Farsans överraskningsresa till Berlin del 1

12 feb

Farsan fyllde 60 i slutet av förra året så jag och brorsan gav han en resa till Berlin i present, givetvis hängde jag och brorsan med. Förra helgen blev resan av och vi flög från Arlanda på fredag morgon.

Farsan 1

Vi dricker öl på Arlanda och farsan har precis fått veta att vi ska åka till Berlin.

[Glömde ta kort på Aufsturz]

Aufsturz

Vi hade lite tid att slå ihjäl innan vi skulle infinna oss på Stone och passade på att slinka in på Aufsturz som låg en kort promenad från lägenheten vi hyrde över helgen. Rå och sliten lokal som påminner en del om Soldaten Svejk i Stockholm. Servicen var dock inte lika snabb och effektiv som på Svejk, trots att stället var nästan tomt fick vi vänta länge på att få beställa öl. Bartendern tyckte det var viktigare att torka muggar. De hade närmare hundra öl, de flesta flasköl men tyvärr främst makroöl. De hade konstigt nog både Åbro och Lapin Kulta.

Stone

Stone 1

Det kommer ett separat inlägg om detta stället samt vårat möte med deras bryggmästare. Men kan säga att det är helt klart värt ett besök. Enormt stort ställe med ca 50 fatöl varav hälften är Stone och hälften gästöl. De har verkligen lyckas med miljön, det är stora ytor och samtidigt massor med roliga detaljer. Det märks att de satsat på det här stället.

Foerstiger Feine Bier

Foerstiger 1

Farsan och brorsan framför Foerstiger Feine Bier.

Foerstiger 2

Jag fick ett tips om Foerstiger Feine Bier som ligger en kort taxiresa bort från Stone. Ett litet lokalt hak i en förort till Berlin som satsar på främst traditionell tysk öl av hög kvalitét. Stället var litet men mysigt och fullsatt med lokalbefolkning. Något oväntat sprang vi på en svenska som gift sig med en tysk och bodde i området. Hon blev om möjligt ännu mer förvånad över att se oss. Kul också att de lokala förmågorna blev intresserade av de utländska besökarna och tog kontakt på knackig tyska. Det här stället är helt klart värt ett besök om ni ändå besöker Stone, speciellt om ni är ute efter bra tysk öl.

BrewDog Bar Berlin

BrewDog 2

BrewDog Bar var fullsatt, alla stolar upptagna och många stod upp.

Vi hade tänkt besöka The Pier då det låg nära den lägenhet vi hyrde men det stället var stängt. Så istället hamnade vi på BrewDog Bar. Stället var större än pubarna i Göteborg och Stockholm men i övrigt känner man igen sig. Ljudnivån var hög och stället var packat. De egna ölen var inte så spännande men de hade en del kul gästöl på fat. Bl.a. en NEIPA (Fuerst Wiacek A Quick While She´s Away) och Bier Fabrik Maple Walnut Stout som båda var bra. De hade också en liten pizzeria i lokalen och pizzorna for ut till kunderna på löpande band. En bonus är att man kan köpa med sig vilken öl man vill ur kylarna. vi plockade på oss ett gäng och tog med till lägenheten.

Berliner Republik

Berliner Rep 1

Brorsan framför Berliner Republik.

Berliner Rep 2

Inne på Berliner Republik var det tomt så här innan lunch.

Ett ställe som låg nära Brandberg Tor så det blev ett perfekt stopp på vägen. Jag hade läst att de prissatte ölen som på börsen men jag antar att de bara kör det på kvällarna och stället var tomt när vi var klev in. Mestadels tysk lager i olika stilar, tyvärr utan tanke på kvalitét så vi blev inte så långvariga.

Augustiner am Gendarmenmarkt

Augustiner 1

Brorsan utanför Augustiner am Gendarmenmarkt.

Augustiner 2

Mat på Augustiner.

Ganska turistigt ställe men samtidigt trevlig atmosfär. Vi köpte in ett par korvar men de höll tyvärr ingen vidare kvalitét med låg kötthalt. Ölen var dock helt ok även om de inte är värda en omväg. Ni hittar även dessa öl på flygplatsen ifall att ni missar dem.

Vi fortsatte sen vidare mot Alexanderplatz, mer om det imorgon.

2 thoughts on “Farsans överraskningsresa till Berlin del 1

  1. Haha, träffade också svenskan med den tyske partnern på Foersters när jag var där hösten 2015. Augustinerskorven med potatismos och surkål var strålande när jag åt den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *