?

Av en slump, som mycket annat här i livet! i Söderbärke hade vi i en Dartklubb med aktiviteterna dart och stor stark, klubben gick in i mitten av 90-talet i en slumrande tillvaro. Jag föreslog då att vi skulle starta en studiecirkel om öl; studera och prova ölsorter på samma vis som man provar vin. Och som oftast får den som föreslår uppdraget att genomföra, vi startade 1997. Inför och under det jobbet pluggade jag mycket om öl och fängslades snabbt av den rika och spännande kulturhistoria som finns kring drycken öl. Jag säger bara : “att dricka jul”. Provningarna ledde ju snabbt till att jag blev varse att ölets smakbredd var mycket bredare än vad min fantasi hade varit, och dessutom mycket bredare än vinet som jag då tydde mig mot. Smaker från lambic, amerikans humle och tunga portrar blev en ny upplevelse som bara ville mer.

Vi som var med de först åren provar fortfarande öl tillsammans, numera i Malte-Söderbärkes Ölvänners regi. Vi har till dags datum provat 854 ölsorter, de två senaste var Westvleteren Extra 8 och Westvleteren 12.

Har du någon favoritöl? Eller kanske bara en favoritstil eller favoritland vad gäller öl?

Jag trodde som säkert många andra när jag började prova öl att jag skulle upptäcka mitt favoritöl, men så blev det ju inte, jag insåg att olika skeden och olika tider på året kräver olika öltyper. Mina favorit stilar blev först APA (ej amerikanska IPA) och imperial stout/porter, men sen några år tillbaka lägger jag min röst på genuina lageröl. Jag gillar Tjeckien och Prag för där kan man överallt köpa en Pilsner Urquell. Men helst ölar jag i Franken, för det genuina lagerölet skull och den fantastiska ölkultur som finns där. Jag cyklar gärna där mellan bryggerierna och provar deras öl och njuter av öl-kontexten. För övrigt cyklar jag mycket. I somras trampade jag och min Birgitta genom benelux länderna och Moseldalen, det blev 112 mil och 92 nya ölsorter. Det var Moseldalen som sänkte betinget på en ny ölsort för varje mil.

SMÖF firar 10 år i år. Hur gick det till när festivalen kom till för 10 år sedan? Vad var det som drev er att starta festivalen?

Jag och min Birgitta åkte hösten 2003 till England för att prova brittisk öl och uppleva deras ölkultur. Vårt huvudmål var en CAMRA ölfestival: Chappel Beer Festival, strax utanför Colchester. Jag blev överväldigad över arrangemanget och den sociala funktion det hade. Kan dom i England, då borde vi kunna i Söderbärke tänkte jag. Hem och förankra och därefter blåjobba, och SMÖF blev ett varumärke. Men varför starta? Tja, man vill ju pröva sina vingar…..

10 år är en hyfsat lång tid. Vilket år tycker du var bäst?

Det är svårt att lyfta fram något särskilt år, men några år har haft sin specialare. Premiäråret 2004 när jag vann den tuffa striden mot kommunens rigida alkoholhandläggning (det är fortfarande varje år ett spektakel), 2006 för ekonomi gick ihop, jag och några till hade lånat ut pengar till SMÖF, 2010 när vi hade öl från Pivovar Tambor vilket inte hade serverats utanför Tjeckien tidigare, 2010 när det blev utsålt första gången före festivalstart, 2012 när SMÖF ölet hamnade på Systembolagets hyllor.

Under alla dessa år måste det ha hänt något roligt och du har säkert hundratals historier kring festivalen. Kan du dela med dig av en av dina favoriter?

1. 2010 hade vi med Ace of Spades 18,5 %. jag var med i P4 Dalaradion på festivalfredagen och pratade om öl och SMÖF, jag nämnde där att vi hade med Sveriges starkaste öl, vilket gjorde att efterfrågan blev större än väntat. På fredag kväll började det ta slut och scenariot med ett tomt hål i kylen på lördag och besvikna SMÖF-gäster spelades upp. jag ringde sent hem till någon av bryggeriägarna och fick löfte om att få köpa 4 kartonger av de 10 som var kvar, om någon kom dit på lördagmorgon och hämtade dem. Jag frågade runt om bildbud och Lasse ställde upp. Han avslutade genast kvällen med en flaska mineralvatten, sa hej, gick hem och sov. Tidigt på morgonen när vi andra sov, bilade han genom ett dimmigt mälardallandskap, till Arlanda stad och hämtade ölen. Han förhandlade dessutom till sig en extra kartong. Som vi har sparat till detta jubileumsår och serverar nu.

2. Dom första åren då lånade vi kylskåp både här och där. Ett år när allt var riggat och klart med ölen i prydliga rader i kylskåpen, då hade en kyl lagt av under natten. Kris! Ölen är varma! Vi åkte till ICA på byn och förklarade det svåra läget och frågade om vi fick låna deras drickakyl. Självklart var svaret. Vi ställde ICA:s kalla drickor på golvet och åkte iväg med kylen. SMÖF-gästerna fick kalla öl och ICA:s kunder fick plocka varma drickor från golvet.

3. Från flaskbaren fick jag höra följande anekdot ett år: En äldre herre kom fram till disken och beställde en stormaktsporter, och sade då att han tyckte inte om mörka öl men han hade nu hört så mycket om den här att han måste ju prova den. Han smutta lite och log nöjt och sade; Men det här var något helt annorlunda, om jag inte hade vetat att det var öl så skulle jag gissat på något annat. Det här det skulle jag vilja smutta på till söndagens eftermiddagskaffe.

4. Fredag morgon 2010 på regionala nyheter på SVT. I avdelningen vad händer i dag: så en av tre saker som nämns är, jag citerar: Idag startar Söderbärke Mikro Ölfestival, vars syfte är att förbättra den svenska ölkulturen.

5. Vi som jobbar tycker vi det är roligt med alla som skriver förvånat om Söderbärke som t.ex. ett blogginlägg ett år “…..i det lilla samhället Söderbärke. Hade jag inte vetat är detta var platsen för en av Sveriges största och populäraste ölfestivaler så hade jag inte trott det. Verkligen mitt ute i….. ingenstans!”

6. Ett år var det en herre från en grannby som fått tag i mitt mobilnummer, och ringde mig. Till saken hör att han var en som man förr skulle kalla för “pilsnergubbe” och det kände jag inte till. Han presenterade sig trovärdigt och förklarade att han hade ett stort intresse för öl och ville ha en sån där VIP-biljett. Om vi hade haft sådana hade han kanske fått en. Och när jag då berättade för mina kamrater som är födda och uppväxta i trakten vilken som ringt och ville ha en VIP-biljett. Då skrattade de hjärtligt och höll med om att han var mycket intresserad av öl. Jag brukar bli påmind av dem om den historien.

7. En anekdot jag hörde här på byn var en äldre dam som dagarna före festivalen fick ett besked om något som inte kom vid rätt tidpunkt. Då hade hon utbrustit med en stressad ton “och, miiitt i ölveckan!”

Händer det aldrig att blir bråk och fylleri?

Nej, under alla dessa år har vakterna ingripit två gånger. En gång när två ynglingar hamna i luven på varandra, och en annan gång när en hade plankat in.

Förutom att det måste vara mycket jobb innan festivalen så kan jag tänka mig att det är hektiskt under festivalen. Hinner du njuta under festivalen eller är det bara jobb?

Jag hinner inte njuta så mycket av de goda ölen, en och annan hinner man med. men jag njuter av allt som vi har åstadkommit här mitt i ….ingenstans och av alla främmande människor som tackar mig för SMÖF.

Ni verkar förresten vara väldigt många som ställer upp och jobbar med festivalen. Som besökare får man intrycket av att hela orten är där och hjälper till. Hur många är ni som jobbar med festivalen?

Antalet volontärer har ökat varje år, i år blir det kring 135-140 st. Vi avslutar SMÖF-hösten med en SMÖF fest för alla volontärer, där vi käkar bra, ölar gott och tycker att vi är jäkligt BRA.

De typ första fem åren var det segt med volontärer, men sen blev SMÖF en kollektiv angelägenhet för Söderbärke. Många av de som varit med hela resan har nu barnen i de åldrar att de kan vara med och jobba. En familj har tre generationer med.

Läsarfråga: ”Förra året var det tidvis väldigt långa köer (andra halvan av lördagen), är det något man gjort något för att förbättra?”

Vid vår utvärdering i fjol av SMÖF konstaterade vi att köerna hade varit för långa. vi bestämde då dessa åtgärder:
  • att inte ta in fler gäster
  • att ta in fler volontärer som serverar
  • att öka ölvolymen på fat på bekostnad av flaskor
  • att flytta entrén till ölhallen (in och utgående behöver då inte passera genom kön till flaskbaren i Folkets Hus)
Vi tror att det ska flyta på bättre i år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *