Flaskjäst vs icke flaskjäst saison

30 Nov

I början av sommaren brygde jag min första belgare. En saison som vi sedan valde att dels jäsa på flaska och dels trycksätta i fat och flasktappa. Nu tänkte jag prova dessa två varianter mot varandra för att se vad det blev för skillnad. Jag genomförde detta test på en trippel för ett tag sen.

Utseende:

Båda två har en gylle vätska med en orange ton. Men den icke flaskjästa/normala (N) är något grumligare. Jag tror dock detta beror på att den var en 33 cl flaska och jag råkade få med lite bottensats. Skummet är större i den flaskjästa (FJ). Jag tycker båda ser väldigt bra ut och jag bortser från grumligheten då jag hade kunnat framkalla den i FJ också. Men det blir en seger på målfoto för FJ.

N: 5/5

FJ: 5/5

Vinnare: FJ

Doft:

Båda två har en väldigt fruktig arom som man känner redan när man häller upp ölen. FJ har dock en aning mer dragning åt det jästiga hållet medans N har mer dragning åt humlehållet, eller snarare känns mer balanserad mellan de två fruktigheterna. Lite klarar vinst av N här.

N: 8/10

FJ: 7/10

Vinnare: N

Smak:

Tycker båda har en bra kombination av fruktig och estriga jästsmaker medans de samtidigt har en hel del blommig och fruktig humle. Men jag tycker FJ känns bättre balanserad mellan de olika smakerna, så vinsten går till FJ.

N: 7/10

FJ: 8/10

Vinnare: FJ

Munkänsla:

Båda två känns ganska fylliga, skulle kalla det en medel-tjock kropp. Kolsyrenivåerna är så nära att jag inte kan skilja de åt. De har ingen kalasskön munkänsla, kanske lite astringent och rivig, men det är inte så farligt. Ett tajt race igen men jag ger vinsten till N.

N: 3/5

FJ: 3/5

Vinnare: N

Slutsats:

Precis som med trippeln så är det ett oerhört tajt race, jag skulle mycket möjligt kunna rösta precis tvärtom på en annan dag. Men idag så tycker jag FJ vinner. Att det dessutom var oerhört mycket snabbare och enklare att tappa till flaskjäsning jämfört med att tappa från ett trycksatt fart gör att det blir den metoden som gäller nästa gång. Man kanske skulle prova att flaskjäsa lite annan öl också och inte bara belgare, kan ge upphov till fler experiment som detta test.

Emils Snickerboa Saison är min första belgare och den blev knappast stilren, jag vet inte vad jag ska kalla den riktigt men är det en saison så har jag satt en stark personlig prägel på den. Men det tycker iofs jag är helt ok, varför skulle jag vilja brygga något som är helt stilrent? Men bortser man från den biten så tycker jag resultatet blev över förväntan, en riktigt trevlig öl som man kan njuta flera glas av utan att bli trött.

Totalpoäng N: 3,8/5

Totalpoäng FJ: 3,8/5

4 thoughts on “Flaskjäst vs icke flaskjäst saison

  1. Fredrik och Joakim: Kul att ni gillade det. Har ni några förslag på experiment så tas de gärna emot. Jag och farsan har haft lite funderingar kring att jäsa en öl med olika jästsorter, men det har inte blivit av än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *