Är polsk öl överskattad?

7 maj

polsk ol

På diverse ölforum har det diskuterats om polsk öl och huruvida de höga betygen polsk öl har beror på homerism eller om ölen faktiskt förtjänar betygen. Polsk craft beer är i sin vagga och få av ölen verkar exporteras vilket gör att det främst är polska raters som sätter betygen. När det tipsades om en polsk onlineshop på BS-forumet slog jag till direkt och beställde 20 öl. Bättre att prova själv än att sitta och gissa, eller hur? Jag kollade Ratebeers top50-Polen och plockade så många öl jag kunde, samt de högst rankade ölen jag kunde hitta från de bryggerier som låg på top50. Jag försökte även blanda in lite andra stilar då det var mycket svart och humle i toppen. Jag hittade tyvärr väldigt få av de absoluta toppölen, jag antar att de är svåra att få tag på precis som i Sverige, . Nedan går jag igenom ölen jag provat och jämför mina betyg mot medelbetygen på Ratebeer (plockade ut dessa 10:e februari, innan jag började betygsätta).

———————————–

AleBrowar – Rowing Jack, American IPA = 1.98 EUR

Medelbetyg RB: 3,84/5

Lätt citrushumlig IPA. Drickvänlig men aningen oren med en fisig doft, inte så att det stör allt för mycket dock. Jag drack upp den.

Betyg: 3,4/5

———————————–

Artezan – Białe IPA, White IPA = 2.29 EUR

Medelbetyg RB: 3,73/5

Fräsch och humlig sak med lätt kropp. Lite mjölkig och kantig på sina håll, men klart drickvändlig.

Betyg: 3,7/5

———————————–

Artezan – Mera IPA = 2.29 EUR

Medelbetyg RB: 3,78/5

Fräsch humlig västkust-IPA med citrus och lite tropisk frukt. Riktigt bra, jag gillar den.

Betyg: 3,9/5

———————————–

Artezan – Pacific Pale Ale = 2.11 EUR

Medelbetyg RB: 3,82/5

Inte särskilt ren, alldeles för fenolisk. Jag känner att det finns humle i bakgrunden men den begravs tyvärr till stor del. Väldigt rivig munkänsla.

Betyg: 1,8/5

———————————–

Doctor Brew – Molly IPA = 2.13 EUR

Medelbetyg RB: 3,81/5

Lätt humlig IPA med lite citrus  och en maltkropp med lite lätta karamelldrag. Känns lite gammal och tråkig. Eller så är den för lätt humlad. Gick att dricka men inte så mycket mer.

Betyg: 2,8/5

———————————–

Golem – Lilith, Imperial Stout 0,33l. = 2.47 EUR

Medelbetyg RB: 3,9/5

En rejält rostad imp stout. Den drar åt kaffe, bränd toast och väldigt mörk choklad. Det är nästan så att den smakar bläck. Jag föredrar en lite mer sansad rostad karaktär på imp stouts, så att en bredare maltighet får utrymme. Jag drack aldrig ur denna.

Betyg: 3,2/5

———————————–

Perun – Behemoth Bafomet, Russian Imperial Stout 0,33l. = 2.99 EUR

Medelbetyg RB: 3,9/5

Riktigt härlig doft på denna Imperial Stout med drag av choklad, karamell och vanilj. Kroppen är dock lite för lätt för att bära de rostade tonerna som då blir aningen för mycket. Förutom det en riktigt bra öl, lite finslipning som saknas bara.

Betyg: 3,8/5

———————————–

Pinta – Atak Chmielu, American IPA = 1.72 EUR

Medelbetyg RB: 3,6/5

Mer maltig med karamell än humlig, lite blommig humlearom i bakgrunden. Ok, men humlen saknas.

Betyg: 2,7/5

———————————–

Pinta – Call Me Simon 2014, Imperial Irish Red Ale = 2.05 EUR

Medelbetyg RB: 3,61/5

Maltfokuserad öl med härlig karamell och en del humle i bakgrunden. Smakrik. Jag gillar maltigheten i den här.

Betyg: 3,8/5

———————————–

Pinta – Viva la Wita!, Imperial Witbier = 1.85 EUR

Medelbetyg RB: 3,53/5

Nu står det Imperial Wit men den ligger bara på 5,6%. De klassiska wit-tonerna finns där med en viss jästig kryddighet och även apelsinskal. Den känns lite spritig trots den relativt låga alkoholhalten. Klart drickvänlig dock.

Betyg: 3,3/5

———————————–

Podgórz – 652 m n.p.m., Baltic Porter = 4.24 EUR

Medelbetyg RB: 3,89/5

En riktigt bra baltisk porter. Söt och chokladig med rostat socker, karamell och torkad frukt. Det hela inbakat i en tjock och krämig kropp. Riktigt bra!

Betyg: 4,2/5

———————————–

Podróże Kormorana – American IPA = 2.18 EUR

Medelbetyg RB: 3,73/5

Den här kändes mer engelsk än amerikansk med en blommig och fruktig humlearom. Relativt maltig med en del karamell. Klart drickbar dock men jag vet inte vart de gjort av den amerikanska humlen.

Betyg: 3,5/5

———————————–

Podroze Kormoran – Porter Warmiński = 2.05 EUR

Medelbetyg RB: 3,82/5

Härligt maltig med mörk choklad, lätta rostade toner och en karamellig touch i bakgrunden. Den här gillade jag, riktigt bra.

Betyg: 4,1/5

———————————–

Podróże Kormorana – Witbier = 1.64 EUR

Medelbetyg RB: 3,8/5

Fräsch och frisk med en karaktäristisk kryddig jästighet samt en viss citruston. I smaken fick jag en del apelsin också. Riktigt bra.

Betyg: 3,9/5

———————————–

Pracownia Piwa – 400!, Imperial IPA 0,33l. = 1.95 EUR

Medelbetyg RB: 3,82/5

Söt och fruktig DIPA med en del humle. Något spritig. Inte en humlebomb men klart drickbar.

Betyg: 3,6/5

———————————–

Pracownia Piwa – Hadra, American IPA 0,33l. = 1.77 EUR

Medelbetyg RB: 3,68/5

Väldigt hög kolsyra, tog ett tag innan jag kunde dricka den här. Fenolisk och plastig med plåster och annat man inte vill ha i en öl. Tyvärr alldeles för oren, men jag känner lite humle i bakgrunden.

Betyg: 1,5/5

———————————–

Pracownia Piwa – Huncwot, American IPA 0,33l. = 1.77 EUR

Medelbetyg RB: 3,72/5

Även denna är oren och fenolisk men lite renare än Hadra. Samtidigt har den lägre humlearom.

Betyg: 1,9/5

———————————–

Raduga – Lost Weekend, Rye India Black Ale = 2.05 EUR

Medelbetyg RB: 3,83/5

I doften är det främst humlen som kommer fram och den drar åt grapefruit och tallbarr men sen i smaken så dominerar malten. Möjligtvis har humlen avtagit i denna, bäst före är satt till maj 2017. Hur som helst en trevlig maltfokuserad öl med en viss humlearom.

Betyg: 3,7/5

———————————–

Szałpiw – Kociamber, American Pale Ale = 2.11 EUR

Medelbetyg RB: 3,74/5

Den här var väldigt artificiell, smakade som om de smällt ned ferraribilar (godiset) och hällt i ölen. Eller som en sån där rosa medicin som man fick som barn. Inte alls min grej. Läser lite närmare på etiketten och det kan vara så att de tillsatt kiwi till denna, gissar på att det är kiwi-extrakt med tanke på den artificiella smaken.

Betyg: 1,9/5

———————————–

Szałpiw – Śrup, Black IPA = 1.77 EUR

Medelbetyg RB: 3,63/5

Det här ska tydligen vara en Black IPA men den är mest bara maltig, lite som en porter. Drag av mörk malt och mocha. Lätt humle i smaken. Jag undrar om den här var gammal då den har ett datum satt till januari 2017. Helt ok öl, inge vidare BIPA.

Betyg: 3,4/5

———————————–

Totalt medelbetyg på Ratebeer: 3,8/5

Mitt medelbetyg på dessa öl: 3,2/5

Slutsats: Jag hade från början tänkt titta på diffen mellan medelbetygen men insåg att det inte riktigt funkar så jag släpper den biten. Att beställa ölen från polen var lite som att beställa från svenska TSLS utan att ha full koll. Vissa öl är kalas och andra är kassa. Men överlag måste jag säga att ölen faktiskt är bra, mycket bra i många fall, framförallt den maltfokuserade ölen. De flesta ölen som var dåliga var humledrivna och det kan bero på dålig förvaring eller att ölen helt enkelt är gammal. Det kan också vara så att de ölen är betydligt bättre på fat när de är färska än gamla på flaska. Jag kommer definitivt shoppa öl från Polen igen och hoppas få se polsk öl i Sverige mer frekvent i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *