Glasprovning Del 1 – Välhumlat

30 jan

Jag fick nyligen frågan från Sejdelshoppen.se om jag ville prova ett par av deras ölglas. Då jag gått och funderat på att genomföra en sådan provning ändå så nappade jag direkt. Jag fick hem 6 stycken glas och kommer att köra en del experiment med dessa.

Glastest 2

Förutsättningar: Alla glas har fyllts med samma öl och samma batch, BrewDog Dead Pony Club (L3 346). Då det är olika höjd på glasen och fallhöjden inte ska bli en faktor så har jag valt att hälla de från samma höjd mätt från botten av glaset upp till tippen av burken. Största glaset utgör då maxhöjden, IPA-glaset i detta fall. Samtliga glas har sköljts med vatten innan testet. Samtliga glas fylls tills skummet når kanten på glaset.

Glastest 1

Från vänster till höger: ISO-, snifter-, Teku– och IPA-glaset.

Utseende: Tyvärr verkar det som att sniftern inte var helt ren. Det är ingen jättestor skillnad på storleket på skummen. Ser man det proportionerligt har det gått i ungefär lika mycket öl i alla glas och skummet är i princip lika stort i alla. ISO-glaset tappade skummet först följt av sniftern och TEKU, men det är inte så konstigt eftersom jag började hälla upp i ISO-glaset. IPA-glaset verkar behålla sitt skumlock lite längre än de andra men det försvann några sekunder senare. Skumgardinen är väldigt likartad i de tre första glasen och IPA-glaset har aningen större klumpar av skum. Återigen är det högst marginellt och jag tvivlar att resultatet skulle upprepas vid flera omgångar.

Glastest 3

Skummet efter någon minut. Jag hällde upp ölen från vänster till höger så IPA-glaset var det sista jag hällde upp. 

Glastest 4

Efter ytterligare några minuter.

Doft: Hela området kring glasen stinker humle så just denna bit blev svårare än jag först trott. Rent generellt skulle jag vilja säga att skillnaden i doften var mest beroende av vilken glas jag började sniffa ur. Började jag från vänster hade ISO-glaset kraftigast doft och började jag från höger hade IPA-glaset bäst doft. Det var helt enkelt väldigt små skillnader mellan glasen.

Smak: Jag känner absolut ingen skillnad mellan glasen på denna punkt.

Slutsats: Skillnaderna mellan dessa fyra glas är i slutändan ytterst små och jag tror att andra faktorer spelar in mer än val av glas. T.ex. upphällningsmetod, avstånd mellan burk och botten o.s.v. Dock fyller de olika glasen olika syften. ISO-glaset är perfekt vid mindre smakprv då näsan kommer nära ölen även vid mindre smakprov. Både sniftern och TEKU-glaset funkar i samma syfte men inte riktigt lika bra. IPA-glaset känns mer som ett ”dricka och njut”-glas snarare än ett ölprovarglas. Anledningen är helt enkelt att det krävs rätt stora mängder för att få upp vätskan till näsan. Det går dock bra att rulla runt på IPA-glaset och släppa fram aromerna, något som större glas har svårt för. De andra tre fixar detta galant också givetvis. En nackdel med IPA-glaset är den sista skvätten som blir kvar i foten, det känns lite som att man shottar den delen och risken finns att man missar munnen efter ett par glas.

I slutändan handlar det mest om tycke och smak vilket glas man väljer till sin välhumlade öl. Samt i vilken situation man är i. Samtliga glas känns lämpliga att dricka välhumlad öl i.

Fler tester kommer framöver med andra glas, ölstilar och även upphällningsmetoder ska provas.

3 thoughts on “Glasprovning Del 1 – Välhumlat

  1. Ipa-glaset står till höger så häller du upp från vänster till höger så blir det sist och inte först. Oj vad petnoga jag är. Blev dock lite besviken på det då jag tycker att det inte riktigt levererar det där lilla extra.

  2. Pingback: Ölglas | Lindh Craft Beer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *