Hemblandad Chocolate Cherry Stout

3 aug

Jag fick ett tips av Balder-Ölrådet på BS Forumet om att man kan blanda Youngs Double Chocolate Stout med kriek för att få en Chocolate Cherry Stut. Eftersom jag är barnsligt förtjust i kombinationen körsbär och choklad så var jag tvungen att prova det. Senast jag var på Systemet så plockade jag på mig en flaska vardera, men jag plockade även med mig ett par flaskor till. Jag har skrivit proportionerna i parantes, i mitt fall så använde jag decilitermått, men man kan lika gärna använda vilket mått som helst.

Youngs Double Chocolate Stout (1,5 del) + Timmermans Kriek (1 del)

Jag blandade fram och tillbaka tills jag hittade den rätta balansen, när jag hade mer av den ena så tog den över. Resultatet är förvånansvärt bra, både körsbären och chokladen kommer fram i både smak och doft. Personligen tycker jag det lyfter stouten som annars inte är en av mina favoriter.

Fullers London Porter (2 del) + Timmermans Kriek (1 del)

Den här var mildare än stouten ovan och krävde lite högre andel porter. Men resultat blev bättre, Fullers London Porter har en lenare chokladsmak och den gifter sig riktigt fint med körsbären. Farligt hög hinkabilitet på det här.

Flying Dog Gonzo Imperial Porter (1,2 del) + Timmermans Kriek (1 del)

Anledningen till att jag inte tog mer porter är att den är betydligt kraftigare än dom två ovan. Resultatet är en tjockare öl än ovan med lite djupare smak. Körsbären kommer dock igenom utan problem och man får en hel del chokladtoner från gonzon.

Great Divide Yeti Imperial Stout (1,2 del) + Timmermans Kriek (1 del)

Skillnaden mot ovan är att Stouten har en tydligare kaffeton och mindre choklad. Men Yetin är mumsigare än Gonzon och det slår igenom trots att jag slagit i kriek i glaset.

För att summera så tycker jag resultatet att blanda kriek med porter eller stout blev väldigt bra. Men det bör påpekas att blandningen inte alltid förbättrar grundölen och det kommer vara upp till personlig smak om man gillar det eller inte. Man får en helt ny öl när man blandar och är man som mig och älskar körsbär så kan det bli ren njutning. Jag tycker också att resultatet blir bättre ju bättre öl man använder. Fullers London Porter och Yeti är dom två bästa ölen av dom 4 och det märks även när man blandar. Det skulle vara intressant att använda en bättre kriek och se vad resultatet blir, frågan är hur syrligheten i en surare öl funkar ihop med choklad och kaffetonerna i en stout/porter.

10 thoughts on “Hemblandad Chocolate Cherry Stout

 1. Jag är också en stor körsbärsfantast och de här blandningarna låter onekligen intressanta! Ska provas.

 2. Ha! What an interesting post mate!
  Recently I tried my very first mixed beers!!! 😀
  Evil Twin Brewing Yin & Yang (Stout/Imperial IPA-Black& Tan)
  http://humleochmalt.blogspot.com/2011/06/evil-twin-yin-yang-2ol-blir-3.html

  ”This is one half of a Black & Tan. Not just any Black & Tan, but one where a toasted smug hoppy fella get together to make a sublime Taiji balance. Mix the Yin and Yang together (or enjoy by themselves.)”

  This beer is made to be mixed so it is a great success!
  However, I am going to try your combos too. They look really interesting!!!

 3. Prova på bara 🙂

  Alexandra: I’ve heard of those but never tried them. Hopefully I will stumble on them during my trip through Denmark on my way to Belgium this fall.

 4. Oh but if you just travel to Stockholm (assuming you don’t live in Stockholm) and visit this Restaurant in Bromma: http://www.sorbonweb.com/ with unexpectedly wide variety of beer, it will do the trick 😉 That’s where we tried it.
  We discovered this place recently. The area and environment is not tip top, but the beer collection is quite refreshing and really cheap compare to other Stockholm, more central, pubs and restaurants, with the same or smaller variety of beer:D

  -_-

 5. Du tog det verkligen ett steg längre än mig. Men blanda aldrig med punk IPAn. Fy fasen så hemskt det blev. Bär ju dessutom namnet Punkarkräk nu av en anledning.

 6. Alexandra: I’ve been to Sorbon and I agree to everything you say. Had a great time there and tried lots of nice beers.

  Balder: Haha blanda med Punk IPA? Det låter ärligt talat inte så gott, men man blir ju lite sugen att prova bara för att se hur äckligt det blir 😉

  Jag experimenterade lite med att blanda kriek och stout när vi klurade på Chocolate Cherry Stout receptet, alltså en av våra första hembrygder. Men gjorde det inte särskilt seriöst och satt mest och blandade på fri hand.

 7. Har ju en Youngs som stått hemma ett tag nu och några Gonzo, kanske ska ta köpa mig en flaska Kriek och blanda, det ser gott ut på bild och i din text iaf….

 8. Jag har en ny blandning på gång, ska börja experimentera ikväll. Blir två helt annorlunda öltyper jämfört med detta test, men som jag tror kommer funka kalas under våren och sommaren.

 9. Testade Youngs Kriek – jag tycker att Körsbären blev allt för framtärdande både i doft och smak, fick fylla på med Chokladen, säkert till minst motsvarande dubbla satsen innan jag blev riktigt nöjd. Men så är jag måttligt förtjust i körsbärsöl också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *