Decembersläppet på Systembolaget

24 Nov

Inte nog med att det var ett gigantiskt släpp i början av november, det var även julöl i mitten av månaden och nu kommer decembersläppet. Jag hoppas ni har bra budget i år för här kommer en del godbitar.

Tänk på att ni som inte har möjlighet att besöka en större butik kan utan problem beställa hem vilken öl ni vill till ert lokala bolag. Dock gäller regeln 1 flaska/kund och tyvärr inga telefonbeställningar under första dagen. Detta pga att så många som möjligt ska få chans att komma över nyheter. Från dag två är det dock ingen kvotering och då går det även bra att ringa.

Finns i de 40 största butikerna:

 • BrewDog Mikkeller I Hardcore You – USA/Danmark – 33 cl – 39,90 SEK
 • BrewDog Winter Porter – Storbritannien – 33 cl – 26,90 SEK
 • Djævlebryg Old Mephisto 2011 – Danmark – 50 cl – 53,90 SEK 
 • Fuller’s Vintage Ale 2011 – Storbritannien – 50 cl – 59,00 SEK
 • Great Divide Belgian Style Yeti Imp.Stout – USA – 65 cl – 84,90 SEK
 • Great Divide Smoked Baltic Porter 2011 – USA – 65 cl – 79,90 SEK
 • Mikkeller Fra Til – Internationellt/Danmark – 37,5 cl – 42,90 SEK
 • Samichlaus Bier 2011 – Österrike – 33 cl – 41,90 SEK
 • Stone 15th Anniv. Escondidian IBIPA – USA – 65 cl – 98,70 SEK
 • Stone Belgo Anise Imp. Russian Stout – USA – 65 cl – 83,90 SEK 

Finns i vinkällarbutikerna (Stockholm, Göteborg och Malmö):

 • Ace of Spades 2011 – Sverige – 33 cl – 149,30 SEK
 • Adnams Tally Ho 2011 – Storbritannien – 33 cl – 24,90 SEK
 • Anchor Christmas Ale – USA – 150 cl – 179,50 SEK
 • Dark Horse Tres Blueberry Stout – USA – 35,5 cl – 44,90 SEK
 • Low Frequency Liquorice Stout – Sverige – 33 cl – 29,90 SEK 
 • Mikkeller Spontancassis – Belgien/Danmark – 37,5 cl – 69,90 SEK
 • Mikkeller Wet Hop Kellerbier – Internationellt/Danmark – 33 cl – 39,90 SEK
 • Samichlaus Barrique – Österrike – 100 cl – 217,20 SEK
 • Samuel Adams Utopias – USA – 71 cl – 1300,00 SEK
 • Sheperd Neame Generation Ale – Storbrittanien – 75 cl – 199,00 SEK
 • Strömsholms Malakias 2011 – Sverige – 33 cl – 29,90 SEK

Ja vad ska man säga, det är massor av intressant öl här och jag känner att jag inte riktigt kan köpa allt så nu gäller det att sålla för egen del. Men jag ska försöka ge kommentarer på det jag provat eller hört talas om. I Hardcore You är en väldigt kompetent DIPA och klart köpvärd, visserligen inte samma fantastiska pris som t.ex. Drakens, men ni kommer inte bli besvikna om ni gillar humle. BrewDog Winter Porter har jag nog inte druckit, men ska göra det nu. Old Mephisto är en Barley Wine som jag minns som mycket bra från SBWF 2010, frågan är om den mår bäst av nått år i källaren eller om man ska dricka direkt. Hur som helst är den värd ett köp. Fuller’s Vintage Ale har jag köpt varje år och har i princip glömt bort de i källaren, personligen kommer jag köpa en flaska av gammal vana. GD Belgian Style Yeti har jag inte provat och jag har hört lite blandad kritik. Jag kommer köpa en flaska bara för att jag är så himla nyfiken av mig. GD Smoked Baltic Porter känns som ett givet köp, jag gillar normalt GDs produkter och rökt porter brukar vara mumsigt. Mikkeller Fra Til har jag druckit så många gånger förrut så jag skippar den denna gång, men jag tycker att det är en trevlig julöl och värd att prova till det priset. Kul att de minskat flaskstorleken från tidigare års 75 cl flaskor. Samichlaus Bier har jag någon flaska i källaren sen tidigare år, av någon anledning blir den aldrig uppdrucken så jag skippar den i år. Stones Black DIPA känns som ett givet köp, jag har inte provat den men verkligen uppskattat andra i stilen och Stone brukar göra bra öl. Stones Belgo Anis IRS har bl.a. Manker hyllat, men själv har jag svårt med anis så det blir nog inget köp.

Av de öl som kommer till källarbutikerna så finns det en hel del godis. Ace of Spades 2011 är verkligen maffig, lite spritig med massiv humlearom. Adnams Tally Ho är jag osäker på om jag provat förrut, men deras tidigare öl har inte riktigt fallit mig i smaken. Anchors Christmas Ale provade jag på SBWF och den är riktigt trevlig i år, men det kan vara läge att köpa en 33 cl flaska först och prova innan man ger sig på en 1,5 liters. Det kan iofs vara rätt kul att ha en stor flaska till något speciellt firande, själv har vi haft en sån flaska i jacuzzin på julaftonsmorgon. Dark Horse Tres Blueberry Stout har jag hört väldigt blandad kritik om, vissa älskar den och vissa är inte lika förtjusta. Jag har defintivt beredd att prova. Low Frequency Liquorice Stout har ju Anders Fridén från In Flames varit med och tagit fram. Bara en sån sak gör ju att man vill köpa flera lådor av ölen. Tyvärr har jag oerhört svårt för lakrits och när jag provade denna på SBWF så har den en väldigt kraftig anis-smak. Så gillar ni lakrits är det ett givet köp, gör ni inte det så kan ni lika gärna skippa den. Mikkeller har två öl som jag både ser som mycket intressanta, så det blir köp av båda om jag lyckas beställa. Wet Hop Kellerbier ska tydligen vara en lager brygd med humlen som frysts direkt efter plockningen för direkttransport till bryggeriet. Vet inte om det kan kallas wet hop, men jag bryr mig egentligen inte så länge som ölen är god. Samuel Adams Utopias är en väldigt exklusiv (och stark) öl som jag provade på ÖÖWF 2010, jag minns den som mer likör-spritig än ölig, men klart trevlig att dricka. Frågan är om man känner att det är värt 1300 SEK, med tanke på hur fort dessa flaskor tagit slut tidigare så verkar det iallafall finnas många som tycker att det är värt det. Årets Malakias från Strömsholm är betydligt rökigare än förra året, det beror på att de använder Bowmore malt i denna version. Klart värd att köpa om ni gillar rököl. 

Nu inser jag att det är alldeles för många öl jag vill köpa. Vad ska ni köpa?

6 thoughts on “Decembersläppet på Systembolaget

 1. Det kommer alldeles för mycket dyr öl för att min stackars plånbok ska orka med det, men det får bli en del i alla fall! Pengarna räcker till julklappar åt andra också. Kanske.

  Det blir en av varje av dessa:

  I Hardcore You
  BrewDog Winter Porter
  GD Belgian Style Yeti
  Anchor Christmas Ale
  Samichlaus Barrique
  Darkhorse Tres Blueberry Stout

  Som tur är har jag faktiskt en Sam Adams Utopias, köpt för 1195 i beställningssortimentet. Jag och brorsan delade på priset så för närvarande står flaskan hos mina föräldrar. Lite schysst att ha dock när man inte känner för whisky eller något annat lika starkt!

 2. Najs med en Utopias i källaren. Jag och farsan planerade att köpa den förra gången den kom, men då tog den slut för snabbt. Nu känns det som att vi har så det räcker och blir över med alla släpp och den öl vi köpte i Belgien. för min del blir det nog:

  BrewDog Mikkeller I Hardcore You – USA/Danmark – 33 cl – 39,90 SEK
  BrewDog Winter Porter – Storbritannien – 33 cl – 26,90 SEK
  Fuller’s Vintage Ale 2011 – Storbritannien – 50 cl – 59,00 SEK
  Great Divide Belgian Style Yeti Imp.Stout – USA – 65 cl – 84,90 SEK
  Great Divide Smoked Baltic Porter 2011 – USA – 65 cl – 79,90 SEK
  Stone 15th Anniv. Escondidian IBIPA – USA – 65 cl – 98,70 SEK

  samt en beställning på:

  Dark Horse Tres Blueberry Stout – USA – 35,5 cl – 44,90 SEK
  Mikkeller Spontancassis – Belgien/Danmark – 37,5 cl – 69,90 SEK
  Mikkeller Wet Hop Kellerbier – Internationellt/Danmark – 33 cl – 39,90 SEK
  Sheperd Neame Generation Ale – Storbrittanien – 75 cl – 199,00 SEK

  Får se hur jag göt med Samichlaus Barrique.

 3. Jag tar det lugnt 1/12 men Old Mephisto känns given då jag blev förtjust i den på SBWF i år. Mikkeller Spontancassis har jag hemma men det blir nog ett par flaskor till liksom en av Mikkeller Wet Hop Kellerbier. Great Divide Smoked Baltic Porter, Stone Belgo Anise Imp. Russian Stout och Fuller’s Vintage Ale 2011 kommer också att köpas. I övrigt får vi se hur det blir.

  Stone 15th Anniv. Escondidian IBIPA och Great Divide Belgian Style Yeti Imp.Stout drack jag i USA för en dryg månad sedan, ok öl men det finns bättre. Utopias är god men absolut inte prisvärd, hoppas över.

  Skönt släpp tycker jag, det blir inte så dyrt som befarat.

  Just ja, en Dark Horse Tres Blueberry Stout finns också hemma så den måste jag försöka hinna dricka innan nyhetssläppet.

 4. Gyllenbock: Låter bra, jag är lite kluven angående Mephiston, bra öl, kanske slutar med en sån iallafall 😉 La precis en relativt stor beställning på julöl som jag inte hann köpa vid släppet.

  Alexandra: I wonder where Örebros version of Malmskillnadsgatan is. Looks like I will need it 😉

 5. Tack för listning och kommentarer Stefan.
  Ett spännande släpp, skall försöka låta bli att köpa för mycket men Brewdog, Stone, Mikeller och lakrits får det bli. Sedan tillhör jag älskar-sidan av Dark Horse Tres Blueberry Stout så ett par sådana får det bli.

  Vad gäller din fråga om Old Mephisto så har jag haft förmånen att vertikalprova 2008 och 2010 (förra året) och det är ingen tvekan om att den mår bra av att ligga 1 år eller 2. Det betyder dock inte att den inte är mycket bra redan utan lagring så det får bli det gamla rådet att köpa två och lagra 1 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *