Allt om Öl-Festivalen – del 1

19 jun

I helgen har Allt om Öl Festivalen gått av stapeln. Jag, farsan, Affe och Wendler tog tåget dit för att prova öl på lördagen. Allting gick smidigt dit och vi var på plats precis när dom öppnade portarna och jag gick in som nr 3. Ingången var mellan två hus och det första man möttes av var det stora mat-tältet samt en hel del bord och bänkar. Själva öl-delen fanns på andra sidan ett hus och man kom dit genom en passage mellan husen. I ett av husen hölls ölskolorna m.m. Öl-området var ganska kompakt med sju utställare under ett tält. Min första tanke var att det skulle bli trångt därinne men det blev aldrig något direkt tryck, inte innan jag gick iallafall. Vilket var trevligt för det var enkelt att få öl serverad och man kunde använda bardiskarna för att lägga anteckningsblock och liknande. Det var också inga problem att få tid att snacka öl med dom bakom diskarna. Tyvärr var jag upptagen med att bedömma öl som en del i Festivaljuryn att jag mest gick i min egna lilla värld.

Jag och Henke ser laddade ut inför uppgiften att hitta festivalens bästa öl.

Utöver mig själv så var även några andra bloggare en del av festivaljuryn: Magnus Bark från Ofiltrerat, Pelle – Allt om Öl, Mr Mysterious bakom Humligheter, Henke – som tidigare skrivit två bloggar (en av dom Henketänker, se bild ovan) och en kille från öl-sällskapet Humulus Lupulus kallad Janne Laidla. Vi for runt och provade öl och fick sen nominera 10 öl för en vidare blindprovning bakom stängda dörrar. Jag kommer komma in på resultatet av detta i ett separat inlägg. Men nu ska jag försöka gå igenom dom öl jag provade på ett ganska översiktligt sätt, fokus kommer ligga på det som var nytt för mig.

Jag började i Eskilstuna Ölkulturs monter och dom hade en massa öl som var helt ny för mig, hela 13 nya öl. Flera av dessa var lageröl och jag måste tyvärr säga att jag inte var helt förtjust i dom, det var för lite för mycket grönsaksbuljong för min smak. Eskilstuna hade ju bryggt festivalens öl och den hette Mälarbadens Sommar Ale. Jag tyckte den var helt ok, maltig och fin, men jag hade gärna haft mer humle i den. En önskan som jag snabbt fick uppfylld då dom även serverade denna öl när den pumpades genom en hop rocket. När jag provade den så var det Amarillo i filtret och det lyfte hela ölen, den saknade pusselbiten satt där den skulle och jag kan definitivt tänka mig att dricka den här under hela sommaren. Det påminner mig också om att vi måste skaffa en hop rocket till farsans magic beer tap. En annan öl som står ut i år är Anders DIPA, den är riktigt bra och får mig att tänka på Death By Hops 2 och 3, massor med humle, men ändå farligt lättdrucken. Jag kommer återkomma till den ölen i ett senare inlägg.

Nils Oscar var näst på tur och dom hade egentligen inga nyheter med sig. Dom hade årets Barley Wine med sig och jag hade även några öl som jag missat att betygsätta. T.ex. deras Pils, Rökporter och ja Kalasölen. Alla dessa var riktigt bra, jag gillade framförallt Rökportern och nominerade den faktiskt till blindprovningen. Vilket jag tyvärr var ensam om att göra. Även deras Barley Wine var bra och den gick faktiskt vidare till blindprovningen med tre nomineringar.

Jag glömde ta kort på deras monter men här får ni en vimmelbild och ni ser Bishops monter mitt i bilden bakom en massa människor.

Vi fortsätter klockvis runt öltältet och klockan 11:00 står Bishops Arms redo med en del godsaker. Bl.a. Mikkeller Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA som även finns på Systembolaget. Strömsholm hade skickat med en ny öl vid namn Galne Biskopen. Det visade sig vara Tok-Olle som är lite mindre maltig och torrhumlats med Amarillo. Mumsig var den iallafall. Den kanske mest intressanta ölen av dom alla var BrewDogs Abstrakt 06. Den släpptes nyligen på Systembolaget och Bishops hade lyckats få tag på ett av få fat och tagit med det till festivalen. Det är en double black IPA som torrhumlats tre gånger. En teknik som vi använde när vi bryggde vår Trippel IPA: Children of the Hops.

Det blev så mycket text att jag blir tvungen att dela upp detta i flera delar. Nästa del publiceras imorgon, då börjar vi hos Sigtuna Brygghus.

7 thoughts on “Allt om Öl-Festivalen – del 1

  1. Galne Biskopen är en Tokolle i botten som dom på vårt önskemål dragit ner på maltsötman och torrhumlat upp den med Amarillo.

  2. Pingback: Allt om Öl Festivalen 2012 » Ölsvammel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *