En björn på (öl)safari i Kenya

25 Feb

Förra veckan var jag iväg på jobb i Kenyas huvudstad Nairobi. Av denna anledning blev det ingen fokus på att prova öl, men några slank det till slut ned i det soliga vädret.

Först ska jag dra några iakttagelser från resan. Nairobi var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Det fanns en betydligt större medel/över-klass och det var många stora fina bilar på gatorna och det fanns stora områden med fina hus. Givetvis finns det många fattiga också, gatubarn, tiggare o.s.v. men jag trodde inte staden skulle kännas så här välmående. Angående bilarna så kan trafiken vara väldigt tung, speciellt kring 08:00 och 17:00 då de flesta börjar och slutar sitt jobb.

En annan grej som överraskade mig var maten. Jag åt riktigt bra mat på resan, möjligtvis p.g.a. att vi åt på rätt så bra restauranger. Den traditionella kenyanska maten var ingen höjdare, de har tydligen ingen riktig matkultur då synen på mat mest varit som föda. Ett exempel på detta är ugali, en bas till många maträtter i stil med potatis och ris. Det är en stor klump eller puck av majsmjöl som äts till grytor och liknande. Smakade i princip bara mjöl, torrt och tråkigt. Men all annan typ av mat jag åt var riktigt bra, alltid vällagad. Jag åt t.ex. en tallrik nudlar som slog det mesta jag ätit i Asien på fingrarna.

?

Ugali med en köttgryta i ett köpcentrum.

Nu till ölen. Precis som i övriga världen så dominerar industrilager marknaden och storsäljaren heter Tusker (den hittar ni i Sverige), en ljus lager i typ mellanölsklass. Helt ok faktiskt, hyfsat ren och drickbar för att vara en industrilager. Övriga industrilager på marknaden höll inte samma klass, framförallt var de metalliska. Något som är annorlunda mot övriga världen är att de gärna sätter double eller imperial på den öl de brygger, trots att ölen är för svag för att hamna i den kategorin. Dessutom verkar de inte ha full koll på ölstilar, en belgisk trippel jag drack smakade mer som en stark skotte. En amerikansk IPA var mer som en engelsk pale ale o.s.v. En annan grej var att bryggpubarna var betydligt mer fancy än vi är vana vid i Europa. De såg mer ut som hippa påkostade uteställen än de mer jordnära och industriella bryggpubarna vi är vana vid. Priserna låg ungefär på hälften jämfört med Sverige. Den dyraste öl jag drack var en barrel aged belgisk trippel (mer som en skotte) som kostade 45 SEK.

En kväll bestämde vi oss för att äta på Sierra Brewing, en bryggpub i närheten av hotellet. Jag såg inte till något bryggverk men det kanske de har på annan plats. Vi frågade efter en provningsbricka och fick in små smakprov av de fyra öl de hade tillgängliga. De började med sin imperial stout vilket kändes helt fel, men när jag fick in snapsglaset (ja de serverade i ett snapsglas) så insåg jag att det var en vanlig stout. Faktiskt inte så tokig för att vara en stout. Övriga öl var sämre, framförallt hade de problem med diacetyl. Maten var dock riktigt bra, jag åt biffstek vilken smakade mycket bra, mört och fint kött som var stekt precis till rätt nivå. Jag vet dock inte vad det var för typ av kött, misstänker någon form av vattenbuffel då det inte smakade som vanligt nötkött. Efterrätten var en chokladkaka med stout och kaffe som smälte i munnen.

?

Ett snapsglas med stout tack!

?

Chokladkaka med kaffe och stout, ruskigt bra och jag drack deras stout till detta också.

I samma hus som Sierra fanns även en mataffär som skulle ha bra utbud av lokal öl enligt Ratebeer. De hade helt ok med öl men inte så mycket som jag väntat mig. Jag köpte några stycken som vi provade vid poolen på hotellet senare i veckan.

?

En mataffär i samma varuhus som Sierra.

?

Jag köpte mig ett par burkar och flaskor som vi provade av. Vi provade även lite lokala snacks, det ni ser i bild är kasawa-chips och banan-chips. Castle Milk Stout var dagens höjdare.

En annan kväll besökte vi Brew Bistro Rooftop som låg 450 meter från hotellet. Här spelade ett liveband någon form av soul eller jazz (jag har egentligen inte koll). Här sålde de dedikerade provbrickor av deras standardöl samt att man kunde köpa smakprov av deras övriga öl. Ölen var bättre än Sierra, renare och mer drickvänliga. Rätt så låg kolsyra på samtliga öl. Favoriterna här var stouten, bocken och kölschen. De hade en ekfatslagrad öl som var lyckad också, framförallt hade de fått fina toner från fatet utan att den kändes spritig. Till ölen åt jag deras ‘Dirty Burger’, en högrevsburgare med benmärg. Riktigt bra och saftig burgare med ett fluffigt bröd till. Pommes friten var krispiga och fräscha.

?

BrewB istro Rooftop. Fräsigt ställe på taket.

?

Provningsbricka på  Brew Bistro.

?

Dirty Burger med benmärg.

På fredagen fick vi ett par timmar fritid efter lunch så jag passade på att åka på safari. De har en park precis vid utkanten av Nairobi och alldeles vid flygplatsen. Så det var inga problem att åka på safari och sen direkt vidare till flygplatsen. Jag hade tur denna dag och såg alla djur utom leoparden, men den ska tydligen vara mycket ovanlig. Jag fick t.o.m. en riktigt närgången träff med ett lejon som låg och göttade sig vid sidan av vägen. Tyvärr såg jag bara huvuden på flodhästarna och noshörningarna låg bara och sov. Precis när jag skulle åka iväg till parken fick jag veta att 6 lejon smitit ut vid en ombyggnation. De hittades senare i ett bostadsområde som gränsade till parken. Läskigt att knata ned till puben och mötas av 6 lejon.

?

Vägen in i parken

?

Min chaufför Lawrence och hans trogna minibuss. Jag åkte själv i bilen och fick stå upp i baksätet och skåda ut över parken under taket. Kortet är taget inne i parken bland tigrar och annat oknyt.

?

Parken ligger väldigt nära staden, ni ser den i fjärran.

?

Ett monument där de bränner elfenben. En del i kampen mot tjyvjakt.

Kenya 17

Jag hälsade på herr krokodil.

Kenya 18

Jag vet inte… jag har ju katter hemma. Hur stor skillnad är det egentligen?

Kenya 20

Så där lång hals skulle jag också få om ölen förvarades på översta hyllan.


Som avslutning får ni fler bilder från Kenya.

?

Hotellet jag bodde på var riktigt fancy, det ni ser på bilden är en av två pooler. Denna låg vid restaurangen så jag åt frukost här varje morgon.

?

En bild av hur det kunde se ut på gatorna. Enn hel del bilar, inga riktiga trottoarer och små stånd som sålde mat längs vägarna.

?

Amerikanska kedjan Cold Stone har etablerat sig i landet. Här får man välja olika glassar och tillbehör sen blandar de allt på en kall sten. Jag var rätt mätt efter min burgare så jag tog bara en kula. Men den kulan var ju stor som en överfull bägare. Tror inte kula är det samma i USA som i Sverige ;

?

Dessa hus gavs till de som jobade med järnvägarna för längesen. Tyvärr ska de rivas, de såg rätt så charmiga ut. Men i behov av renovering förstås.

?

Trafiken på morgnarna kunde vara brutal. Här är köerna in till stan på morgonen. Vi undvek trafiken genom att åka vid andra tider men på fredagar är det alltid mycket trafik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *