En sammanfattning av mitt år på Ratebeer – 2015

2 Jan

Ratebeer har släppt rapporterna från 2015. Vill ni kolla hur jag druckit öl så hittar ni hela rapporten här. Men jag sparar även några screenshots för framtiden.

Ratebeer1

1297 nya öl i år, förra året var det 1038. I år var första året jag höll koll på hur många unika hembrygder jag provade. Det blev till slut 205 st så totalt provade jag 1502 st nya unika öl. Jag provade öl från 190 nya bryggerier varav 22 startade under 2015. Förra årets siffror var 189 och 21 så väldigt snarlika. Jag är fortsatt dålig på att recensera platser men jag ska försöka bättra mig på den punkten. Jag verkar bli snällare och snällare med betygen. Hade tidigare en negativ diff mot genomsnittsbetyget men har nu haft positiv diff två år på raken och den ökar jämfört med förra året (0,05 vs 0,01)

Ratebeer2

Jag är en sån som dricker vad jag kommer över så ovanstående speglar mer utbudet än mina preferenser. Som synes så är det fortfarande humle som dominerar. Jag tror att Imp stout knipit tredje platsen p.g.a. nördprovningen i början av året. I övrigt ser fördelningen snarlik ut som förra året.

Ratebeer10 Ratebeer11

Det var så många öl på 4,3/5 så jag tog med top 22 här. Om jag måste välja en öl av de fem som jag gett 4,5/5 så får det bli Yellow Belly Sundae. Fantastiskt bra öl, minns att jag sa till min farsa: “Det här kan nog vara årets bästa öl”. Det bör noteras att Dark Lord och Mephistoles var med på nördprovningen och den förstnämnda provade jag flera lagrade varianter, även Meph var lagrad.

Ratebeer4

Monks Café går in och chockar med att dela förstaplatsen med J. Wakefield. Jag håller dock Monks före här p.g.a. fler provade öl. Det höga betyget beror på att jag gått igenom ett flertal Blend-öl i år.  Svensktoppen ser ut så här:

  1. Monks Café
  2. Brekeriet
  3. Omnipollo
  4. Poppels

Omnipollo och Brekeriet var med i toppen även förra året.

Ratebeer5

Inte så förvånande att Sverige toppar. Tyskland på andraplats p.g.a. resan i somras. Sen har jag även varit i Köpenhamn i sommar vilket drar upp antalet öl därifrån. Misstänker att Danmark kniper andraplatsen 2016 då jag ska besöka CBC.

Ratebeer6

 

En liknande skev fördelning av betygen som tidigare år. Ovanligt många på 4,5 i år dock.

Ratebeer7

 

ABV-fördelningen är väldigt lik förra årets men med den skillnaden att 7% sticker ut detta år.

Ratebeer8

 

Mars sticker ut p.g.a. nördprovningen som jag backloggade denna månad. Mer öl under sommaren än tidigare vilket jag tror Tysklandsresan bidrog till (provade mer öl än i England, samt köpte med mer hem).

Ratebeer9

Snarlik fördelning mellan betyg och ABV i år jämfört med förra året. Skillnaden är att jag delat ut färre låga betyg i år.

Nu får vi se vad 2016 kan erbjuda i ölväg. CBC är som sagt inbokat och utöver det får vi se vad det blir. Tanken är att prova ett par nya festivaler i år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *