Drömresan – Del 2: Orval

15 okt

Efter besöket på krigsmonumentet satte vi oss i bilen och åkte till det närliggande Abbaye de Notre Dame Orval. Det här är det enda trappistkloster där man kan gå in och kolla. Väldigt turistigt, men också mycket trevligt, klostermiljön var mycket lugnande och man kände sig harmonisk när man strosade runt och kollade på ruiner och mer nybyggda klosterbyggnader.

Tyvärr får man inte besöka bryggeriet men de har byggt upp ett museum med delar från det gamla bryggeriet. Mycket snyggt gjort.

Utanför museet ligger den kända brunnen där, enligt legenden, änkan Mathilda tappade i sin äktenskapsring. Hon bad till gud och en forell simmade då upp till ytan med ringen i munnen. Det är den fisken med ring i munnen som återfinns på etiketten.

På vägen ut går man igenom souvenirshoppen där man bl.a. kan köpa deras öl och ost. Det fanns också en hel del andra varor som glas, böcker o.s.v. Jag och farsan köpte oss en varsin låda Orval och gick sedan över till den närliggande restaurangen. En låda  med 12 flaskor kostar 14 euro. Det fanns även olika presentboxar med glas som man kunde köpa. Samt individuella glas och flaskor.

Där serverade de Orval grön (aka Orval Vert och Petit Orval), som tydligen även ska finnas tillgänglig på Pressklubben och Akkurat. Det är en svagare variant av originalölet (som jag också beställde in), 4,5% mot 7,5%. Den gröna såg ut nästan exakt som originalet men med ett något krämigare skum. Doften och smaken var också liknande men svagare i den gröna. Jag fann också en del jord, jordkällare, parfym och viol i den gröna. Munkänslan var också betydligt mjukare i den gröna, antagligen för att den är fattappad och originalet är flaskjäst. Den flaskjästa hade en mycket hög kolsyre nivå, medans den gröna hade betydligt mindre kolsyra. Totalt så föredrar jag originalet, men den gröna var en trevlig upplevelse, speciellt när vi drack ölen tillsammans med en liten skål med klostrets egna ostar.

Imorgon fortsätter vi till Rochefort och Chimay, samt ett överraskningsstop.

4 thoughts on “Drömresan – Del 2: Orval

  1. Jäklar vilken resa ni gjort. Man blir ju rejält avundsjuk! Nu ser jag fram emot nästa del av reseberättelsen.

    Surdegen Granberg – Bolagare

  2. Grandjävuln: Kul att du gillart 🙂

    Schtojf: Ja jag la ner rätt mycket tid på att planera. Har 5-6 olika resrutter i excel med restider m.m. Men har varit tvungen att ändra hela tiden då vissa ställen är öppna vissa dagar o.s.v. Kommer lite praktiska tips efter att själva reseberättelsen är klar.

    Gyllenbock: Gött det, det kommer bli 13-14 delar med ca 100 bilder. En låda med 12 flaskor kostade 14 euro i klostershopen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *