Att planera inför en ölresa.

9 maj

Titt som tätt dyker det upp frågor på ölforum kring olika resmål. Så jag tänkte att jag ska berätta hur jag förbereder mig inför en ölresa.

Det första jag gör är att skriva ut ett antal kartor från Ratebeer. Det finns en avdelning som heter ’Places’. När man hittat rätt område så klickar man på ’Show map’. Då dyker en karta upp med alla platser utmarkerade och en topplista till vänster. Ska jag till en storstad så brukar jag zooma in på olika områden och ta screen shots med OneNote och klistra in dessa i ett word-dokument. Nedan har ni exempel från resan till Berlin:

Planera 2

Översiktskarta med kartnummer och markeringar över olika områden.

Planera 4

Inzoomad karta med markeringar, här ser ni även hur jag prioriterar de ställen med cirklar. Tyvärr sätter inte Ratebeer ut siffror automatiskt.

När allt är utskrivet börjar jag markera upp kartorna så att jag vet vart allt finns. I Berlin valde jag även att skriva ut en karta över deras T-bane-system och markerar uppgångarna med olika kartnummer.

Planera 1

Karta över t-banan med cirklar och kartnummer för uppgångarna.

Nu har jag själva grunden kvar och det är dags att få lite mer personliga tips. Jag kollar av olika sociala medier för att se vilka som nyligen varit där och se vad de har att säga. Ofta ställer jag egna frågor på diverse forum, t.ex. BS-forumet och Ratebeer:s forum. Ofta försöker jag hitta tips på ställen att äta då det kan vara svårt att göra på plats.

Nu har jag en bunt kartor med markeringar över pubar och restauranger. Men det går inte att besöka allt så jag brukar sålla lite och sätta ringar runt de ställen som verkar mest intressant eller ställen jag fått tips om. Jag brukar t.ex. ge prio till bryggpubar över mer generiska craft beer-pubar.

Det sista steget gör jag på plats då jag frågar lokalborna om tips. Det är oftast här jag hittar de riktiga guldkornen.

Så här i MBCC-tider så skriver jag även ut öllistor i pappersform och markerar upp det jag redan druckit, samt fixar en event-lista.

4 thoughts on “Att planera inför en ölresa.

 1. Använder du dig av Untappd något?

  Jag använder appen Maps.me för gratis GPS utomlands. Det är lite meckigt att föra över adresser från Untappd till maps.me, men det går.

 2. Niclas: Jag har ett konto på Untappd som jag inte använder. Jag vet att det också går att knappa in adresser i Google Maps men känner att det är för tidskrävande när Ratebeer har färdiga kartor. Tycker också det finns en fördel i att kunna slänga upp en karta på bordet, planera nästa stopp med medresenärer eller be en lokalinvånare rita in ett tips.

 3. Anna: Ursäkta sent svar. Menar du användning rent generellt eller varför jag inte använder det till kartor?
  Som svar till det första så beror det på att Untappd var riktigt kasst i början. Jag hade bara 1000 öl registrerade på Ratebeer när jag skaffade Untappd, men då de lagt in bestraffningar för snabb konsumtion så tröttnade jag. T.ex. så blev du utlåst från att rejta om du var för snabb på nästa öl, om du ändå försökte rejta under denna tidsperiod så förlängdes straffet. Detta var totalt ohållbart för mig som ville flytta över mina betyg till Untappd från Ratebeer samt att jag håller högt tempo på ölfestivaler. När Untappd sen blev bättre så hade jag redan kommit för långt med Ratebeer för att byta. Men å andra sidan så tycker jag Ratebeer passar mina behov mycket bättre så det gör inte så mycket att jag inte bytte.
  Som svar till det andra: finns det en motsvarighet till Ratebeer-Places i Untappd? Då har jag missat det i sånt fall.

  Alternativ till Untappd? Ratebeer är väll första alternativet, sen finns Beer Advocate och några mindre svenska sidor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *