Flaskjäst vs icke flaskjäst öl.

18 maj

Min farsan, Chrille och Granberg bryggde en trippel förra året vid namn: ’De tre små djävulsbryggarna’.  Dom ställde upp med denna öl på Belgofesten tidigare i år ifall att ni var där. Hur som helst så har dom tillsatt lite socker till flaskorna när dom tappat över dom från faten. Detta gör att dom efterjäser på flaska och det bildas även en bottensats. Jag fick nyligen en flaska som har tappats utan socker och en flaska med socker. På bilden så är det den lilla flaskan med etikett som jäst på flaska. Nu tänker jag prova dom mot varandra för att se vad det är för skillnad.

Utseende:

Den normala (N) har en klar gyllene vätska med ett medelstort skum. Den flaskjästa (FJ) har en grumlig gyllene vätska med en rödaktig ton och ett stort fluffigt skum som bildar kratrar när det drar sig tillbaka. Även en del bottensats i FJ som nämnts tidigare. N ser ut som en vanlig lager medans FJ är betydligt mer spännande.

N: 3/5

FJ: 5/5

Vinnare: FJ

Doft:

FJ doftar starkt av jäst, vin, druvor och kryddor. N är betydligt mildare, kryddig med toner av jäst och örter. Jag tycker att FJ är betydligt mer intressant, men kanske lite för jästig. Men jag tycker ändå att FJ har en bättre doft än N.

N: 6/10

FJ: 7/10

Vinnare: FJ

Smak:

N är lättdrucken och välbalanserad. Den smakar en hel del men ingen av smakerna tar över. FJ har en liknande smak, örtig och kryddig med inslag av druvor och framförallt jäst. Det är en jämn match mellan dom två, men jag tycker FJ vinner med en jästlängd.

N: 7/10

FJ: 7/10

Vinnare: FJ

Munkänsla:

Båda har en tjock kropp och len munkänsla. Men då FJ har en något kraftigare kolsyra så får den även en något stickigare munkänsla.

N: 4/5

FJ: 4/5

Vinnare: N

Slutsats:

Som ni kanske ser från mina kommentarer så ger den där extra nypan socker en hel del. Fast frågan är vad man är ute efter med sin öl, den ger en del effekter som kanske inte passar in i det resultat man vill uppnå. Vill man t.ex. ha en mer lättdrucken öl så tycker jag det passar bättre med den normala. Men samtidigt tycker jag flaskjäsningen ger en extra dimension till ölen. Sen ska man inte glömma att det skiljer sig från öl till öl, det kan således vara intressant att upprepa detta experiment med flera bryggder.

16 thoughts on “Flaskjäst vs icke flaskjäst öl.

 1. Jag kan säga att jag bryr mig och jag tycker det är intressant med jämförelser. Även om det kan vara svårt att få tag på just den här ölen så är det lite lättare med t.ex. Punk IPA som också jämfördes för ett tag sen!
  Kör vidare Stefan!

 2. Jag bryr mig som bara fan t.o.m.! Jämförelser är alltid högintressant. Att just denna öl inte går att få tag på är ju synd för jag kan intyga att det ligger mycket tanke och kärlek bakom den. Däremot pekar du Stefan på en skillnad dem emellan som går att finna både på krogen och bolaget – flaskjäsning.

  Jag stämmer in i föregående kommentar, kör på!

  Granberg

 3. Tack för supporten grabbar, men jag tror bara det är någon som trollar 😉

  Om det inte är det så var ju tanken med posten att jämföra flaskjäsning mot icke-flaskjäsning. Så det är inte ölen i sig som är intressant utan skillnaden. Något som egentligen mest intresserar hembryggare, så jag förstår om man inte tycker det är så intressant annars.

 4. Jo jag var med på trollningen där, men jag tog det som en uppmuntring till att skriva en liten kommentar. Jag tycker att just efterjäsning är ett intressant ämne då jag testat flera öl som varit både efterjäst och inte och överlag så tycker jag att efterjäsningen vinner.

 5. Ciao. Jag brygger lite själv hemma och är allmänt intresserad…

  Vad jag undrar är om du/ni vet ungefär hur lång tid som förflöt mellan att sockret stoppades i flaskan och att flaskan provades? Mellan tummen och pekfingret alltså, var det 1, 6 eller 12 månader?
  Jag tycker nämligen att det är intressant hur mycket jästen kommer fram när man stoppar i extra socker… Jag antar att det inte stoppades i extra jäst vid primningen. Om det inte gjordes kunde man ju tycka att det inte borde smaka så mycket starkare av jäst, fast det säger du ju att det gör. Tro nu inte att jag tvivlar på din recension, jag är väl medveten om att det krävs bottle conditioning för att få till den där jästsmaken i belgian strong ale!

  Men vad är det egentligen som händer? Är det helt enkelt så att jästen ”vaknar till liv” och därför märks tydligare? Detta är bakgrunden till min fråga, min teori är då att jästen i så fall borde lägga sig och vila mer och mer med tiden och att man kanske känner mindre skillnad på dessa två öl om de fått lagras längre. Vad tros?

 6. Martin: Jag är inte riktigt rätt person att fråga vad gäller hur och när tappningen gick till då jag inte var med på inte var med på varken bryggningen eller tappningen. Men jag vidarebefodrar det till bryggarna så får vi se vad dom säger.

  Det som händer när man tillsätter socker (tror inte dom tillsatte mer jäst) är att man ger jästen mer näring så att den börjar arbete igen. Då skapas kolsyra i ölen och oftast framkommer en mer jästig smak (i min mening).

  Vad gäller lagring så är jag osäker. Mycket möjligt att dom närmar sig varandra. Men en skillnad kan också vara att man medvetet suger med mer bottensats när man flaskjäser en öl och det bidrar till smakskillnader. Men det får bryggarna klargöra.

 7. Hej Martin och Stefan!

  Inlägget är postat 18:e maj så jag får anta att du provade ölen på detta datum eller strax innan. Bryggningen skedde i augusti (året innan), primärjäsningen varade i nästan 2 veckor och sedan flasktappades den. Det handlar alltså om ca 9 månader.

  Det stämmer att ingen jäst tillsattes, endast sockerlag. Jästen sätter fart igen när den får socker och mer/nya smaker och aromer utvecklas i ölet. Givetvis blir jästtonen också mer framträdande trots att det inte är tillsatt någon ytterligare jäst! Om denna avtar med lagring har jag faktiskt svårt att tro. Jäst är inte en så flyktig smak som humle som inte lämpar sig för lagring. Prova bara att lagra en tokhumlad IPA en längre tid. Den kommer definitivt tappa avsevärt i humlearom!

  Men det är en teori bara från min sida, inget jag har direkt belägg för.

  Jag tror inte bara det faktum att jästen vaknar till liv som gör att det är just jästen som smakar mer jäst utan även ölet tar ny smak av jästen – och behåller den nya smaken när jästen slumrar in igen.

  Vet inte om ni blev något klokare av detta, hör av er igen i så fall.

  Surdegen Granberg (Djävulen längst till vänster)

 8. Pingback: Flaskjäst vs icke flaskjäst saison » Ölsvammel

 9. Ser man på! 3 år senare så är denna sida fortfarande intressant. Tack för jämförelsen det var intressant att läsa.

 10. Ja såna här tester är tidlösa pch alltid uppskattade. Brukar kolla in bloggen, men har aldrig gått så här djupt i historiken. Var bägge ölen kolsyrade med tryck innan flaskjäsningen? och finns det imget bättre ord? bottle conditioned låter mycket snofsigare..

 11. Johan: Kul att du uppskattar bloggen. Flaskjäsningen är det som ger kolsyra. Så den som är flaskjäst har fått all sin kolsyra i flaskan, den låg aldrig på fat. Man tillsätter lite socker för att ölet ska jäsa på flaska och på så sätt bilda kolsyra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *