Artisanale ny aktör på marknaden

8 Jan

Jag fick nyligen chansen att prova ett par öl från en ny svensk importör, Artesanal. Företaget är baserat i Uppsala och drivs av Sebastian Enrique Jofré Armijo. Han är även involverad i Uppsala Beer & Whisky och har 15 års erfarenhet från restaurangbranschen i bagaget.

?

?

Artesanal har lyckats knyta till sig ett par intressanta aktörer som vi tidigare inte sett på den svenska marknaden (vad jag vet). Ett av dessa är tyska Hanscraft & Co och här har de fått hem en amerikansk IPA, Backbone Splitter. En humletung öl med hög beska och drag åt framförallt tallbarr men även en del grapefruit. Riktigt bra öl och den är faktiskt högt rankad bland de tyska ölen (36:e plats på Ratebeer).

?

?

En annan aktör företaget tar in är spanska Yria. De har bryggt en öl ihop med just Hanscraft, och ölen har bryggts hos Domus (vilka jag provade hos Eskilstuna Ölkultur). Ölet heter ‘Achtung!’ och är en Imperial Porter med bourbon vanilj och som fått ligga på ekchips som i sin tur dragit i destillerad öl. Även denna är mycket bra med drag åt vanilj, choklad, kaffe och en lätt ton från ekchipsen.

Intressanta öl och det vore kul att se fler av dessa på marknaden inom en snar framtid. Ni i Uppsala kan säkerligen hitta den på krogen. Vill ni träffa bryggarna så kommer bryggare från båda bryggerierna stå i Artesanals monter på Uppsa Beer & Whisky.

Disclaimer: Ölen har provats som varuprover till ett företag med utskänkningstillstånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *