BrewDog IPA Is Dead – ver. 4

4 aug

BD IPA is Dead 1

I fredags släpptes BrewDogs (BD) fjärde IPA Is Dead-paket. I dessa paket har BD är grundreceptet detsamma men de använder enbart en humlesort per öl. De tidigare paketen har varierat en hel del i kvalité, både vad gäller felsmaker och förmåga att presentera humlen. Även om BD har haft problem så kan jag inte motstå att prova även den fjärde versionen. Nedan har ni länkar till de tre tidigare versionerna:

 

BD IPA is Dead 2

Amarillo – 7,2%

Humlen: En relativt ny amerikansk humlesort som togs fram av Virgil Gamache Farms i slutet av 1900-talet. Humlen odlas bara på denna gård och de har också varumärkesskyddat namnet och patenterat humlesorten. I Sverige är humlesorten känd som ingrediens i Oppigårds Amarillo. Många tycker att den ger blodapelsin, citrus och tropisk frukt.

Ölen: Väldigt gräsig och vegetabil doft, grön humle eller humlepåse skulle vissa säga. Inte riktigt den doft man är van vid från Amarillo. Bakom detta ligger en del grapefruit och andra citrusfrukter. Sniffar jag lite extra so noterar jag även tropisk frukt om än i mindre mängd. Även smaken drar åt det vegetabila hållet med gräs och humlepåse. Det är nästan så att det drar åt dill. En del grapefruit noterar jag också. Beskan är snäll och rund men ändå inte för mjäkig. Jag undrar om de torrhumlat denna väldigt hårt eller nyligen, jag har fått liknande resultat när jag druckit öl när den varit alldeles för färsk samt när vi torrhumlat direkt i corneliusfat.

En helt ok IPA, det främsta problemet är att humlearomen är oren. Vill ni prova Amarillo är det bättre att dricka Oppigårds Amarillo.

Betyg: 3,4/5

 

BD IPA is Dead 3

Comet– 7,2%

Humlen: Humlen släpptes av USDA i 1974. Den är ett resultat av en korsbefruktning av engelska humlen Sunshine och en vild amerikansk humle. Den ska tydligen ge smak och doft i stil med vild humle och citrus (grapefruit).

Ölen: Även denna doftar främst så där gräsigt vegetabiliskt som Amarillo. Här är den dock kraftigare och jag får en del obestämd citrus i bakgrunden. Smaken är mildare och inte lika gräsig, jag får främst citrus och då grapefruit men också den där bekanta humlepåsen i avslutningen. Beskan är förhållandevis snäll och mjuk för en IPA.

Jag stör mig på den orena humlearomen men överlag en godkänd IPA.

Betyg: 3,4/5

 

BD IPA is Dead 4

 

EXP366 – 7,2%

Humlen:  Den här amerikanska humlesorten är så pass ny att den inte fått ett namn än. Den ska tydligen ge bl.a. tall och grapefruit.

Ölen: Doften är betydligt mildare än de första två. Blommig med en kryddigt örtig humlearom. Den doftar nästan lite spritigt. Smaken drar åt tall och grapefruit men det finns en viss örtig kryddighet där också. Snällare beska än de första två.

Den här är inte lika humlearomatisk som de andra två. Vet inte riktigt hur denna ska användas i framtiden, vore intressant att prova denna i ett recept som är mer anpassat för att lyfta fram humlearomen.

Betyg: 3,3/5

 

BD IPA is Dead 5

 

Kohatu – 7,2%

Humlen: En nyzeeländsk humlesort som ska ge tropisk frukt, lime och ananas.

Ölen: Mildare doft än de första två men i nivå med EXP366. Jag får stoppa ned näsan ganska djupt för att få upp aromerna. Det finns en lättare ton av citrus, gräs och humlepåse. Jag upplever också denna något spritig precis som med EXP366. Smaken är definitivt humlig men samtidigt hyfsat mild med toner av ananas, gräs och tall. Det finns också en arom av tropisk frukt där i bakgrunden.

Även denna dras lite med den där gröna humlearomen som gör att humlearomen känns oren och onyanserad. Dock tycker jag att det finns potential i humlen som inte riktigt kommer fram här.

Betyg: 3,3/5

Sammanfattning: Snarlika problem med samtliga öl och jag tror ingen humlesort riktigt får visa sig från bästa sida. De funkar att dricka men som ett experiment för att prova humlesorter är det ganska misslyckat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *