En ölförening tar form

6 sep

Det var farsan som drog in mig i hembryggarföreningen Källarknut. Med tiden så släpade han dit fler och fler medlemmar från Frövi. De blev så pass många att de bestämde sig för att starta en egen förening i Frövi så att de slipper åka hela vägen till Örebro (Frövi ligger ca 3 mil norr om Örebro). Föreningen fick namnet Frövifors Maltvänner. Tanken är att den ska främja all form av maltdrycken. Det kommer centrera kring ett hembryggeri, men aktiviteter kommer även anordnas för alla medlemmar, t.ex. ölprovningar. Jag höll den första ölprovningen för några månader sedan, men fler är på gång. Man kan gå med som stödmedlem eller som bryggande medlem. Jag är själv med som stödmedlem och antalet ökar hela tiden.

De fick tag på en lokal vid Frövifors pappersbruksmuseum. Det är en luftig och relativt stor gammal industrilokal med goda förutsättningar för såväl bryggning som andra aktiviteter. Det är en riktigt trevlig miljö för ett hembryggeri, en stor bonus är att man kan slå upp dörrarna och sitta utomhus men ändå ha koll på bryggningen. Dessutom brusar Frövifors-ån fram utanför fönstret.

I lördags hade de sin första riktiga bryggning. Det blev en dunkel weizen och Erkki Yli-Tokkola (flerfaldig guldmedaljör på SM) stog vid rodret. Tanken är att ölet ska bli ett föreningsöl som dricks upp på en framtida föreningsfest. Jag var givetvis där och spanade in bryggningen. Själva bryggverket påminner en del om det jag är van vid från Källarknut, men med en del skillnader. Bl.a. så har de ingen plattvärmeväxlare och inga pumpar. De sköter all transport av vätska med självfall eller med hinkar. Kylningen fixar de med ett gäng kylspiraler.

Det ska bli intressant att se vad det kan bli av den här föreningen. Det lär dyka upp ett par brygder på SM nästa år och med den samlade erfarenheten som den unga föreningen redan har så kan det bli riktigt bra.

Bygget av bryggverket är i full gång.

Det börjar ta sig.

Farsan och ett par av hans brygg-kamrater i den nya föreningen.

Bryggverket sett något uppifrån. Till vänster har ni kokkärlet, i mitten mäskpannan och till höger lakvattenkärlet.

De kör med humlen i strumpor, smidigt och de slipper städa så mycket humlerester från kokkärlet.

Utsikten från bryggeriet. Byggnaden rakt fram är ett museum, men som ni kan se så ligger det en del föremål även utomhus.

Bryggerilokalen.


Fröviforsån.

3 thoughts on “En ölförening tar form

  1. Vackert! Både platsen och prylarna verkar vara fina!

    Utrustningsmässigt är det ju alltid intressant att se vad som används; vad är det för kärl? De liknar ju riktiga bryggkärl i miniformat men jag kan inte riktigt avgöra vad det är?

  2. Christian: Jag tror det är något från mejeriproduktion, men jag kan ta reda på det. Annars är det ett bra tips att kontakta farsan på: ordf(at)ffmv.se. Han har bäst koll på vad de byggt det av och vilka planer de har för förbättringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *