En sammanfattning av mitt år på Ratebeer – 2016

4 mar

För att hålla koll på mitt drickande skriver jag en liten rapport över året som gått med utgångspunkt på Ratebeer. Hela rapporten finns här.

Ratebeeer 1

1692 nya öl är rekord, men jag tror det främst beror på att jag inte besökte några hembryggarfestivaler i år. Istället för SM i hembryggd öl blev det Copenhagen Beer Celebration och det blir samma prioritering i år. Jag ligger nära medelbetyget i år. Intressant att nästan hälften av bryggerierna jag provade öl från vara nya för mig. Ett tecken på den explosiva utveckling vi har vad gäller nya bryggerier.

Ratebeer 2 (2)Bland de provade ölen är fortfarande välhumlat väldigt dominant. Det var en snarlik uppdelning förra året även om Session IPA hoppat upp ett par pinnar. Eftersom jag är väldigt ofokuserad med mitt provade så speglar detta mer vad som finns tillgängligt. Det känns som att de flesta bryggerier vill ha en IPA eller två i sortimentet.

Ratebeer 3

Inte alls förvånad att Toppling Goliath pseudoSue hamnade högst, jag sade redan när jag provade den i mars att den kommer bli årets bästa öl. Även Börb’n’åhallon var ett starkt minne från året. Serverad av en tomte på en soptunna under Stora öl små bryggerier i Örebro. Bokkereyder sticker ut som en av de bästa upplevelserna på CBC. Kul att Brewski tar hela tre placeringar här, de imponerade verkligen under 2016. Warpigs Lil Drunk Baby var en av mina favoriter från årets SBWF, troligtvis bästa session IPA:n jag druckit.

Ratebeer 4

Inte så förvånad över de två topp-bryggerierna då de båda levererade bra öl (om än få). Intressant att Hyllie Bryggeri lyckades ta en plats bredvid Oppigårds. Men mest imponerad är jag över att Brewski tar sig in på listan med hela 20 provade öl och ett medel på 3,86/5. Förra året var det Monks Café och Brekeriet som imponerade.

Ratebeer 5

Att Sverige är i toppen är inte så konstigt, möjligheten att beställa från TSLS ger resultat. Att USA ligger högt beror troligtvis på CBC där det var många amerikanska bryggerier. Jag hade en resa till Tyskland också vilket är förklaringen till fjärdeplatsen, dock ingen ölresa direkt. Noterar också att Kenya tar sig högt upp p.g.a. min resa dit i början av 2016.

2016 var ett kul år, får se vad som sker 2017. Mikkeller Beer Celebration är inbokat iallafall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *