Gästartikel – 7 konstiga ölsorter

21 Mar

Edit: Anton har även en egen sida: www.usaportalen.se, där han skriver om amerikanska nyheter.

För ett par veckor sen fick jag kontakt med Anton Johansson som är medie-student på Mittuniversitetet i Sundsvall. På sin fritid skriver han texter och han undrade om jag kunde tänka mig att ha med en artikel om öl som ett gästinlägg på Ölsvammel. Jag brukar normalt inte göra sånt, men texten var intressant så nu lämnar jag över ordet till Anton:

7 konstiga ölsorter

Sedan urminnes tider har människan druckit öl och tidigare i historien drack man det mycket för att det var en av få vätskor som var helt ren, därför fick även barn ofta dricka en mild variant av öl. Genom alla år så har det utvecklats till en konstform och idag åker många runt för att testa ölsorter och smaker från olika länder och kulturer. Vissa av dem är självfallet mer speciella än andra och i denna text listas några utav de mest bisarra ölsmakerna som tillverkas.

Crème brûlée

Southern Tire i New York har utvecklat en annan spännande smak som också den ska kunna avnjutas som en dessert. Det kanske inte är så svårt att utveckla en dessertöl som har samma smak som en av världens mest populära sötsaker. Crème brûlée skapades i Frankrike redan på 1600-talet och det är inte konstigt att den lever kvar idag, med tanke på den goda smaken. En stout med smak av karamell och vanilj får du när du inhandlar denna öl. För att maximera smaken av efterrätt kan man prova att ha en klick vaniljglass i flaskan.

Ostron

I Maryland så mixar bryggeriet Flying Dog klassisk mörk öl med olika speciella smaker. Kanske överträffade dem sig själva när de började brygga öl med skaldjur i. De använder sig av lokala engelska ostron som ger en viss salt eftersmak när man har druckit den. Med lite choklad i sig så blev ölen väldigt populär och gick från att vara en ”limited edition”-dryck till att säljas året om. För att dessutom ge någonting tillbaka till skaldjuren bestämde sig företaget för att en del av ölets inkomster ska gå till en organisation som hjälper till att bevara vilda ostron i Chesapeake Bay som ligger på Amerikas östkust.

flying-dog-pearl-necklace

Mjölk

l Japan ville man göra någonting åt all överbliven mjölk som slängdes bort. Abashiri bestämde sig för att koka mjölken och skapa drycken Bilk – en blandning mellan öl och mjölk. Drycken innehåller 30 % mjölk och 70 % öl och har en söt smak med inslag av frukt. Kostnaden för ölen ligger på ungefär 380 japanska yen, vilket motsvarar ca 30 kronor. Den säljs huvudsakligen i nordöstra Japan, men på senare tid kan man faktiskt betala för drycken med bitcoins, en internetvaluta som håller på att växa fram. Typiskt Japan att vara så högteknologiska!

Bacon

Denna ölsort kommer inte som någon direkt överraskning på listan. Människans kärlek till bacon är stark och detta är ett bevis på att många tar sin bacon på allvar. Brenner Brewery i Milwaukee har skapat en ölsmak som verkligen sticker ut och som är den ultimata drycken för en grillkväll. De torkar ut sitt bacon i ugnen för att få bort fettet, som annars härsknar i ölen, innan de tillsätter det i ölet. Alternativt kan man försöka sig på Funky Buddha Brewerys egen smak där de har blandat bacon med både kaffe och sirap för en öl som ska likna en dessert. Det sägs att allt blir godare med bacon, och om man själv är övertygad om detta så är baconöl ett måste att testa.

maple-bacon-coffee-porter-xl

Bäver

När Närkes kulturbryggeri ville utmana sig själva och komma på en rolig ölsort till en ölfestival så tillsatte dem bävergäll till sitt öl Örebro Bitter. Bävergäll utvinner man från en körtel nära bäverns anus, och den har en milt sagt speciell lukt. Inte det första som du skulle komma på att blanda ihop med en öl, men fortfarande väldigt intressant! Reaktionerna har varit blandade. Folk berättar att även om ölet ser fint ut i glaset, så gör lukten att man märker att det inte är något vanligt öl man handskas med. Resultatet blev en öl med bra fyllighet och som smakar både surt och salt. Med det sagt, så var det ändå flera personer som tyckte om produkten och framförallt den spännande idén!

Narke-Baver-Beer

Kokosnöt & Curry

Att Ben & Jerrys glass har väldigt många utstickande smaker vet vi redan om. Men att de samarbetar med bryggeriet New Belgium, som gör samma sak fast med öl, är det betydligt färre som vet. I urvalet hittar vi bland annat smaker av brownie, chili och choklad. Man fastnar ändå för smaken av kokosnöt och curry, som möjligtvis kan ses som en märklig blandning. Men i en blandning med bland annat koriander och kanel så blir det en riktigt god öl som smakar både lite starkt och fruktigt. Med alla kryddor i så rekommenderas man att ta denna öl tillsammans med en stark måltid.

Banan

Den Engelska staden Bedford har ett välkänt bryggeri, nämligen Charles Wells. En av deras mest populära ölsorter är Wells bananöl som görs på ett traditionsenligt sätt. Ibland kan du hitta ölet på fat i England, men mestadels så får du nöja dig med en flaska av den. Drycken har kommit att bli populär även i Sverige, där du kan hitta den på många engelska pubar runt om i landet. Med en gyllene färg och en god smak av banan så är det någonting som går hem hos de allra flesta.

banana-beer

Skägg

Kanske den märkligaste drycken som man har hört talas om. Inte direkt smakmässigt, men just hur ölet tillverkas. Många hävdar att sina ölsorter verkligen är en del av dem själva, men det blir aldrig lika tydligt som när Rogue Ale från USA skapade sin skäggöl. En ny smak skulle bestämmas och någon drog ett skämt om att bryggarens egna skägg skulle kunna användas. Eftersom skägg innehåller naturligt jäst så kom man fram till att faktiskt skapa en öl av det och blanda det med peppar och olika frukter. Först gjordes det endast 15,000 flaskor men nu är det möjligt att beställa hem det från bryggeriets egen hemsida.

One thought on “Gästartikel – 7 konstiga ölsorter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *